top of page
  • Writer's pictureKnjigožder

Trinaesta priča


AUTOR: Diane Setterfield

NAKLADNIK: Algoritam


Trinaesta priča očaravajuće je putovanje u dubine misterije i pripovijedanja koje osvaja od prve stranice. Smješten u pozadinu engleskog sela, Setterfield plete priču o tajnama, obitelji i snazi pripovijedanja koja će vas ostaviti opčinjenima do samog kraja.


U svojoj srži, Trinaesta priča je priča o pričama. Prati Margaret Leu, spisateljice čiji se život isprepliće sa životom povučene i zagonetne autorice Vide Winter. Pozvana na Vidino imanje, Margaret ima zadatak uhvatiti pravu priču o njenom životu, onom punu obrata, obrata i mračne obiteljske povijesti zakopane duboko u hodnicima kuće Angelfield.


Vida otkriva da su ona i njezina sestra blizanka Isabelle odrasle u Angelfieldu, prostranoj vili punoj tajni i tragedija. Blizankinje je nakon smrti roditelja odgojio njihov povučeni ujak Charlie, a život im je dodatno zakomplicirao dolazak problematične guvernante Hester Barrow. Kako se Vidina priča razvija, Margaret postaje sve više uvučena u mračnu i uvrnutu povijest kuće Angelfield. Ona otkriva obiteljske tajne, skandale i izdaje koje obuhvaćaju generacije. Putem se Margaret bori sa svojim osobnim demonima i nesigurnostima, pronalazeći paralele između svog života i Vidine priče.


Kako roman odmiče, granica između istine i fikcije postaje sve nejasnija, a Margaret se mora suočiti s mogućnošću da Vidina pripovijest nije posve pouzdana. Naposljetku, Margaret mora razotkriti misterije kuće Angelfield i prošlosti Vide Winter kako bi otkrila istinu i dovršila njezinu biografiju.


Tematski je Trinaesta priča bogata i slojevita. Setterfield koristi okvir pripovijedanja za istraživanje tema kao što su priroda istine, moć sjećanja i nasljeđe prošlosti. Kroz svoje likove i njihove priče, ona na izaziva na razmatranje načina na koje priče oblikuju naše razumijevanje svijeta oko nas i njihov utjecaj na naše živote.


Autoričina proza je bogata i evokativna, prenoseći nas u nevjerojatan i atmosferičan svijet koji je ona stvorila. Svojim zamršenim pripovijedanjem vješto uklanja slojeve misterija koji okružuju Vidu Winter i njezino imanje Angelfield, otkrivajući šokantne istine i skrivene veze. Njezin deskriptivni jezik jedna je od značajki koje definiraju njezin stil. Sa živopisnim slikama i evokativnim detaljima, ona oslikava živopisnu sliku radnje romana, bilo da se radi o propadajućoj veličanstvenosti kuće Angelfield ili vjetrovitim močvarama Yorkshirea.


Središnji dio privlačnosti romana je lik same Vide Winter. Dok prepričava svoju životnu priču Margaret, Winter se pojavljuje kao složena i uvjerljiva figura, a njezin pripovjedački glas jednako je zavodljiv koliko i nepouzdan. Setterfield majstorski briše granicu između istine i fikcije, ostavljajući čitatelje da preispituju istinitost Vidinih riječi. Margaret Lea, protagonistica i pripovjedačica, tiha je i introspektivna biografkinja čiji se vlastiti život isprepliće sa životom Vide Winter. Dok dublje ulazi u misterije oko kuće Angelfield, Margaret se bori s vlastitim prošlim traumama i nesigurnostima, krećući na put samospoznaje i osobnog rasta. Isabelle Angelfield, otuđena blizanka Vide Winter, tragična je osoba koju progone duhovi njezine prošlosti. Njezina priča, isprepletena s Vidinom, odvija se poput mračne bajke, pune tajni, izdaje i slomljenog srca. Isabelleina prisutnost nadvija se nad pripovijest, bacajući sjenu misterije i intrige. No, svaki lik potpuno je ostvaren i višedimenzionalan, sa svojim nadama, strahovima i motivacijama. Zamršeno su utkani u tkivo priče, a svaki od njih u narativ unosi svoju složenost i dubinu.


Osim svoje tematske dubine, Trinaesta priča također je majstorski tečaj neizvjesnosti. Ona vješto balansira trenutke tihog razmišljanja s neizvjesnošću koja joj pulsira, znajući točno kada treba usporiti i zaroniti u emocionalne dubine svojih likova, a kada pojačati napetost šokantnim obratima i otkrićima. Setterfield znalački podiže napetost sa svakim otkrićem, držeći nas na rubu dok doslovce jurimo prema šokantnom kraju romana. Ipak, usred obrata i obrata, Setterfield nikada ne gubi iz vida emocionalnu srž svoje priče, utemeljujući čak i najfantastičnije elemente u vrlo stvarnim borbama njezinih likova.


Diane Setterfield pronašla je inspiraciju za Trinaestu priču iz raznih izvora, uključujući ljubav prema gotičkoj književnosti, folkloru i samoj umjetnosti pripovijedanja. U intervjuima, Setterfield je govorila o svojoj fascinaciji snagom pripovijedanja za oblikovanje identiteta i otkrivanje skrivenih istina. Inspiraciju je crpila iz klasičnih književnih djela, kao što su romani sestara Brontë i Henryja Jamesa, koji su poznati po gotičkim elementima i zamršenoj radnji. Štoviše, Setterfield je opisala kako je krajolik Yorkshirea u Engleskoj, gdje se veći dio romana odvija, poslužio kao inspiracija za atmosfersko okruženje imanja Angelfield i okolnih močvara.


Slično kao i sa Tajnom krvavog mosta, ispalo je da nas je 70% knjigu pročitalo prije 12-15 godina i da nismo htjeli ukaljati lijepu uspomenu. Tada nam je bila čarobna, mistična, odlična, najdraža, savršena i to jednostavno nismo htjele ukaljati. Ne čudi onda kako je rasprava započela isprikom čitateljice što je uopće predložila Trinaestu priču, jer ju je ona predložila jer joj je nekad davno roman bio odličan! Ovaj put je došla do 50. stranice i gorko se pokajala. Jedna je čitateljica ostala s gorkim okusom u ustima jer joj zapravo i nije jasno kako joj je prije desetljeća mogla biti odlična knjiga o blizankama koje su bile sustavno zanemarene i koje su jedva preživjele. Mislim da nam je većini tako 😛


Dotakle smo se i posebno uzvišenog prijevoda, pa je tako s nama jedna čitateljica podijelila sve nejasne riječi koje je nadobudna prevoditeljica ubacila u tekst: „znanje koje sam napabirčila svojim svaštarskim čitanjem; tu je odvajkada; čarapice se izvrnu na šeboje; usprkos ćućorenju koje se čulo; ponovim jezika otešćalog od svih tih riječi; ćeretala o svojoj prošlosti; raščihani papirić; kako se samo toliko pogružio?“


Ukupna ocjena je na kraju 4,27, što je vrlo dobro! Iako su postojale određene zamjerke u smislu prevelikih i predubokih (ponekad nepotrebnih) opisa, složile smo se kako u globalu i nije tako loša. U potpunosti je čitljiva i sve bude objašnjeno na kraju. Ispada da i nismo toliko zahtjevne 😛


Diane Setterfield stvorila je moderno remek-djelo koje ponovno potvrđuje bezvremensku moć pripovijedanja. Bilo da ste ljubitelj misterija, obožavatelj gotičke književnosti ili jednostavno netko tko cijeni dobro ispričanu priču, Trinaestu priču ne smijete propustiti.


Kako biste vi ispričali svoju priču?


Grickajmo knjige zajedno!



Recent Posts

See All
  • Facebook - Black Circle
  • goodreas
  • Instagram - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
bottom of page