top of page
  • Writer's pictureKnjigožder

O miševima i ljudima


AUTOR: John Steinbeck

NAKLADNIK: Penguin


John Steinbeck vodio je fascinantan život koji je duboko utjecao na njegovo pisanje. Steinbeck je rođen 27. veljače 1902. u Salinasu u Kaliforniji, regiji koja je kasnije poslužila kao mjesto radnje mnogih njegovih djela. Pohađao je Sveučilište Stanford s prekidima, ali nikada nije diplomirao. Njegovi raznoliki poslovi tijekom tog razdoblja uključivali su posao radnika i novinara, iskustva koja su poslužila kao materijal za njegova djela. Prije nego što je postigao književni uspjeh, Steinbeck se suočio sa značajnim financijskim problemima. Njegovih prvih nekoliko romana nije se dobro prodavalo i često se morao oslanjati na fizičke poslove kako bi se uzdržavao. Godine 1962. Steinbeck je dobio Nobelovu nagradu za književnost za svoje realistične i maštovite spise, koji kombiniraju simpatičan humor i oštroumnu društvenu percepciju.


O miševima i ljudima bezvremenska je novela koja prikazuje bit ljudske borbe tijekom Velike depresije. Smještena u ruralni krajolik Kalifornije, priča istražuje krhke veze prijateljstva i surovu stvarnost života putujućih radnika.


Radnja prati putovanje dvoje raseljenih radnika s ranča, Georgea Miltona i Lennieja Smalla, dok traže posao i mjesto koje bi mogli zvati svojim. „Guys like us, that work on ranches, are the lonliest in the world. They got no family. They don't belong no place. They come to a ranch an' work up a stake and then they go inta town and blow their stake, and the first thing you know they're poundin' their tail on some other ranch. They ain't got nothing to look ahead to.“ George je malen, žilav čovjek oštrog uma, dok je Lennie, njegov najbolji prijatelj, fizički snažan, ali mentalno hendikepiran čovjek koji voli maziti mekane stvari.


Njihov je san, međutim, neprestano nedostižan zbog Lenniejeve nesposobnosti kontroliranja vlastite snage i razumijevanja društvenih normi. „God, you're a lot of trouble. I could get along so easy and so nice if I didn't have you on my tail. I could live so easy and maybe have a girl.“ George pokušava objasniti Lennieju da mora držati jezik za zubima i ne raditi stvari na svoju ruku. „We got each other, that's what, that gives a hoot in hell about us.“ Lennie pokušava, stvarno pokušava, ali jednostavno ne može…


Steinbeckova novela zadire u nekoliko dubokih tema. U svojoj srži, O miševima i ljudima priča o prijateljstvu između Georgea i Lennieja. Steinbeck dirljivo ilustrira kako prijateljstvo može pružiti utjehu i svrhu, ali također zahtijeva žrtvu. San o posjedovanju zemlje i samodostatnosti simbolizira širi američki san. Za Georgea i Lennieja predstavlja slobodu i sigurnost, ali Steinbeck kritizira ovaj ideal pokazujući kako društvene sile i osobna ograničenja onemogućavaju njihove težnje. Novela ispituje različite oblike moći — fizičku, ekonomsku i društvenu. Dinamika moći između likova naglašava ranjivost i nejednakost.


Naslov, izveden iz pjesme Roberta Burnsa "To a Mouse", aludira na neizbježnost neuspjeha unatoč dobro osmišljenim planovima. Specifični stihovi koji su inspirirali naslov su:


"The best laid plans of mice and men

Often go awry,

And leave us nothing but grief and pain,

Instead of promised joy!"


Baš kao što miš u Burnsovoj pjesmi pažljivo gradi gnijezdo samo da bi ga uništio plug, likovi u Steinbeckovoj noveli imaju snove i planove koje naposljetku poremete sile izvan njihove kontrole. Georgeov i Lenniejev san o posjedovanju komadića zemlje i samostalnom životu svjetionik je nade, ali poput mišjeg gnijezda, ranjiv je zbog nepredviđenih događaja. Naslov također izaziva suosjećanje prema likovima, slično sažaljenju koje čovjek osjeća prema bespomoćnom mišu. Steinbeck poziva čitatelje da suosjećaju s Georgeom i Lenniejem koji, unatoč svim naporima, ne mogu izbjeći svoju sudbinu.


Steinbeckova proza ​​je i ekonomična i evokativna. Njegovi opisni odlomci živopisno oživljavaju prirodna okruženja i turobnost života likova. Dijalog je autentičan, hvata jezik putujućih radnika i dodaje dubinu njihovim osobnostima.


O miševima i ljudima bio je moj prijedlog za čitanje, već nam znanog Johna Steinbecka, kojeg smo čitale samo nekoliko mjeseci ranije.  Prvo smo zaključile da čovjek baš i nije "otkrio toplu vodu" jer je doslovce pisao sve ono što mu se događalo u životu. Ili njemu ili njegovoj užoj obitelji. Tako je inspiracija za Miševe došla iz njegovog osobnog iskustva jer je radio na farmi i bio berač voća u jednom trenutku svoga života.


Nismo puno raspravljale, više smo postavljale hipotetska pitanja jer smo se složile da nam se knjiga stvarno svidjela! Njihovo prijateljstvo bilo nam je odlično, iskreno. Bili su u simbiozi, nadopunjavali nedostatke i bili baš pravi par! Ali, zaključile smo da Lennie nije mogao nikako dobiti drukčiji završetak.


Dotakle smo se i brutalnosti početka 20. stoljeća gdje je najbitnije bilo preživjeti. Putovanje od farme do farme, zarađivanje sitniša, ovisnost o nadnicama i preživljenje iz dana u dan. Danas se čini prilično nezamislivo. Tu je onda došla i paralela s novcem, gdje je ekipi bilo potrebno 600tinjak dolara za komad zemlje, a mi danas za 600 dolara možemo kupiti ručak i odjeću na sebi.


Pričale smo malo i o Steinbecku, jer smo već tako dobro upoznate s njegovim opusom i došle do zaključka da čovjek može fantastično pričati ni o čemu! Mora mu se priznati da je stvarno jako jako dobar. U svemu smo se složile da se slažemo 😃


Tragom toga, sve (!) prisutne dale smo ocjenu 5! Da nam ekipa koja nije mogla doći nije pomrsila planove, ovo bi bila prva knjiga s čistom peticom. Ovako smo na solidnih 4,75 i Miševi dijele drugo visoko mjesto s Oveom (najbolje ocijenjena knjiga nam je još uvijek Kradljivica knjiga).


O miševima i ljudima zacementirala je svoje mjesto u američkoj književnosti kao snažan komentar na ljudske težnje i često surovu stvarnost života. Njegova trajna relevantnost leži u istraživanju univerzalnih tema i empatijskom portretiranju marginaliziranih pojedinaca. Kroz objektiv prijateljstva Georgea i Lennieja, Steinbeck nudi oštro, ali humano razmišljanje o krhkosti snova i trajnoj potrebi za društvom.


Jesmo li zaista bolji od miševa?


Grickajmo knjige zajedno!



Recent Posts

See All

Comments


  • Facebook - Black Circle
  • goodreas
  • Instagram - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
bottom of page