top of page
  • Writer's pictureKnjigožder

Kradljivica knjiga


AUTOR: Markus Zusak

NAKLADNIK: Profil


Kradljivicu knjiga, iz pera australskog pisca Markusa Zusaka, mnogi kritičari smatraju suvremenim klasikom. Roman, izvorno objavljen 2005. godine, postao je međunarodni bestseler, prodan u više od 16 milijuna primjeraka, preveden na 63 različita jezika, a adaptiran je u dugometražni film 2013. godine.


Kradljivica knjiga povijesni je roman koji počinje 1938. godine s početkom Drugog svjetskog rata, a prati priču o mladoj djevojci Liesel koja ostaje siroče. Na putu za Njemačku umire joj mlađi brat, događaj koji je proganja kroz cijeli roman, a ona ukrade svoju prvu knjigu, Grobarov priručnik. Kad stigne u svoj novi dom u nacističkoj Njemačkoj, udomljavaju je Hans i Rosa Hubermann, te odjednom ima novu majku i oca, koji postaju središnje figure njezina krhkog života. Hans je po zanimanju soboslikar, ali u duši harmonikaš. Čovjek je jake društvene savjesti koji se opirao pridruživanju nacističkoj stranci i kao rezultat toga događa mu se polagano, ali sigurno propadanje posla. Rosa je većinu vremena zločesta, ali jako voli Liesel i Hansa. Zajedno uče Liesel što znači pripadati i cijenu nečijih uvjerenja. Hans saznaje da Liesel ne zna čitati, pa je uči čudima pisanog jezika kako bi joj pokušao pomoći u procesuiranju bratove smrti. Lieselina ljubav prema knjigama navodi ju na krađu knjiga s opasnih mjesta poput nacističkih lomača i gradonačelnikove kuće.


Njihov koliko toliko miran život se mijenja kada im na vrata pokuca Max Vandenburg i pita svira li Hans još harmoniku. Max je sin Erika Vandenburga, koji je služio u istom vodu kao i Hans tijekom Prvog svjetskog rata. Erik je bio židovski glazbenik koji je u ralje rata donio harmoniku i učio Hansa svirati. Jedini podsjetnik koji Hans ima na svog prijatelja je harmonika koja je ostala nakon njegove smrti. Kada je rat završio, Hans je posjetio Erikovu udovicu i zakleo se da će joj pomoći u bilo kojem trenutku. Taj trenutak je nažalost stigao jer Erikov sin Max, umoran od mjeseci skrivanja od nacističke stranke, stiže na Hansova vrata vidjeti hoće li Hans održati svoju riječ.


Unatoč opasnosti, Hans i Rosa prihvaćaju Maxa pod svoje okrilje, organizirajući mu skrovište u svom podrumu iza limenki s bojom. U tom trenutku je Hans prvi put grubo razgovarao s Liesel objašnjavajući potrebu za njezinom apsolutnom šutnjom u vezi s njihovom gošćom. Morala je biti itekako svjesna da nikome, čak ni najboljem prijatelju Rudyju, neće reći za Maxa, jer će joj udomitelji biti odvedeni i ona će morati živjeti s novom obitelji. Isprva se boji mladića koji samo noću izlazi iz podruma; ali na kraju Liesel sazna da ona i Max imaju mnogo toga zajedničkog.


Događaje u Kradljivici knjiga priča Smrt, koja je naš vodič i pripovjedač. Smrt postaje lik za kojeg čitatelj do kraja priče ima pregršt poštovanja, pa čak i zrncu sažalijevanja. Smrt je vrlo ljudski i nijansiran lik, posebno u usporedbi s mnogim antagonističkim nacističkim likovima prikazanim u romanu. Smrt nije lik kakav se obično viđa u pričama. Primjerice, Smrt u romanu doživljava i radost i tugu; čak postaje depresivan na pomisao o količini nepravednih židovskih smrti. Smrt postaje lik kojeg ne krivimo; umjesto toga, on se čini kao siromah koji ima beskrajan, užasan posao. Poput mnogih ljudi, Smrt pokušava opravdati svoj rad i to čini prikupljanjem priča o hrabrim ljudima kao što je Liesel. Međutim, Smrt je uvijek odvojena od ljudi, jer ima neku vrstu svemoći kojom raspolaže, zbog činjenice da kontrolira trenutak u kojem će njihove srce prestati kucati. Korištenje Smrti kao pripovjedača izdvaja Kradljivicu knjiga iznad ostalih jer priči dodaje zanimljivu, te ponekad i filozofsku perspektivu.


Kradljivica knjiga pametno preokreće općeprihvaćenu poziciju povijesti. Ostavlja nas da se pitamo tko zapravo piše povijest i koliko su povijesne knjige zapravo točne. Uvježbani smo vjerovati da je cijela Njemačka bila suučesnica u zločinima rata. Naravno, u određenoj mjeri jest. Ipak, u stvarnosti je bilo mnogo, mnogo pojedinaca i obitelji koji su aktivno radili protiv ratnog stroja, koji su živjeli svoje živote najbolje što su mogli u teškim okolnostima. Zato je Kradljivica knjiga je dobro izbalansirana priča koja pokazuje perspektive njemačkog naroda tijekom rata, od istinski predanih nacista, do onih protiv cijelog nacističkog režima poput Hansa Hubermana. Roman također izvrsno prikazuje probleme u nacističkoj Njemačkoj koji nadilaze sam rat. Primjerice, Rudy Steiner opsjednut je Jessejem Owensom. Njegova podrška njemu naglašava rašireni rasizam tog vremena, iako ga Owens inspirira da bude najbolji sportaš Hitlerove mladeži. Još jedan lik čije brige pokazuju njemački svakodnevni život je Isla Hermann, gradonačelnikova supruga, koja, iako je financijski sigurna i popularna, ne može izaći iz depresije uzrokovane gubitkom sina tijekom Prvog svjetskog rata. Na taj je način Zusak likove učinio stvarnijima i povezanima, dok u isto vrijeme ističe druge zabrinjavajuće probleme u nacističkoj Njemačkoj.


Markus Zusak je Kradljivicu knjiga primarno napisao za mlađu odraslu publiku (zašto ja ne znam koji bi bio u redu prijevod za young adult?), što je još jedna komponenta koja knjigu čini tako osvježavajućom, jer se bavi vrlo ozbiljnim temama umjesto romansama i fantastikom koje su preplavile tržište tijekom ranog 21. stoljeća.


Rasprava na čitateljskom klubu zapravo i nije bila rasprava jer je Kradljivica knjiga dobila ocjenu 4,89, što je najviša ocjena dosada! Samo je jedna čitateljica dala četvorku jer je Kradljivicu knjiga slušala u obliku audio knjige, pa joj je to smanjilo doživljaj. Smrt kao pripovjedač posebno nas se dojmio; iako, nismo se mogle složiti vidimo li Smrt kao muški ili ženski lik. Razgovarale smo o količini prolivenih suza i utjecaju koji je knjiga imala na nas. Dosta nas je knjigu čitalo u ranim tinejdžerskim godinama, te nam je to jedna od knjiga zbog kojih smo čitanje u potpunosti zavoljele. Jedna je čitateljica knjigu pročitala dva puta, kako bi vidjela hoće li joj se doživljaj romana promijeniti zbog razlike u godinama (ali i zrelosti). Doživljaj je bio čaroban i poseban, kao i prvi put. Razgovor je krenuo i u smjeru rata i povlačenja paralela s današnjom situacijom – kao da ne možemo zapamtiti bolne lekcije povijesti u kojoj najviše pati najobičniji čovjek. Ipak, ako se mora pričati o ratu, mislimo kako je Kradljivica knjiga najbolji način za velike, ali i one koji još nisu sasvim veliki.

Jeste li nekad ukrali knjigu?

Grickajmo knjige zajedno!


Recent Posts

See All
  • Facebook - Black Circle
  • goodreas
  • Instagram - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
bottom of page