top of page
  • Writer's pictureKnjigožder

Istočno od raja


AUTOR: John Steinbeck

NAKLADNIK: Mozaik knjiga


Istočno od raja predstavlja vrhunsko ostvarenje američke književnosti, opsežni ep koji povezuje teme dobra i zla, obitelji, ljubavi i potrage za smislom. Prolazeći kroz generacije i obuhvaćajući golemu lepezu likova, Steinbeck poziva u bogatu tapiseriju doline Salinas, gdje se sudbine dviju obitelji, Trask i Hamilton, isprepliću u pripovijesti biblijskih razmjera.


„Gotovo svi ljudi strahuju, a zapravo i ne znaju koji su uzroci njihova straha.“

Roman počinje predstavljanjem dviju obitelji: Traskovih i Hamiltonovih. Patrijarh obitelji Trask, Cyrus Trask, veteran je građanskog rata koji se upleće u mrežu prijevare i izdaje. Njegovi sinovi, Adam i Charles, odrastaju u sjeni očeve ostavštine, a njihov odnos napet je ljubomorom i ogorčenošću. „Možeš – dakle stojiš pred izborom, možeš birati. Možda je to najvažnija riječ na svijetu. To znači: put ti je otvoren. Čovjek ima da se odluči. Jer, ako možeš, isto je tako istina i da ne možeš ako nećeš.“ U međuvremenu, Hamiltonovi, marljiva i siromašna obitelj, predstavljaju oštar kontrast bogatstvu i privilegijama Traskovih. Samuel Hamilton, glava obitelji, sklapa blisko prijateljstvo s Adamom Traskom, a njihova veza postaje središnja nit pripovijesti.


Kako godine prolaze, Adam Trask ženi Cathy Ames, ženu tajanstvene i problematične prošlosti. Njihovi sinovi blizanci, Aron i Cal, rođeni su u svijetu prepunom napetosti i sukoba. „Neko mračno nasilje vječno prijeti ovoj dolini. Ja ne znam, ne znam šta je to. Baš kao da se neka prastara avet diže iz mrtvog oceana ispod nas, obilazi ovom našom dolinom i zamućuje zrak nesrećom. Ima u sebi nešto tajnovito baš kao skrivena bol. Ja ne znam kakav je taj mrak, ali ga vidim i osjećam na ovdašnjem svijetu.“ Aron, čestiti i omiljeni sin, utjelovljuje očeve ideale dobrote i pravednosti, dok se Cal, buntovni i neshvaćeni mlađi brat, bori pronaći svoje mjesto u svijetu.


„Duša je divna i jedinstvena pojava na cijelom svijetu. Vazda je napadajima izložena, a ništa je ne može uništiti, a sve zbog onoga „ti možeš“.

U središtu priče je Adam Trask, čovjek kojeg progoni prošlost i traži iskupljenje u golemom prostranstvu doline Salinas. Adamovo putovanje oblikovano je njegovim odnosima sa sinovima, Aronom i Calom, čije suprotne osobnosti i želje odražavaju vječnu borbu između dobra i zla. Kao središnja figura romana, Adam Trask je složen i konfliktan lik. Prikazan je kao čovjek u osnovi dobrog srca, ali onaj kojeg progoni njegova prošlost i koji se bori da pronađe smisao i iskupljenje u svom životu.


Adamov stariji brat, Charles, izjedan je ljubomorom i ogorčenošću prema bratu. Prikazan je kao grub i neotesan, ali i duboko odan i zaštitnički nastrojen prema Adamu. Njegov odnos s bratom prepun je napetosti i sukoba, služeći kao mikrokozmos širih tema suparništva između braće i obiteljskih veza.


Samuel je blizak prijatelj Adama Traska i mudra i suosjećajna figura u romanu. Prikazan je kao jednostavan, ali duboko pronicljiv čovjek, čija zapažanja i savjeti pružaju moralni kompas ostalim likovima. Njegovo prijateljstvo s Adamom i njegova interakcija s obitelji Trask služe kao izvor mudrosti i smjernica kroz cijelu priču.


Lee je kinesko-američki sluga obitelji Trask, čija inteligencija i mudrost nadilaze njegovo životno mjesto. On služi kao osoba od povjerenja i savjetnik Adamu i njegovim sinovima, nudeći uvid u ljudsku prirodu i složenost morala. Njegova uloga u romanu nadilazi rasne i kulturne granice, utjelovljujući univerzalnu potragu za istinom i razumijevanjem.


Središnji dio pripovijesti su uvjerljivi likovi koji nastanjuju njegove stranice, a svaki se bori sa svojim demonima i željama. Adam Trask, sa svojim stoičkim držanjem i unutarnjim nemirom, služi kao okosnica oko koje se priča vrti, dok njegovi sinovi, Aron i Cal, utjelovljuju dualnosti dobra i zla koje pokreću tematsko istraživanje romana. Odnos između braće, bremenit ljubomorom, izdajom i naposljetku oprostom, čini emocionalnu srž romana, dok se kreću kroz složenost obitelji, identiteta i morala.


U srcu romana leži prastara borba između dobra i zla, tema koja odjekuje kroz cijeli roman u bezbroj oblika. Crpeći nadahnuće iz biblijske priče o Kainu i Abelu, Steinbeck istražuje prirodu grijeha, krivnje i iskupljenja kroz složene odnose svojih likova. Lik Cathy Ames svojom zagonetnom i zlonamjernom prisutnošću utjelovljuje mračnije aspekte ljudske prirode, dok likovi poput Adama Traska i Samuela Hamiltona predstavljaju sile dobrote i pravednosti. Kroz isprepletene sudbine Traskovih i Hamiltonovih, Steinbeck se hvata ukoštac s vječnim pitanjem jesu li pojedinci osuđeni ponoviti grijehe svojih predaka ili imaju moć transcendirati svoje nasljeđe i izabrati vlastiti put.


„Nijedna priča nema snage ni trajne vrijednosti ako u sebi ne osjećamo da je istinita i da se ta istina nas tiče.“

Steinbeckov odabir mjesta radnje ključan je za utjecaj romana, budući da dolina Salinas postaje ne samo pozadina, već i lik za sebe. Sa svojim plodnim poljima i surovim krajolicima, dolina služi kao mikrokozmos ljudskog iskustva, odražavajući ljepotu i brutalnost prirode. Steinbeckovi živopisni opisi evociraju osjećaj mjesta koje je istovremeno bezvremeno i transcendentno, utemeljujući pripovijest u opipljivu stvarnost.


Steinbeckova proza istovremeno je lirska i evokativna, s poetskim senzibilitetom koji u narativ unosi osjećaj ljepote i dubine. Od ponavljajućih motiva svjetla i tame do biblijskih aluzija koje prožimaju narativ, Steinbeck stvara višeslojnu priču koja nagrađuje pažljivu analizu i interpretaciju. Njegova narativna struktura, koja se izmjenjuje između više točaka gledišta i obuhvaća generacije, omogućuje panoramski pogled na ljudsko iskustvo, obuhvaćajući cijeli spektar emocija i iskustava.


Od svog objavljivanja 1952., Istočno od raja ostavio je neizbrisiv trag u književnom krajoliku, utječući na generacije pisaca i čitatelja. Njegove teme o ljubavi, iskupljenju i potrazi za smislom nastavljaju odjekivati među publikom diljem svijeta, učvršćujući svoj status bezvremenskog klasika. Od svoje adaptacije u filmske i kazališne produkcije do svoje trajne prisutnosti u srednjoškolskom i fakultetskom nastavnom planu i programu, Istočno od raja ostaje kulturni kamen temeljac koji nastavlja osvajati i nadahnjivati.


John Steinbeck je stvorio remek-djelo koje nadilazi granice vremena i mjesta, pozivajući na putovanje u srce ljudske duše. Svojim bogato nacrtanim likovima i bezvremenskim temama, roman podsjeća na trajnu moć pripovijedanja. Istočno od raja je bogata i višeslojna pripovijest koja istražuje složenost ljudske prirode i vječnu borbu između dobra i zla. Svojim živopisno nacrtanim likovima i evokativnom prozom, John Steinbeck poziva na putovanje samootkrivanja i samorefleksije.


„Shvatiti možemo samo one ljude koje možemo sami u sebi osjetiti.“

O čemu smo mi raspravljale?


Iako pisana prije 80 godina, mogle smo se s njome poistovjetiti i nešto iz nje naučiti. Generalno nam se svidjelo što je Istočno od raja roman bez drame, velikih zavrzlama, epskih previranja. Roman je to o životu - onom uobičajenom, sa svojim usponima i padovima koji se odnose na sve, bogate i siromašne, stare i mlade. Bilo nam je zanimljivo kako obitelj Trask i Hamilton u principu nemaju velikih i epskih dodirnih točaka, nego su im se putevi jednostavno sreli. Steinbeck nam se kao pisac svidio, čovjek slaže lijepe rečenice, ugodno ga je čitati. Naša se rasprava više-manje odvijala u istom smjeru jer romanu općenito nismo mogli pronaći veće zamjerke, osim eventualno opisa prirode uz koje je pokoja čitateljica odletjela u carstvo snova.


Nismo sve pročitale knjigu, ali ovog puta to nije bilo zato što je knjiga grozna, užasna, naporna, nego zbog nedostatka vremena. Svima nam se svidjela i raduje nas vidjeti što će se sve događati. U skladu s time Istočno od raja je dobila ocjenu 4,35! Vrlo, vrlo visoko!


„Sve što je veliko i dragocjeno na ovome svijetu, sve je osamljeno.“

Za koju vam je knjigu trebalo 100 godina (samoće) da ju pročitate i svejedno ste apsolutno uživale u njoj?


Grickajmo knjige zajedno!


 

Recent Posts

See All
  • Facebook - Black Circle
  • goodreas
  • Instagram - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
bottom of page