top of page
  • Writer's pictureKnjigožder

Najbolje knjige 2020. godine


Sretna nova godina! A kako ćemo početi novu godinu, nego s onim najboljem što sam pročitala protekle godine?


Istinski sam uživala u čitanju. Uz sve obveze, knjiga je uvijek bila moj suputnik koji me nakon napornog dana nije umarao, već mi je uvijek davala motivaciju za dalje. Tako da, idemo pričati o najboljim knjigama 2020. godine!


Moram nešto napomenuti. Za sve knjige koje sam vam nabrojala napisane su recenzije. Ali, nisu sve objavljene. Tako da dobivate ekskluzivan pogled na još neobjavljene recenzije (jer tko zna kada će biti objavljene).




10. Planeta Dvorište: Olivera Savić Balašević – Iako nisam upoznata s opusom gospodina Balaševića, iznimno mi je drago što sam upoznala njegovu suprugu i njezinu iznimnu moć živopisnog zapisivanja svog života na papir. Uživala sam u njenom odrastanju, punom padova, koje je ona gledala kao životnim poglavljima koja će joj pomoći da postane još bolja verzija sebe. Osim toga, čitajući život njene majke, upoznala sam djetinjstvo svoje bake, što je jednostavno neprocjenjivo.









9. To mogu samo ja: Lea Brezar – Mislim da već i vrapci na grani znaju koliko volim Leinu poeziju, stoga se ne treba čuditi ovoj knjizi na popisu. Poezija promjene još je jednom opravdala svoj naziv, pozivajući me na prihvaćanje same sebe i na djelovanje. Već koji redak bilo koje pjesme uvest će vas u njen čaroban svijet!














8. Antologija očaravajućih životinja: Ben Hoare – Sam naziv knjige upućuje vas da ćete saznat brojne zanimljive činjenice o životinjama. Osim što mi je bila iznimno poučna, zauzela je posebno mjesto u mom srcu jer sam ju čitala naglas s mužem prije spavanja. Probajte, nećete se pokajati.












7. Priča o jednoj obitelji: Rosa Ventrella –Marija, pronaći će prijatelja koji ne odgovara njihovoj obitelji. Mlada i bezobrazna, stalno će pronalaziti način da se druži s Micheleom, čak i kad u pitanje dovede vlastiti život. Ako volite Elenu Ferrante, ovo je prava stvar za vas! Iako neopisivo podsjeća na njen stil pisanja, radnja će vas kupiti u potpunosti.










6. Blockbuster: Zoran Žmirić - Priča je to u junacima koji su duboko zašli u ralje rata. Junacima koji ne razmišljaju o sutra jer sutra možda neće doći. Možda je tako bilo i lakše. Kako se vratiti u normalan život nakon što si vidio sve horore koje ljudska ruka može napraviti? Kako se vratiti u normalan život ako si nekome oduzeo život? Kako se vratiti u normalan život kad znaš da se tvoj život trenutno sastoji od straha i smrti?







5. Lanac: Adrian McKinty – Biste li oteli tuđe dijete da spasite vlastito? Kako biste to učinili? Biste li nekoga uključili? Adrian McKinty napisao je fantastičan triler koji se čita u jednom dahu. Vjerujte mi, pročitala sam ga u jednoj noći. Oči su mi bile krvave, sve me je boljelo, ali je fokus stalno bio prisutan. Morala sam znati što se događa da idućoj stranici. Možda nova otmica.













4. Profesorova omiljena jednadžba: Yoko Ogawa - Profesor matematike genijalac je koji je u prometnoj nesreći prije mnogo godina oštetio mozak koji mogu je ograničio sjećanje na samo 80 minuta. Sjeća se svega što se dogodilo do trenutka nesreće, a sve nakon toga nestaje za sat i dvadeset minuta. „Brojke su bile njegova desna ruka ispružena da se rukuje, no istovremeno i ogrtač, koji ga je štitio.“








3. Od Claya most: Markus Zusak - Ovo je priča o preranom odrastanju. O odraslima koji se nisu mogli nositi sa životom, pa su jednostavno otišli. O djeci koja tek moraju proživjeti život, pa su naučili uhvatiti se u koštac sa svime što im život stavi na malena leđa. O borbi. Ovo je roman o smrti. Smrti koja nas prati budnim okom, svaki dan svaki sat. Smrti koja čeka savršen trenutak kako bi prerezala tu čarobnu nit života. No, ovo je roman o životu. Preživljavanju i proživljavanju života s punim plućima. Iskrenoj ljubavi. Prijateljstvu. Obitelji. Životu.




2. Napokon rođen: Margaret Mazzantini - Plakala sam. Itekako sam plakala. Okretala sam stranice, a suze su se samo slijevale niz moje obraze. Osjetila sam bol u srcu, kao da se u meni nešto prelomilo. „Balkan…nitko ni kurca ne razumije o Balkanu.“ Nisam mislila da će me ova knjiga sasjeći na komadiće. Stvarno nisam. Ali me je rastavila na atome, dotaknula svaku moju stanicu. Voljela bih da imam više riječi za nju, stvarno bih voljela. Mogu samo reći da više no ikad želim čvrsto zagrliti vlastitu dušu. I nikad ju ne pustiti.




1. Gitara od palisandra: Kristina Gavran - Krstina Gavran piše s takvom profinjenošću i lakoćom, tako da ćete kroz knjigu osjetiti kako riječima sklada divnu kompoziciju. Njezina je knjiga delikatna glazba koja grije dušu i tijelo. Njezina je Gitara od palisandra djelo koje na svojim žicama proizvodi riječi, a čitanjem stvara glazbu. „Sam okus riječi bio je divan: pucketav dodir usana, udarac jezikom po unutrašnjoj strani prednjih zuba, piskutav zrak između zuba, izdah, milovanje nepca jezikom koji zatim sklizne naprijed prema zubima i posljednji put čvrsto udari puštajući „r“ da stvara valove na uzbibanom zraku.“


Koje su se našle na vašem popisu? Ima li da su vam neke bile baš loše, a meni su tako divne?


Uživajte u 2021. godini. Želim vam puno grickanja knjiga!

Recent Posts

See All

Comments


  • Facebook - Black Circle
  • goodreas
  • Instagram - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
bottom of page