top of page
  • Writer's pictureKnjigožder

Čovjek od kestena


AUTOR: Søren Sveistrup

NAKLADNIK: Fokus


Volite li iskrivljene zaplete, tešku atmosferu i detaljne policijske postupke? Živite li za priče koje imaju nasilnog serijskog ubojicu na slobodi, zbog kojeg ćete čitati u kasne noćne sate sa upaljenim svjetlima, iako ste svjesni da ćete dobiti visok račun za struju? Ako je odgovor da, onda se nadam da ste spremni na knjigu koja će vam donijeti dašak Skandinavije i zalediti krv u žilama. Naravno, ne zbog hladnoće, nego zbog jeze od koje ćete pri čitanju konstantno gledati iza ramena.


Čovjek od kestena donosi nam priču o izrazito inteligentnom psihopatu koji pokraj unakaženih tijela žrtava ostavlja suvenir – čovječuljka od kestena i šibica. „Kestenjaru, javi se. Kestenjaru, javi se. Nosiš li u vreći svojoj kestene i meni? Ostani još malo pa onda dalje kreni.“ To je, pak, samo po sebi, zastrašujuća činjenica, no to nije sve. Svaki čovječuljak na sebi ima otisak prsta djevojčice koja je prije godinu dana oteta i proglašena mrtvom. „Mrtvi ne smiju zasjeniti žive.“

Detektivi zaduženi za slučaj daleko su od idealnih. Naia Thulin mlada je (neki bi rekli i zelena) detektivka koja se uz zamršeni slučaj mora baviti i svojim kaotičnim privatnim odnosima. Njezin partner Mark Hess izbačen je iz haškog stožera Europola i po kazni se morao vratiti u Dansku kako bi dobio nju i ovaj slučaj. Osim toga, povratak u Kopenhagen donijet će mu neugodan povratak u prošlost.

Dok njih dvoje tapkaju u mraku, ne znajući gdje bi se prije okrenuli, ubojica već priprema novog čovječuljka…

„Čovjek je dužan pomoći kad može.“

Za skandinavske se zemlje smatra kako su sigurne i uređene, gotovo idilične, pružajući svojevrsnu oazu svakome tko se odluči tamo živjeti. Ipak, Sveistrup taj mit razbija na milijun komadića, kreirajući jezivo ozračje u kojemu svoje prste imaju i oni koji donose vrlo važne odluke. Stavlja naglasak na nesređenost sustava koji kreće štititi ljude najčešće kada postane prekasno. Sustav koji zna kako će riješiti posljedice, ali ne zna prevenirati uzroke. Izgleda da trava kod susjeda nije zelenija.


Čovjek od kestena prava je debeljuca od knjige koja broji više od 100 iznimnih, ali vrlo kratkih poglavlja pisanih iz perspektive različitih likova. Thulin i Hess čine nevjerojatan detektivski par; neobični dvojac napisan s dovoljno pažnje i osobnosti što ih čini u jednakoj mjeri zabavnima i realnima. Time je autor postigao dinamičnost i napetost romana zbog kojeg ćete se osjećati kao da stojite pokraj detektiva i zajedno s njima rješavate ubojstvo. Osim toga, znate da u ruci držite pravi hit kad nakon čitanja možete upaliti Netflix i uživati u ekranizaciji romana.


Nemojte se dati zavarati debljinom knjige; Sveistrup je napisao takav krimić kojeg nećete moći ispustiti iz ruke. Samo ćete htjeti još jedno poglavlje. I još jedno. I još jedno. Prije nego što uopće postanete toga svjesni, pročitat ćete knjigu i ostati zapanjeni. Nije li to odlika prave knjiške poslastice?

Koji krimić niste mogli ispustiti iz ruku?

Grickajmo knjige zajedno!


Recent Posts

See All

Comments


  • Facebook - Black Circle
  • goodreas
  • Instagram - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
bottom of page