top of page
  • Writer's pictureKnjigožder

Zabava

„Zašto danas sve mora izgledati kao da je nešto drugo? Čega se toliko bojimo?“

AUTOR: Elizabeth Day

NAKLADNIK: Mozaik knjiga


Martin Gilmour emocionalno je okrhnut dječak čiji je otac umro kad je bio mlad. Kada u dobi od 13 godina dobije stipendiju za poznatu školu i internat Burtonbury, osjeća se kao autsajder i bori se kako bi se uklopio u svijet bogatih kojima je vrhunsko obrazovanje garantirano. Njegova borba traje sve dok ne upoznaje popularnog i bogatog Bena Fitzmauricea koji ga je uzeo pod svoje i uveo u taj ekskluzivni svijet.


Ali Martin ima tajnu. Zna nešto o Benu, nešto čime njegovo prijateljstvo drži šaci već 25 godina. Martin nije samo autsajder u aristokratskom svijetu kojem se klanja, već proračunati varalica i kao muž i kao prijatelj. Zabava se vrti oko Martina i Lucy, bračnog para pozvanog na Benovu ekstravagantnu rođendansku zabavu. Prvi nagovještaj da nešto nije u redu je Lucyin osjećaj da nju i Martina omalovažavaju Benova supruga i sam Ben (da, njegov najbolji prijatelj), koji ih, unatoč tome što itekako imaju dovoljno mjesta u svom ogromnom domu, nisu pozvali da prespavaju, prisiljavajući ih da rezerviraju motel u zadnji tren. U tom trenutku Martin počinje tražiti isprike za Bena. Ipak je riječ o njegovom najboljem prijatelju, osobi koju Martin poznaje bolje od njega samoga. „Vidite, poznavali smo jedan drugoga bolje od ikoga na svijetu. Nijedna se žena s time nije mogla natjecati.“

„Zajednički neprijatelj jednako povezuje ljude kao uzajamna strast.“

Prebacujući se između školskih dana i Benove zabave povodom 40. rođendana, gdje se okupila krema britanskog društva u izmaglici šampanjca, droge i glamura, saznajemo da se dogodilo nešto strašno. Martin se koji tjedan nakon zabave nalazi u policiji na ispitivanju, a dijelovi slagalice postupno se spajaju kako bi otkrili priču o doživotnoj opsesiji, ljubomori i izdaji.


Zabava počiva na dva središnja pitanja. Zašto Martina Gilmoura, relativno uspješnog umjetničkog kritičara, ispituju u policijskoj postaji u Cotswoldsu? Što se dogodilo na raskošnoj proslavi 40. rođendana njegovog najboljeg prijatelja, Bena Fitzmauricea, da bi se Martin našao pod detektivskim povećalom? Priča je prikazana iz četiri različita kuta: Martinova razgovora s policijom, Martinovih sjećanja na vrijeme provedeno u internatu gdje se razvilo njihovo prijateljstvo, Lucyjinih dnevnika koji pružaju uvid u njezin brak s Martinom i način na koji ona vidi Bena i Serenu, te noći zabave – što se zapravo dogodilo? „Trenutak uoči oluje. Naelektriziran zrak. Određena težina na nebu koja ti steže glavu kao škripac.“


„Katkad najneznatniji događaji dovedu do najvećih otkrića.“

Zabava je roman o svakoj vrsti tjeskobe. Klasna anksioznost, anksioznost društvenog statusa, seksualna anksioznost, socijalna anksioznost, anksioznost povezana s trudnoćom, modna anksioznost, čak i anksioznost oko obuće. Osjećala sam tjeskobu čitajući je – tjeskobu prema likovima, tjeskobu prema autorici, tjeskobu prema sebi.

„Katkad je dobro ne obazirati se na tuđe mišljenje.“

Zabava je mračna knjiga cjeloživotnih opsesija, ljubomore i neuroza; akutne psihološke pritužbe, nezadovoljstva, izolacije, usamljenosti i bijesa. Ipak, roman nije u potpunosti ispunio moja očekivanja. Elizabeth Day je savršeno gradila napetost tijekom cijelog romana. Bez obzira na to, vrlo sam brzo shvatila u kojem smjeru će sve otići – u odnosu Bena i Martina nije se dogodilo ništa što me je šokiralo (ili zaprepastilo), a i pogodila sam čime Martin drži Bena u šaci čim sam pročitala opis na poleđini knjige. Zabava nije krimić koji će vas oboriti s nogu, ali će vam biti sasvim dovoljan na plaži uz fini koktel.


Što napraviti kada zabava ne ispunjava očekivanja gostiju?


Grickajmo knjige zajedno!


Recent Posts

See All

Comments


  • Facebook - Black Circle
  • goodreas
  • Instagram - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
bottom of page