top of page
  • Writer's pictureKnjigožder

Upoznajmo Ex Libris


Dosada sam bila u knjižari u Osijeku i Zagrebu, a sada je vrijeme za Rijeku. Ovaj vam put neću pisati o knjižari, nego o antikvarijatu Ex Libris, koji je dobio nagradu za Najbolji antikvarijat u sklopu Godine čitanja koje je raspisalo Ministarstvo kulture i medija.


U zamamnom, toplom i prekrasno uređenom ambijentu me ugostio vlasnik Željko Međimorec, strastveni ljubitelj knjiga, koji za sebe kaže kako najviše uživa u čitanju povijesti civilizacije, čovjekova razvoja i njegovih izuma. Jako voli Ime ruže Umberta Eca zbog dosjetki, te djela Raymonda Chandlera koja ga vesele zbog dodane vrijednosti. Ex Libris otvorio je davne 1996. godine, a njegov antikvarijat, kako web – stranica kaže, ima pogled „na more, dizalice i Učku“. Željko mi kaže kako je antikvarijat inače omiljeno okupljalište špijuna, no Ex Libris ne zadovoljava uvjete jer ima samo jedan ulaz. Osim što otkupljuju i prodaju antikvarne naslove, izdaju knjige obuhvaćajući jazz, teologiju, te djela određenih hrvatskih autora. Organiziraju i književne večeri (ako se ne varam, posljednji je u gostima bio Zoran Žmirić sa Hotelom Wartburg), tribine, okrugle stolove, ali i mini – koncerte. Što više poželjeti?


Ja se osobno nikada nisam znala snaći u antikvarijatu, pa sam morala pitati za detaljne upute. Željko mi je uz smijeh odgovorio: nikako! Knjige su u antikvarijatu podijeljene na različite načine; na stranu i domaću (u koju ulaze svi nama razumljivi jezici), na područja koja su podijeljena po autoru. Također, određene su knjige posložene po bibliotekama (poput kiosk izdanja), a ponekad su poredane i po veličini, kako bi što više knjiga stalo na police. Zvuči komplicirano? Ne brinite, samo krenite istraživati po policama i sigurno ćete se snaći.


Prosječno gledajući, žene više čitaju. Slijedom toga u Ex Librisu najviše se prodaje beletristika. Žanr? Ljubavni romani, naravno. Njihova ponuda ja šarolika i zaista velika, jer na web stranici trenutno imaju 72 341 naslova! Što se tiče otkupa, nude uslugu „otkupljivanja od kuće“. Što to točno znači? Ukoliko imate knjige koje biste htjeli prodati, dovoljno je da ih fotografirate i pošaljete putem Viber-a ili WhatsApp-a. Ekipa iz Ex Librisa odgovorit će vam u roku od 24 sata, a ukoliko se vi slažete s ponuđenom cijenom, poslat će kurirsku službu po njih, a novce vam direktno uplatiti na račun.


Željko kaže da se knjige kupuju usputno, najčešće prije nekoga događanja. Smatra kako bi, po uzoru na svjetske gradove, knjižare i antikvarijati trebali biti pokraj kazališta i galerija, te kako bi one trebale biti otvorene u vrijeme predstava i premijera.


S obzirom na toliku količinu knjiga, pitala sam Željka kradu li se knjige i u kojoj mjeri. Na to pitanje nije imao odgovor jer dosada nije nikoga uhvatio u krađi. Znalo se dogoditi da je pronašao naljepnicu s bar – kodom knjige, iako one u sebi nemaju zaštitu od kraće. Imao je i jedno zanimljivo iskustvo. Dok je radio u drugom antikvarijatu, dobili su veliku pošiljku bez imena pošiljatelja. Kada su otvorili kutiju, iznenadili su se količinom knjiga i jednim pismom isprike neimenovanog gospodina u kojem je pisalo kako su sve knjige iz kutije ukradene iz njihovog antikvarijata jer je on tada bio student i nije si mogao priuštiti knjige za učenje. Nakon što su mu poslužile, uredno ih je vratio tamo odakle ih je našao.


Kada sam „ispucala“ sva pitanja, odlučila sam se malo pogubiti među policama, pogotovo na područje medicine i psihologije. Uhvatila sam dvije knjige – jednu o psihologiji, a drugo o organizaciji posla. Nije toliko zanimljivo, zar ne?


Uživate li među policama antikvarijata?


Grickajmo knjige zajedno!

Recent Posts

See All
  • Facebook - Black Circle
  • goodreas
  • Instagram - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
bottom of page