top of page
  • Writer's pictureKnjigožder

Upoznajmo Frakturu!


Kada ste u Zagrebu, teško je odlučiti se na posjet samo jednoj knjižari. S obzirom da sam ovaj put u Zagreb stigla poslovno, raspored mi je bio unaprijed isplaniran s vrlo malo slobodnog vremena. Srećom, svega stotinjak metara od mog hotela nalazi se knjižara Fraktura, koja je odlikovana nagradom najbolje samostalne knjižare u Zagrebu prošle godine. Čini mi se kako nisam loše izabrala, zar ne?

U razgovoru o Frakturi pridružila mi se Lucija Butković, zadužena za komunikaciju sa medijima i autorima. Nakladnička kuća Fraktura osnovana je 2002. godine, a ulaze u treću godinu od otvaranja knjižare. Iako je od samih početaka uspješna izdavačka kuća, unazad 5 godina postala je pravi hrvatski brend. Sama odluka otvaranja knjižare protekla je iz više od 15 godina procesa izgradnje imena i vidljivosti. Knjižara im je došla kao produžetak – ipak tamo sami određuju svoja pravila. Otvaranje knjižare bio je šlag na torti u njihovom poslovnom uspjehu jer u vlastitom prostoru imaju mogućnost organiziranja događanja, okupljanja autora. Lucija je rekla kako su upravo zbog takvog načina rada atraktivni i mlađoj publici jer nastoje u knjižari zadovoljiti različite ukuse.

Knjižara se po uređenju razlikuje od ostalih knjižara. Na svakoj polici se nalaze lampe koje osvjetljavaju knjige, tako da možete imati što bolji pogled na njih. Kada uđete u knjižaru s lijeve strane nalazi se publicistika s kulturom življenja, poezijom i dječjom knjigom, a s desne beletristika. Na galeriji se nalaze knjige o umjetnosti, stripovi i young adult. Na centralnim stolovima nalaze se nove knjige i knjige po preporukama prodavača. Što se tiče stranih knjiga, drže samo knjige hrvatskih autora čija su djela prevedena na engleski. Knjige su posložene abecednim redom, što je još jedna posebnost. No, ponosni su na još jednu stvar – knjižara su koja prodaje samo knjige.

Dotaknule smo se i sestrinske naklade – Bodoni izdavaštva, koji se opredijelio za izdavanje klasika, suvremenih klasika i slikovnica. Iako su manjeg formata, namjera im je, osim bogatstvom sadržaja, izgledati primamljivo i izvana. Dolaze zajedno s kutijom, pa ćete imati dojam kao da na polici imate pravi poklon. Upravo zato što su se orijentirali na klasike, drago im je što su neke zaboravljene knjige isplivale na površinu, poput Ključa od velikih vrata Hinka Gottlieba.

Naravno, razgovarale smo i o bestsellerima. Zanimljivo je što kupci u Frakturi više vole kupovati djela određenih autora. Iako imaju listu najprodavanijih knjiga, Lucija ipak ističe kako njihovih čitatelji kupuju djela određenih autora. Tako su u Frakturi najpopularniji Jorge Bucay, Tisja Kljaković Braić, Miljenko Jergović, John Williams, Amos Oz, Olga Tokarczuk, Olja Savičević Ivančević, Ivo Goldstein, te Philipp Blom.

Ovaj put sam se odlučila i pitati jedno provokativno pitanje (hoće mi netko dati nagradu za najboljeg istraživačkog novinara na planeti?) o lošijim knjigama, ako ih možemo tako nazvati. Naime, zanimalo me je postoji li neka knjiga u njihovih nakladi za koju im je žao što su je objavili, ili koja je potpuno podbacila u očekivanjima. Lucija kaže kako nema žaljenja – oni stoje iza svojih autora i njihovih knjiga, jer u moru izdanih knjiga jednostavno svi ne mogu dobiti pozornost koju knjige zaslužuju. Dogodi se da ljudi ne prepoznaju izvrsne knjige, ali nikad nije kasno jer ne moramo pratiti samo novitete kako bi bili knjiški moljci. Samo treba čitati.

Prodavači u Frakturi iznimno su ponosni na činjenicu što imaju stalne kupce koji im se konstantno vraćaju zbog preporuke. Često se dogodi da dođu po određenu knjigu, a odu s knjigom po njihovoj preporuci. Drago im je što im kupci vjeruju kada je riječ o preporukama. Upravo zato vjeruju kako je to razlog zbog kojeg su top liste u Frakturi u potpunosti drugačije nego u drugim knjižarama, te portalima koji te liste objavljuju. Naravno, ovdje govorimo o Frakturinim naslovima.

Za kraj, dobila sam i par preporuka. Lucija i prodavači preporučili su mi Anomaliju Hervea Le Telliera, Smrtni ishod atletskih povreda Milice Vučković, te Zemlju bez sutona Marije Andrijašević.

Jeste li već bili u Frakturi? Koja vam je najdraža knjiga u Frakturinom izdanju?

Grickajmo knjige zajedno!

Recent Posts

See All
  • Facebook - Black Circle
  • goodreas
  • Instagram - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
bottom of page