top of page
  • Writer's pictureKnjigožder

Štakori @ Teatro Lounge Bar

„Sve što je u svojoj unutrašnjosti bilo prazno, osuđeno je na propast.“

AUTOR: Jan Bolić

NAKLADNIK: Beletra

Nakon zagrebačke promocije, Štakori su došli u Rijeku! Jan Bolić sinoć je imao promociju svoje najnovije knjige u Teatro baru, zajedno sa Janovom mamom Maristellom, Sandrom Pocrnić Mlakar iz Beletre, dizajnericom naslovnice Tanjom Prokop i mojom malenkosti. Bilo je ugodno razgovarati sa Janom, njegovom mamom, Tanjom i Sandrom, te predstaviti Štakore na najbolji mogući način!

John Monroe se preselio u Hrvatsku. Šef mu je dao ultimatum – morao se maknuti. Izbor je pao na Rijeku jer je John kao dječak ljetovao u Rijeci s roditeljima, a ni jezik mu nije bio stran. S obzirom na njegovu stručnost, u policiji je odmah dobio posao glavnog kriminalističkog istražitelja, što je nekima, naravno, zasmetalo. John se nije mislio prikloniti nikome, samo je htio što bolje obavljati svoj posao i smanjiti stopu kriminala u gradu koji ga je odmah prigrlio. „U kišovitom gradu bilo je nemoguće ne smočiti se, baš kao ni skloniti se od droge, korupcije, prostitucije, truleži koja se ukorijenila i širila kao virus. Neki su jednostavno okretali glavu od nje, a neki, oni koji su u sebi imali ono nešto ljudskosti i empatije, a najviše hrabrosti, pokušali su ispraviti nepravdu, iako uzalud.“

Nakon što slučajni prolaznik pronađe dvije pretučene djevojke, Johnu se život okreće naglavce. Bella Roso je jedva preživjela, no ničega se ne sjeća, a život Dane Matošev tragično je završio. Činjenica je da su djevojke viđene u Night-u, klubu koji je poznato leglo mafije, droge i prostitucije, no to ih nažalost ne dovodi do nikakvih konkretnih zaključaka. Iako oko sebe ima cijeli tim ljudi, John jedino može vjerovati Vanji i Danielu. Svi su ostali protiv njega. Istražitelj ima samo jednu stvar na umu – rješavanje zločina. No, čini se kako unutar sustava ima onih koji žele sve zataškati i zaustaviti američkog detektiva pod svaku cijenu. „Na policiju se nije išlo ako si imao potpisan ugovor s vragom.“

Pisanje Štakora bio je pravi pothvat; trebalo je puno istraživati, pri čemu su Janu pomogli bespuća Interneta i Nataša iz policije. Također, preseliti radnju iz Amerike u Hrvatsku nije mala stvar – Jan priznaje da mu je u početku bilo teško i da ga je bilo malo strah, no jednom kada je krenuo sa Johnovim pustolovinama, sve je teklo glatko. Štakori su smješteni u Rijeku jer je Jan htio pokazati Hrvatsku. Doduše, radnja je izuzetno mračna, no svejedno ćete moći pronaći ljepote Rijeke unutar romana. Posebice je htio prikazati mračnu Harteru, nekadašnju tvornicu papira koja je uspješno poslovala 180 godina i na kraju zatvorena devedesetih. Upravo je tvornica poslužila kao kulisa mračnim događajima u Štakorima. Veliku važnost u romanu nosi i Rječina, ta žila kucavica Rijeke koju nitko ne može zaobići. Jan naglašava da Štakori zapravo ne oslikavaju pravo stanje u Hrvatskoj, no da se svi trebamo zapitati u kakvom stanju uistinu živimo i što nas sve okružuje.

Janu je najdraži lik iz romana upravo John Monroe, no vezao se i za prostitutku Iskru, koja je prisiljena prodavati svoje tijelo kako bi preživjela. Zasada je plan da John ostane u Rijeci, no, tko zna gdje će taj slavni detektiv na koncu dospjeti. Možda Jan s njime proputuje svijet! Ipak, novu Monroeovu avanturu ne možemo očekivati uskoro. Težina stvarnosti izašla je 2018. godine, Štakori 2022. godine, pa si računajte da ćemo ponovno čitati Monroea za 3 do 4 godine. No, to vas ne treba rastuživati jer Jan piše motivirajuću knjigu poput Života kojeg želiš živjeti, koja će, kako on kaže, biti zrelija od svoje prethodnice.


Bilo je divno gledati krcati Teatro bar! Svi su s užitkom došli podržati Jana. Uz ugodan razgovor pili smo pjenušac i jeli slatke kolačiće. Jan je potpisivao knjige i slikao se poput prave zvijezde s crvenog tepiha! Uživali smo na prekrasnoj terasi Teatra, dok su pokraj nas u Hrvatskom narodnom kazalištu članovi orkestra na udaraljkama imali probu, što nas je u trenutcima nadglasavalo, no nama to nije smetalo.

Kao što već sigurno znate, Jan boluje od mišićne atrofije tip 2 i knjigu je napisao samo s dva prsta! Već sam to napisala u recenziji Težine stvarnosti, no želim to opet napisati jer nam Jan svima može biti veliki uzor i inspiracija. Možete li si zamisliti kako bi svijet izgledao da svi samo pomaknemo svoje prste i uposlimo ih? Možete li zamisliti kako bi mogli promijeniti svijet na bolje da svi radimo svojim punim kapacitetima?

Hvala Janu na pozivu! Jedva čekam njegovu novu knjigu!

Okružuju li i vas Štakori?

Grickajmo knjige zajedno!


57 views0 comments

Recent Posts

See All
  • Facebook - Black Circle
  • goodreas
  • Instagram - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
bottom of page