top of page
  • Writer's pictureKnjigožder

Sodoma

„Ako nema djelovanja, nema ni grijeha. Osim toga, ako nema izbora, također nema grijeha.“

AUTOR: Frédéric Martel

NAKLADNIK: Fokus


„Zašto ima toliko homoseksualaca ovdje u Vatikanu, među najkonzervativnijim i natradicionalističkijim kardinalima?“ Sodoma Frederica Martela revolucionarno je razotkrivanje koje skida slojeve tajnovitosti unutar Katoličke crkve, posebno se fokusirajući na skrivene živote njezina svećenstva. Preciznim istraživanjem i intervjuima s brojnim vatikanskim insajderima, Martel otkriva svijet prepun licemjerja, borbe za moć i tajni.


Martelov rad neustrašivo je ronjenje u mutne dubine Vatikana, bacajući svjetlo na pitanja koja su dugo bila obavijena velom tajne i poricanja. On ulazi u sveprisutnu kulturu tajnovitosti koja okružuje homoseksualnost unutar Crkve, otkrivajući zapanjujuću prevalenciju homoseksualnih svećenika i biskupa, od kojih mnogi vode dvostruke živote, propovijedajući jednu stvar u javnosti dok se privatno prepuštaju zabranjenim željama. „…biti gej u kleru znači držati se određene norme. Jedina žuta linija koju se ne smije prijeći, jest publicitet ili aktivizam. Unutar Vatikana homoseksualnost je moguća, jednostavna i banalna, čak i ohrabrivana, ali javni istupi i uočljivost strogo su zabranjeni. Biti diskretni homoseksualac znači biti dio „župe“, a biti uzrok skandala znači izopćiti se iz obitelji.“


Jedan od najuvjerljivijih aspekata Martelove knjige je njegovo istraživanje raskrižja između seksualnosti i moći unutar vatikanske hijerarhije. On živopisno prikazuje sustav u kojem pojedinci imaju utjecaj ne samo kroz svoje teološko znanje i pastoralne dužnosti, već i kroz svoju sposobnost manipuliranja i iskorištavanja. Martel razotkriva kako je opsjednutost Vatikana održavanjem vlastite slike moralne čistoće dovela do kulture zataškavanja i korupcije, gdje se čak i najočuvanije loše ponašanje gura pod tepih u ime očuvanja ugleda institucije.


Unatoč kontroverznoj prirodi svoje teme, Sodoma je pomno istraženo i uravnoteženo djelo. On vješto upravlja složenom mrežom dinamike moći unutar Crkve, nudeći čitateljima nijansirano razumijevanje sila koje se igraju iza njezinih zatvorenih vrata.


„Kada govorimo o drugima, riskiramo da i oni progovore o nama.“

Međutim, Martelova knjiga nije bez mana. Meni se tijekom čitanja nametalo pitanje o pouzdanosti njegovih izvora i istinitosti određenih tvrdnji iznesenih u knjizi. Martel se uvelike oslanjao na anonimne razgovore s insajderima iz Vatikana. „Rijetki su prelati koji igraju otvorenih karata; rijetki su i oni koji koriste dobre riječi kako bi definirali prave stvari. Njihovi su odgovori obično metaforični, a ponekad i poetski.“ Bez mogućnosti neovisne provjere ovih izvora, možemo se zapitati o motivima i pristranostima onih koji daju informacije Martelu. Osim toga, Martelov stil pisanja kritiziran je zbog sklonosti senzacionalizmu. Kritičari se većinom slažu da su njegovi prikazi određenih pojedinaca i događaja pretjerani ili melodramatični.


„Iz dvosmislenosti se izlazi samo na svoju štetu.“

Objavljivanje Sodome izazvalo je značajnu pozornost i kontroverzu unutar Vatikana i šire Katoličke crkve. Knjiga, koja zadire u skrivene živote homoseksualnih svećenika i biskupa unutar Crkve, kao i u kulturu tajnovitosti i licemjerja oko homoseksualnosti, predstavila je osuđujući prikaz unutarnjeg funkcioniranja Vatikana. U početku je Vatikan na objavu Martelove knjige odgovorio šutnjom, odbivši komentirati njezin sadržaj ili se pozabaviti optužbama koje sadrži. Mnogi su ovu šutnju vidjeli kao indikaciju nevoljkosti Crkve da se uključi u pitanja koja je pokrenuo Martel i njezine želje da izbjegne daljnje ispitivanje. „Tolerancija unutar Crkve je velika, dokle god se ne izjašnjavamo vani.“ Međutim, kako se medijska pokrivenost knjige pojačala, a interes javnosti porastao, Vatikan je naposljetku izdao priopćenje odbacujući Martelove tvrdnje kao "nepouzdane" i "klevetničke". Crkveni dužnosnici nastojali su umanjiti značaj knjige, naglašavajući da se temelji na anonimnim izvorima i da joj nedostaje vjerodostojnosti.


Unatoč pokušajima Vatikana da diskreditira Martelov rad, knjiga je nastavila stvarati kontroverze i rasprave unutar Katoličke crkve. Neki su kritičari optužili Vatikan da pokušava potisnuti raspravu o sadržaju knjige i pomesti neugodne istine pod tepih, dok su drugi hvalili Martela zbog hrabrosti u bavljenju tabu temama i razotkrivanju institucionalnih propusta.


U mjesecima nakon objavljivanja Sodome, Vatikan se suočio s obnovljenim pozivima na transparentnost i odgovornost, pri čemu su mnogi pozivali crkvene čelnike da se suoče s problemima koje je pokrenuo Martel i poduzmu konkretne korake za njihovo rješavanje. Dok se puni opseg utjecaja knjige na Vatikan tek treba vidjeti, njezino je objavljivanje nedvojbeno natjeralo Crkvu da se suoči s neugodnim istinama i uhvati u koštac s potrebom za reformom.


Je li nešto trulo u državi Danskoj?


Grickajmo knjige zajedno!


Recent Posts

See All

Comments


  • Facebook - Black Circle
  • goodreas
  • Instagram - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
bottom of page