top of page
  • Writer's pictureKnjigožder

Pletenica

„Vječnost treba zaslužiti.“

AUTOR: Laetitia Colombani

NAKLADNIK: Znanje


Koliko su nam životi povezani? Koliko na nas utječu postupci stranaca koje nikada u životu nećemo sresti?

           

Pletenica, tri pramena, tri žene. Različite u svakom pogledu – po nacionalnosti, boji kože, društvenom statusu, godinama, državi u kojoj žive, kontinentu na kojem se nalaze, tradiciji, kulturi.

           

„Život ponekad spoji najsvjetlije i najmračnije trenutke. Istodobno daje i uzima.“

           

Smita, Nedodirljiva. Možda bi se taj naziv mogao protumačiti kao status bogatstva ili kao vrstu određenog imuniteta, međutim u Indiji to ime znači nešto sasvim drugo. „Izvan kaste, izvan sustava, izvan svega. Posebna vrsta, ona koju smatraju nečistom da bi se miješala s drugima, nedostojan otpadak koji treba odstraniti kao nametnika s pšenice.“ Smita i njena obitelj nalaze se na samom dnu dna, primorani živjeti život vječito pognute glave. Možda bi i Smita tako nastavila živjeti da nije njene kćeri. Zbog nje će Smita podići glavu i krenuti u neizvjesnu borbu.

           

Giulila na Siliciji odustala je od školovanja kako bi nastavila obiteljsku tradiciju. „Već gotovo cijelo stoljeće njezina obitelj živi od cascature, sicilijanskog običaja koji podrazumijeva čuvanje kose koja otpadne ili koju se odreže kako bi se od nje pravili umetci ili perike. Kosa za Lanfredijeve nije samo puka tradicija, to je strast koja se prenosi s koljena na koljeno.“ Puna elana prema obiteljskom poslu, Gulia će se naći pred zidom kad sazna da obiteljski posao može preživjeti još možda mjesec dana.

           

Sarah iz Kanade majka je troje djece. U isto je vrijeme jedna od najuspješnijih odvjetnica. Nakon niza neprospavanih noći, brojnih odricanja, skrivanja trudnoće u uredu, minimalnog bolovanja, uspjela je doći na čelo odvjetničke tvrtke u kojoj radi. „Sarah je jedan od temeljnih stupova toga ureda, mora ostati čvrsta kako se ne bi zanjihalo čitavo zdanje.“Uspon na vrh bio je težak, a zadržavanje na njemu kao da je trajalo jednu sekundu, jer je Sarah saznala da je bolesna.  

           

„Kad plivaš s morskim psima, bolje je da ne krvariš.“

Pravo je osvježenje pročitati knjigu koja obiluje glavnim, ali izuzetno snažnim ženskim likovima. Naravno, knjiga nije lišena muškaraca, ali njih autorica ne nameće i ne gura ih u prvi plan. Ovoga puta, oni pripadaju kulisama. U središtu je radnje ženska nepokolebljiva snaga za bolji život, za bolje sutra. Slično kao i frizura po kojoj roman nosi naslov, priča svake žene ispričana je zasebno i naizgled je nepovezana s druge dvije, labavo paralelna jedna do druge do samog kraja, kada njihova međusobna povezanost postaje očita i svi se dijelovi priče spajaju u jedno.

           

„Ovaj život nije ništa važniji od prethodnog ili budućeg, to je samo jedan od života.“

           

Pletenica je plod mašte Laetitie Colombani. Međutim, na ovom svijetu živi milijuni stvarnih žena poput Smite, Giulie i Sarah. Još uvijek postoje one nalik na Smitu; one koje ne vrijede ništa jer su se rodile kao žene, kojima se ne dopušta školovanje i koje žive samo kako bi služile drugima, koje su generacijama odgajane da žive život pognute glave. Postoje i one nalik na Giuliu; one koje tradicija i čvrsti obiteljski bedemi pokušavaju ukalupiti bez pristanka, koje se ne mogu ostvariti na svoj način bez odobrenja drugih koji uvijek znaju bolje. Brojne su nalik na Sarah; svakodnevno sebi oduzimaju ženstvenost, mogućnost bilo kakvih osjećaja kako bi nastojale postići ravnopravnost u muškom svijetu, koje grade zidove oko sebe, polako nalikujući na robote bez sposobnosti sklapanja prijateljstva, koristeći riječi proračunato i vrlo oprezno.

           

„Odraz koji vidite u ogledalu mora biti vaš saveznik, a ne neprijatelj.“

           

Iako mi se svidjelo što se Laetitia Colombani u Pletenici fokusirala na zaista bitnu radnju i što je postavila brojna pitanja vezana uz žensku ravnopravnost u svakom dijelu svemira, stilom pisanja nisam bila oduševljena. Također, nije mi se svidio gotovo predvidljiv, pa čak i vrlo brz način na koji je rasplela cijelu priču. Već nakon nekoliko stranica (uspješno) sam pretpostavila na koji će način junakinje reagirati i kako će se zauzeti za sebe, pa je u mom slučaju bilo kakav element iznenađenja izostao.


Svejedno, voljela bih da pročitate ovu knjigu i zanemarite njene nedostatke (koji su možda isključivo moji). Mislim da je važno da svaka žena pročita Pletenicu i da nikada ne bude u situaciji kao Smita, Giulia ili Sarah. Pletenica može biti putokaz svakoj od nas, putokaz prema ravnopravnosti, jednakosti, obrazovanju, ali i ljubavi, sreći i slobodi.


Koja vas knjiga nije pretjerano oduševila, ali biste ju svejedno preporučili?

           

Grickajmo knjige zajedno!


Recent Posts

See All

Comments


  • Facebook - Black Circle
  • goodreas
  • Instagram - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
bottom of page