top of page
  • Writer's pictureKnjigožder

Noćni cirkus

„Sve ostavlja trag, na svoj način. Baš kao što sve s vremenom i izblijedi.“

AUTOR: Erin Morgenstern

NAKLADNIK: Fraktura


Cirkus je izvedbena umjetnost koja uključuje različite vrste spektakala, kao što su akrobacije, žongliranje, pantomima, klaunovi i dresura životinja. Cirkus je obično organiziran u velikom šatoru ili areni, gdje se izvode različite točke pred publikom.


U tradicionalnom cirkusu, umjetnici su obučeni u posebne kostime i koriste razne rekvizite kako bi izveli svoje vještine. Akrobati izvode složene gimnastičke elemente, žongleri bacaju i hvataju različite predmete, a klaunovi zabavljaju publiku svojim šalama i komičnim situacijama. Danas postoje različiti stilovi cirkusa, uključujući tradicionalni cirkus, suvremeni cirkus i cirkus s fokusom na umjetničke izvedbe. Suvremeni cirkus često kombinira različite umjetničke discipline, kao što su ples, glazba, pantomima i teatar, kako bi stvorio inovativne i nekonvencionalne predstave. U takvim izvedbama, umjetnici često koriste inovativne rekvizite i tehnike kako bi izrazili svoje umjetničke vizije. Cirkus je često povezan s čarolijom, magijom i nevjerojatnim vještinama, te stvara čarobnu i zabavnu atmosferu za publiku. To je mjesto gdje se talentirani umjetnici iz cijelog svijeta okupljaju kako bi podijelili svoje vještine i stvorili nezaboravne trenutke za gledatelje.


„Da postanu to što jesu, najbolje priče zahtijevaju vrijeme i dobro poznavanje teme.“

Iako sam pročitala toliko hvalospjeva o Noćnom cirkusu, nekako je uvijek prolazila ispod mog radara. No, sudbina je htjela da ju ja pročitam, pa mi je došla u ruke kao prijedlog čitateljskog kluba. Mogu vam odmah reći da Noćni cirkus donosi nevjerojatno putovanje kroz tajanstveni i čarobni svijet cirkusa. Ova knjiga je poput šetnje kroz sanjarski labirint u kojem se svaki detalj pažljivo izrađuje i nikad mu nema kraja.


Radnja romana započinje dolaskom tajanstvenog cirkusa koji se pojavljuje samo noću. Cirkus nema redovni raspored, već putuje od grada do grada bez najave, izazivajući oduševljenje i čuđenje onih koji ga sretnu. No ono što čini cirkus posebnim jest činjenica da je on zapravo poprište nevjerojatnih čarolija i natprirodnih događanja.


Glavna nit priče je ljubavna priča između dvoje mladih čarobnjaka, Celie i Marca, čiji su životi isprepleteni s cirkusom. Njihova veza je složena i duboko emotivna, oblikovana oko magičnog cirkusa koji ih okružuje. Celie i Marco su odgojeni kao suparnici u igri moći između njihovih mentora, Prospera i Alexandera. Iako su u početku na suprotnim stranama, postupno se razvija posebna veza između njih. Njihova ljubav je duboka, ali istovremeno je opterećena snažnim sukobom i progonom koji proizlaze iz njihovog odnosa. Privlačnost jedno prema drugome sve više raste kako se radnja odvija, a mi svjedočimo unutarnjem sukobu kojeg proživljavaju zbog nemogućnosti da budu zajedno. Njihovi trenuci su slatki, strastveni i ispunjeni čežnjom. Unatoč tome što se njihov odnos temelji na ljubavi, on je isprepleten i sa složenim magijskim vezama i sudbinom. Njihova ljubav je istovremeno prokletstvo i blagoslov, a njihova sudbina isprepletena s budućnošću cirkusa.


Glavna protagonistica, Celia Bowen, prikazana je kao talentirana i snažna mlada čarobnica. Ona je inteligentna, hrabra i predana svojoj umjetnosti. Kroz njezin lik, Morgenstern istražuje teme ljubavi, žrtve i snage volje. Marco Alisdair je drugi ključni lik u romanu. On je također čarobnjak, ali je njegovo iskustvo i pristup magiji drugačiji od Celijinog. Marko je misteriozan i duboko introspektivan, a njegova putovanja i promišljanja pomažu čitateljima da dublje razumiju prirodu cirkusa i magije.


Kroz karakterizaciju likova, Morgenstern stvara emocionalnu vezu između čitatelja i likova, omogućavajući nam da se uključimo u njihove priče i doživimo njihove avanture u Noćnom cirkusu.


„U sve što želimo promijeniti moramo uložiti napor i energiju.“

Stil pisanja je jedinstven, bogat i poetičan. Njezina vještina opisivanja scena, likova i atmosfere donosi osjećaj pripadnosti čarobnog svijeta cirkusa. Morgenstern koristi slikovite i detaljne opise kako bi oživjela svaki aspekt cirkusa. Njezin stil pisanja je vrlo slikovit, pa ćete moći šećati među šarenim šatorima, osjećati mirise hrane i čuti zvukove cirkuske glazbe. Pored toga, koristi poetičan jezik koji dodaje čaroliju i mistiku priči. Njezini rečenice teku glatko i imaju ritmičnost, što čitanje čini ugodnim i uzbudljivim. Također, vješto prelazi između različitih vremenskih razdoblja i perspektiva, stvarajući višeslojnu naraciju.


Noćni cirkus je knjiga koja će očarati ljubitelje fantastike i maštovitih svjetova. Erin Morgenstern je stvorila jedinstvenu priču koja se proteže kroz vrijeme i prostor, bogat i detaljan svijet cirkusa, opisujući njegove šarene (a ipak samo crne i bijele) šatore, tajanstvene izvedbe i karizmatične likove koji ga nastanjuju. Vješto prikazuje magiju i natprirodne događaje u priči, stvarajući jedinstvenu i uzbudljivu čaroliju koja obogaćuje svijet romana. Noćni cirkus nije samo mjesto spektakla i izvedbi, već je i simbol ljubavi, umjetnosti i snage ljudske volje.


U konačnici, Noćni cirkus je roman koji nas osvaja svojom originalnošću, maštovitošću i dubokom emocijom. Erin Morgenstern nas vodi na nevjerojatno putovanje kroz magični svijet cirkusa, ostavljajući nas željnima više, s osjećajem da smo bili dio nečeg posebnog i nezaboravnog.


„Ljudi vide ono što žele. I u većini slučajeva ono što im kažu da vide.“


Dojmovi su na čitateljskom klubu bili raznoliki, no ipak u konačnici s visokom ocjenom 4,2. Složile smo se da je ideja knjige vrlo originalna, a najveće zamjerke su bile što se radnja sporo odvija, te nema nekakvih konkretnih događanja što se samog natjecanja između glavnih likova tiče. Također, zamjerke su išle i nedovoljnim objašnjenjem magije i premalim opisima samih cirkuskih točaka.


Kad ste zadnji put bili u cirkusu?


Grickajmo knjige zajedno!


Recent Posts

See All
  • Facebook - Black Circle
  • goodreas
  • Instagram - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
bottom of page