top of page
  • Writer's pictureKnjigožder

Narodno veselje

„Kao što prošlost ne možeš posve odbaciti, tako budućnost moraš prihvatiti cijelu, sa svim onim što donosi.“

AUTOR: Pavao Pavličić

NAKLADNIK: Mozaik


Kako započeti recenziju renomiranog hrvatskog autora nego bilješkom o piscu?


Pavao Pavličić je istaknuti hrvatski književnik, esejist, prevoditelj i sveučilišni profesor. Poznat je po svom bogatom književnom opusu koji obuhvaća različite žanrove, uključujući prozu, esejistiku, drame i prijevode. Njegov stvaralački doprinos hrvatskoj književnosti je značajan, a njegova djela često istražuju duboke teme i slojeve ljudskog iskustva. Pavličićev stil pisanja karakterizira fluidnost, suptilnost i dubok introspektivan pristup temama. Njegove priče često istražuju ljudske emocije, odnose i unutarnje dileme, čime stvara duboke veze između svojih likova i čitatelja. Humor je također prisutan u njegovim djelima, često kao sredstvo za istraživanje ozbiljnih tema i osvježavanje pripovijedanja. Njegova književna djela često kombiniraju prošlost i suvremenost, povezujući različite vremenske periode i stvarajući duboke paralele između njih.


Sad kad smo zadovoljili formu sa sata lektire, možemo „zaroniti“ u djelo!


Narodno veselje autora Pavla Pavličića zasigurno je književno djelo koje nas vodi na čarobno putovanje kroz prošlost, omogućavajući nam da zaronimo u živopisni svijet pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća. Pavličićev nenadmašan stil pisanja, tečan i šarmantan, nosi nas kroz priču s lakoćom i elegancijom.


Šezdesete godine prošlog stoljeća obilježile su nezaboravne trenutke, ostavljajući svoj pečat na kolektivnom pamćenju i kulturi. To su bila vremena dubokih promjena, glazbenih revolucija i društvenih pokreta koji su oblikovali generaciju i ostavili duboki utisak na buduće naraštaje. U tim godinama, glazba je bila nezaobilazni dio svakodnevnog života. Zvuk gramofona ili radio uređaja donosio je taktove legendarnih hitova koji su se vrtjeli u domovima i na ulicama. I dok su se tadašnji glazbeni izvođači postavljali kao ikone, bilo je nekoliko trenutaka koji su se urezali u povijest. Tko bi mogao zaboraviti pjevača koji je, pun energije i strasti, bacio svoj sako u publiku, osvajajući srca svojih obožavatelja i stvarajući nezaboravne trenutke euforije.


U to vrijeme, kultura i umjetnost preplavljivali su svakodnevni život. Emisija "Kad bih imao čekić" postala je simbolom tog vremena, a njezin urednik, poput čarobnjaka, odabirao je pažljivo svaki detalj, stvarajući nezaboravne trenutke koji su osvajali srca milijuna gledatelja. Bio je to prostor gdje se stvarnost pretapala s umjetnošću, gdje su se snovi pretvarali u stvarnost, ostavljajući dubok trag u sjećanjima onih koji su imali čast svjedočiti tom vremenu.


No, život šezdesetih nije bio samo glazba i televizija. Bio je to period isprepletenih emocija, od radosti i ljubavi do divljenja prema svijetu koji se mijenjao pred njihovim očima. Ljubav je cvjetala na svakom koraku, a osjećaj zajedništva i povezanosti bio je duboko ukorijenjen u srcima ljudi. Vrijednosti su se cijenile, a svaki korak naprijed bio je popraćen nadom za boljom budućnošću.


Kroz oči pripovjedača odraslog u Vukovaru, malom gradiću gdje su se stvarnosti i sanjanja isprepleli, svjedočimo vremenu koje je ostavilo traga. Ulice su bile prepune taktova glazbe, mladih lica ispunjenih optimizmom i željom za promjenom. Taj isti pripovjedač nas vodi kroz labirint uspomena, sjećajući se svakog detalja, svake note i svakog osjećaja koji je oblikovao njegov svijet.


Narodno veselje na taj način postaje most između prošlosti i sadašnjosti, povezujući generacije i osvježavajući sjećanja. Pripovjedačeva sposobnost da sebe učini nevidljivim omogućuje čitateljima da se duboko povežu s vremenima koja su možda daleka, ali nikada nisu zaboravljena. I dok se sjećanja preplavljuju, naslućujemo radost budućeg slobodnog vremena, spremni da ponovno zakoračimo u svijet koji je oblikovao naše korijene i nadu za bolje sutra.


No, unatoč očaravajućem pripovijedanju i zapanjujućem bogatstvu priča, postoje trenuci kada se tempo čini neravnomjernim. Ponekad se čini kao da neki dijelovi priče idu sporijim tempom dok drugi brže napreduju, što može povremeno narušiti kontinuitet i napetost. Taj blagi neravnotežni osjećaj, iako prisutan, ne uskraćuje cjelokupnom iskustvu njegovu draž i suštinsku vrijednost.


Što se tiče same rasprave na čitateljskom klubu, složile smo se kako nas Narodno veselje uspješno vodi kroz prošla vremena, oslikavajući životne situacije i univerzalne emocije koje su i danas prepoznatljive. No, iako se slažemo s komentarima o prisutnosti elemenata koji podsjećaju na priče naših starih, osjećamo da, iako su svi ključni elementi prisutni, možda nedostaje dublja emocionalna veza koja bi nas potpuno obuzela, što je potkrepljeno i ocjenom od 3,16. Možda bi nam smještanje radnje u osamdesete ili devedesete godine omogućio dublje povezivanje sa romanom, dodatno pojačavajući osjećaj prisnosti i razumijevanja.


Razgovor o prisutnim elementima u svakodnevnom životu, poput leksikona i spomenika, podsjeća nas na vrijednost kontinuiteta i trajnosti kroz promjene vremena. Oni su poput mostova koji nas povezuju s prošlim generacijama i podsjećaju nas na korijene iz kojih smo potekli.


U konačnici, Narodno veselje je duboko slojevito djelo koje nas vodi na putovanje kroz prošlost, osvjetljavajući univerzalne aspekte ljudskog iskustva i podsjećajući nas na vrijednost naših korijena.


Kako je vas tehnologija obilježila?


Grickajmo knjige zajedno!


Recent Posts

See All
  • Facebook - Black Circle
  • goodreas
  • Instagram - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
bottom of page