top of page
  • Writer's pictureKnjigožder

Lanac

„Budite prisutni u sadašnjosti i vidjet ćete sve što se može vidjeti u sadašnjosti.“

AUTOR: Adrian McKinty

NAKLADNIK: V.B.Z


Zanimljiva je činjenica da je Adrian McKinty htio odustati od pisanja. Naime, više nije mogao pisanjem uzdržavati obitelj, te je počeo raditi kao konobar i vozač Ubera. Srećom, njegov prijatelj, pisac krimića, Don Winslow, proslijedio je svom agentu okvir onoga što danas čitamo kao Lanac. Ostalo je povijest.

„Civilizacija je viseći most koji se ljulja nad provalijom.“

Bezuvjetna ljubav. Nije li to tako divna riječ? Sposobnost da nekoga volimo više od sebe, bez obzira na sve. Ljubav zbog koje smo spremni učiniti apsolutno sve. Da, baš sve: popeti se na najvišu planinu, skočiti s najvišeg vrha, roniti prema mračnim dubinama, hrvati se sa zmajevima.

Upravo je Rachel morala dokazati jedan oblik bezuvjetne ljubavi: morala je oteti drugo dijete kako bi spasila vlastitu kćer. Kada je primila misteriozan poziv, Rachel je u glavi imala sasvim drugu stvar na pameti – upravo je vozila prema svojoj onkologinji i svakim se atomom svog tijela nadala kako se njezin karcinom nije vratio. Zvuk nepoznate žene odmah ju je natjerao da zaboravi svoje probleme i usredotoči se ne jednu važnu činjenicu: netko je oteo Kylie. Ako ju želi natrag, ona mora platiti otkupninu i oteti neko drugo dijete. „Morate zapamtiti dvije stvari. Kao prvo: niste prvi, a svakako nećete biti ni posljednji. Kao drugo: upamtite, nije stvar u novcu – stvar je u Lancu.“

„Ljudima se može vjerovati sve dok ne pokažu koliko su uistinu zli.“

Vremena nije bilo puno, morala je odmah djelovati. Bila je bolno svjesna činjenice da netko drugi drži njeno dijete, u najmanju ruku monstrum. Nije bila sigurna što je bilo gore: otmica Kylie ili činjenica da će i ona morati postati monstrumom odgovornim za otmicu nevinog djeteta. Jedno je bilo sigurno: Rachel je morala odabrati idealnog kandidata, dijete koje neće praviti previše problema s obitelji koja će biti spremna platiti otkupninu bez previše mučenja i koja će isto tako odabrati iduće dijete kako bi vratili vlastito i zauvijek si promijenili život. „Jednom kada upadnete u Lanac, u njemu ste zauvijek. A ako se ikad pokušate odvojiti, stići će vas odmazda.“

„Ljudi su stvorenja čijim životima upravljaju iskonski nagoni.“

Iznova i iznova tijekom čitanja, zapitat ćete se, bih li to mogla/mogao učiniti? A onda, u trenucima kada vam McKinty da zaista kratak predah, pitat ćete se tko bi to uopće učinio? Kome bi to palo na pamet? Tko bi stvorio nešto tako zlo kao Lanac? Htjeli, ne htjeli, morate priznati jednu stvar: Lanac je doista vrhunska konstrukcija - to je samoodrživi, samodisciplinirajući sustav koji se oslanja na činjenicu da se velika većina otmica rješava brzo, beskrvno i isplativo.


Zaista, biste li mogli oteti nekoga kako bi spasili vlastito dijete? I koga biste oteli? Kako biste to odlučili? Biste li nekom rekli? Kako bi živjeli s tim do kraja života, znajući da Lanac i dalje funkcionira besprijekorno i da netko trenutno otima nekoga kako bi spasio svoje dijete? Teško, prokleto teško, zar ne?

„Svako dijete svakog roditelja talac je sudbine.“

Čitajući Lanac, srsi su prolazile kroz svaku stanicu moga tijela. Osjećala sam se bespomoćno samo čitajući. Ne mogu ni zamisliti koliko bi se bespomoćno i usamljeno osjećala kada bi se nešto takvo zaista dogodilo.


Lanac je samo karika koja unutra ubacuje nove igrače; sva je odgovornost isključivo na njima. Sve što se dogodi odgovornost je pojedinca. Odgovornost za poštivanje ili nepoštivanje dogovora. Kako god, samo će oni unutar igre snositi posljedice, nikako Lanac.

„Traljav plan izvršen odmah bolji je od zakašnjelog izvrsnog plana.“

Obično s rezervom čitam preporuke koje je nalaze na knjizi, pa čak i ako ju napiše Stephen King. Nakon čitanja Lanca, ne preostaje mi ništa drugo nego složiti se s gospodinom Kingom i toplo vam preporučiti čitanje knjige. Pročitala sam ju u jednom dahu, u jednoj noći i jednostavno ju nisam mogla ispustiti iz ruku. Adrian McKinty napisao je djelo koje nećete moći ispustiti iz ruku, čak i ako niste ljubitelj trilera! Svečano vam obećavam!

Koji je najbolji triler kojeg ste dosad pročitali?

Grickajmo knjige zajedno!


Recent Posts

See All

Comments


  • Facebook - Black Circle
  • goodreas
  • Instagram - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
bottom of page