top of page
  • Writer's pictureKnjigožder

Haker @ Teatro Lounge Bar


AUTOR: Marilena Dužman

NAKLADNIK: Vlastita naklada


U srijedu smo Tamara sa bloga ČitamGledamSlušam i ja u Teatro lounge baru imale priliku ugostiti uvijek vedru i nasmijanu Marilenu Dužman! Sat vremena nam je proletilo u trenu, a ja vam donosim dašak dojmova s promocije.


Inače, piše već nekih 8 godina, a kaže kako ima napisanih 10 – 15 romana s kojima nije zadovoljna i koji neće ugledati svjetlo dana. Svejedno, Marilena je prava autorska sila koja je u vlastitoj nakladi izdala čak sedam romana, u razdoblju od dvije godine (a potvrdila nam je siguran tisak još dva romana u skorije vrijeme)! Na početku objavljivanja romana kaže kako je dobila pozitivan odgovor iz nekih nakladničkih kuća. Međutim, računica je bila takva da joj je bilo bolje krenuti u vlastitu nakladu. Čini mi se kako je ta nakladnička kuća požalila. Ako nije, sigurno će u skoroj budućnosti.


Publika ju je zavoljela od samoga početka, pogotovo zbog otkačenih situacija glavnih likova. Vjerujte mi, njezini romani garantiraju pravo uživanje i zabavu (i poneku nonu koja će vam zagrijati srce i dušu, ali i opako razgibati bore smijalice)! Piše kad stigne, jer je pisanje još uvijek njezin hobi kojeg vrlo uspješno usklađuje sa poslom. Da vidimo, imamo 10 – 15 neobjavljenih romana, 7 objavljenih i 2 za koje znamo da izlaze – ukupno 19 – 24 (ovisi kako računate) romana. Otkrij nam svoju tajnu! Imaš li možda više od 24 sata dnevno na raspolaganju? Spavaš li uopće?


Inspiracija su joj obični trenuci, momenti, nečije rečenice, javljanja u inboks. Tako je Marilena dobila i inspiraciju za Hakera: došla joj je poruka od jedne djevojke koja je rekla kako je pročitala njen roman i oduševila se, ali da ga je pročitala u PDF-u (knjiga u digitalnom obliku nastala bez dozvole autora i/ili nakladničke kuće; ilegalno čitanje knjiga). Marileni je u isto vrijeme bilo drago jer su njezine knjige našle put do čitatelja, ali tužna jer netko ilegalno čita njene romane. Ispostavilo se kako je djevojci to jedini način čitanja jer je slijepa i drukčije nije mogla doći do Marileninih knjiga.


Zato, idemo mi pisati o onome zbog čega je Marilena došla u Rijeku. Danas je vrijeme za recenziju njezinog najnovijeg romana, Hakera! Garantiram vam, zaljubit ćete se u njega već od prve stranice!

Cyber nije znao što je gore; činjenica da je za dlaku izbjegao zatvorsku kaznu ili što mu je sutkinja odredila 60 sati društveno korisnog rada. Ne bilo kakvog društveno korisnog rada kojeg će moći odraditi kroz nekoliko dana. Ne, ne. Njegovih 60 sati potrošit će na držanje rukice nekoj jadnoj slijepoj ženi, koje će se protegnuti na skoro 40 dana. Kako će to uopće izgledati? Kako će on sa svojim opasnim i prijetećim tetovažama izgledati pokraj žene sa bijelim štapom i sunčanim naočalama? Osim toga, Cyber ima na pameti samo jedno – uništavanje bande koja mu je ubila roditelje. „Osveta nikad nije donijela ništa dobroga.“

Emma Cobain hrabro je podignula ruku na sastanku svoje udruge. Zašto ne bi iskoristila priliku sa videćim pratiteljem? Činjenica da je pratitelj dobio taj zadatak po sudskom nalogu nije ju baš toliko brinula. Neće valjda ozbiljnom prijestupniku dati društveno korisni rad umjesto zatvora. Bar se nadala da neće. Osim toga, mogla ga je iskoristiti u svoju korist. Emma je pisala krimić, a što je bolje za kvalitetan roman od iskustva s pravim kriminalcem koji bi joj mogao poslužiti kao prava inspiracija!

Prvi susret nije prošao očekivano. Cyber nije očekivao da će ta jadna slijepa žena biti njegovih godina i da će izgledati odlično. Nije očekivao da će biti sretna, da će znati koristiti mobitel (!) i da prokleto neće znati zašutiti i prestati postavljati pitanja koja mu nikad nitko nije postavljao. Emma nije očekivala da će Cyber biti tako tvrd orah, duboko učahuren u svoje misli i loše osjećaje. Naravno, nije očekivala da će se Cyber ponašati prema njoj kao prema osobi koja vidi. Činilo joj se kako uopće nema empatije za njezinu sljepoću. Nikako nije tražila sažaljenje, ali u nekim je situacijama ipak trebala pomoć. Ipak, na neki neobičan način osjećala je kako mu je stalo do nje i da mu se može prepustiti.

Nijedno od njih nije očekivalo da će im susret proći u trenutku i da ih neka nevidljiva sila vuče jedno prema drugome. Nisu znali kako se tome oduprijeti i kako se ne prepustiti želji koja ih je u potpunosti preuzela. Bilo im je toliko dobro da je Cyber krenuo razmišljati o novom smjeru u svoj životu. „K vragu, što mu je? Poznaju se tek dva dana, a on želi iz korijena promijeniti svoj život.“

Što će prevladati – ljubav ili osveta?

Haker je odmak od romana koje smo navikli čitati iz Marilenina pera. Ližnjanski dijalekt prepustio je mjesto hrvatskom standardnom jeziku, a radnja se događa daleko izvan granica Lijepe naše. Marilena kaže kako nije mogla smjestiti Cybera i Emmu u Ližnjan jer je to premalo mjesto za radnju u kojoj su uključene bande. Također, kaže kako ne bi bilo zgodno da je pisala o tamo nekim dilerima u Ližnjanu, jer bi se ljudi mogli prepoznati, a ona ne želi probleme (šala mala).


Likovi su također netipični; imamo hakera koji se bavi kriminalnim radnjama i koji je odslužio zatvorsku kaznu, ali i slijepu djevojku koja nije stavljena u radnju kako bi popunila stranice. Ne, ona je glavni i to kakav lik romana! Hrabra i svojeglava, pametna i snažna, osoba koju sljepoća ni najmanje ne određuje, a kamoli sprječava u življenju života!

Koji vam se Marilenin roman najviše svidio?

Grickajmo knjige zajedno!



Recent Posts

See All

Comments


  • Facebook - Black Circle
  • goodreas
  • Instagram - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
bottom of page