top of page
  • Writer's pictureKnjigožder

Zadnje što sam vam lagala


AUTOR: Riley Sager

NAKLADNIk: Fokus


Još otkako je Zamke za roditelje (film sa Lindsay Lohan kad je bila mala. Dođe u kamp i tamo upozna svoju sestru blizanku. Gledali ste to milijun puta.) htjela sam ići u kamp. Slatke brvnare, hrpa djece i uživanje tijekom ljetnih praznika.


Onda sam si malo razmislila o roditeljima. Tijekom cijele školske godine ne vide se baš često sa svojom djecom, a kad zadnje zvono označi kraj školske godine, lijepo ih spakiraju u auto i pošalju ih u neki kamp, po mogućnost izvan države. Ako bolje razmislite, to je win – win situacija. Djeca dobiju zabavu, a roditelji odmor od djece. If you know what I mean :P


Uvijek mi je taj američki koncept bio skroz zanimljiv. Roditelji te puste u ruke nepoznatih ljudi na 3 mjeseca da se družiš s milijun djece. Mene su moji puštali na putovanja sa zborom na kraj svijeta samo zato što dirigenticu znaju već 15 godina, pa su s njom sigurni. Ovako, mislim da bi prije angažirali SOA-u da napravi detaljnu analizu prije nego što bi nogom kročila u neki kamp na 3 mjeseca.


Biste li vi prepustili svoje dijete na brigu nekome tijekom 3 mjeseca? Vjerovali nekome da će se adekvatno skrbiti za vaše dijete u tom periodu?


Prije 15 godina, iz ljetnog kampa Nightingale, nestale su tri djevojčice: Vivian, Natalie i Allison. S njima je u brvnari bila i Emma, no ona nije nestala. Ona je bila ta koja je prijavila nestanak. Kamp je odmah zatvoren, a djevojke nikada nisu našli.


Danas, nakon 15 godina, Emma ne može pobjeći od njih. Ona je umjetnica, slika, ali ne može naslikati ništa doli njih. „Ali nisam se uspjela odmaknuti dalje od tih početnih, jalovih pokušaja. Svaki prokleti put vratim se curama.“


Kako bi se i mogla odmaknuti kada je upraviteljica Nightingalea odlučila otvoriti ponovno taj kamp? Štoviše, odlučila je pozvati Emmu da podučava djevojke u slikanju.


Iako joj je jasno da bi povratak bio koban po njezino mentalno zdravlje, Emma žarko želi otkriti što je bilo s curama jer joj treba mir. Treba informacije, mora znati što se dogodilo i mora shvatiti da su u lažima uvijek kratke noge. Pogotovo njezinim lažima. „Sve je to igra. Bila ti toga svjesna ili ne. Što znači da je laž ponekad i više od laži. Ponekad se jedino tako može pobijediti.“


„Više možeš doznati o osobi iz njezinih laži, nego iz istine.“

Pa ti sad odi u kamp!


Vrag mi nije dao mira, pa sam malo googlala nesreće po kampovima diljem svijeta. Puno se nesreća veže upravo za kampove. Najčešće utapanje. Zatim misteriozni nestani. Ubojstva. Silovanje. Grozne, grozne sudbine iz nečega što je trebalo djeci pružiti radost i sreću. Na kraju roditeljima ostavlja ništavilo, a djeci koja su bila u to vrijeme u kampu doživotne traume.


Pitanje; da li su se takve stvari mogle spriječiti? Bi li djecu zadesila drukčija sudbina da su bila pod budnim okom roditelja?


Riley Sager piše o zanimljivom svijetu dječjeg kampa, gdje si povezan sa onima iz tvoje brvnare. Oni ti postanu prijatelji, roditelji, rodbina, učitelji, sve. Oni su osobe u koje se najviše uzdaš i pokloniš im svoje povjerenje. U tri mjeseca na neki način odrasteš i s njima dijeliš neku nevidljivu vezu za cijeli život.


Zato Emma nije mogla krenuti dalje. Niti koje su je spajale za njezine prijateljice nisu prekinute. Bile bi prekinute da je ona saznala što se s njima dogodilo. Ovako su je te niti povlačile 15 godina i ona se jednostavno morala vratiti. Morala je saznati što su njezine laži učinile.


Nećete moći knjigu ostaviti iz ruku. Brzo ćete ju pročitati, puno brže nego što mislite. I iznenadit će vas kraj. Iznenadit će vas dječji pogled na svijet.


Koju ste knjigu pročitali brzinom munje?


Grickajmo knjige zajedno!


84 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


  • Facebook - Black Circle
  • goodreas
  • Instagram - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
bottom of page