top of page
  • Writer's pictureKnjigožder

tijelo dom

„potreba da preživim
zapalila je plamen u meni“

AUTOR: rupi kaur

NAKLADNIK: Stilus


Rupi Kaur je još jednom osvježila književnu scenu svojom zbirkom poezije tijelo dom. Njeni stihovi, jednostavni i istovremeno duboko emotivni, prenose čitatelju svijet jedinstvenih iskustava jedne žene, istražujući teme tijela, ljubavi, traume i izlječenja.


Jedna od glavnih karakteristika njenog pisanja je njena hrabrost i otvorenost. Ona odbija sputavanje konvencionalnim normama i otvara vrata dubokim i bolnim osjećajima. Kroz svoje riječi, rupi donosi osjećaj bliskosti i povezanosti, omogućavajući nam da se suočimo s našim vlastitim unutarnjim demonima. Njena poezija ne samo da izražava duboke emocije i iskustva, već i pruža glas onima koji su možda bili zanemareni ili potisnuti. Kroz svoje stihove, rupi ističe važnost samoprihvaćanja, ljubavi prema sebi i procesa izlječenja.


Slavljenje tijela kao doma, kao mjesto intimnosti, snage i izlječenja, kao simbola i izvora snage je središnja tema zbirke. Kroz svoju poeziju, rupi otkriva putovanje vlastitog tijela, od samosvijesti i prihvaćanja do ljubavi prema sebi. Otvoreno progovara o unutarnjim borbama i iskustvima koja često nisu javno prihvaćena ili su tabuizirana, posebno kada se radi o ženskom tijelu i seksualnosti. Prikazuje tijelo kao mjesto koje nosi tragove zlostavljanja, iskustava i duboko ukorijenjenih osjećaja, ali istovremeno ga slavi kao dom za dušu. Još jedan važan element koji se proteže kroz zbirku je proces izlječenja. Ona ne bježi od tema traume, boli i gubitka, nego se hrabro suočava s njima, stvarajući prostor za iscjeljivanje i transformaciju. rupi potiče na povezivanje s vlastitim tijelom, na prihvaćanje nesavršenosti i oslobađanje od osuđivanja i srama. Ona naglašava važnost ljubavi prema sebi, samopouzdanja i osnaživanja, te poziva na oslobođenje od društvenih očekivanja i standarda ljepote. tijelo dom pruža nadu onima koji su možda prošli kroz slične situacije, pokazujući im da je moguće pronaći snagu i ljepotu čak i u najtežim trenucima.


Stil pisanja odlikuje se jednostavnošću i minimalizmom. Njeni stihovi su kratki, ali snažni, koristeći se malim brojem riječi kako bi prenijeli snažne emocije. Ova minimalistička forma omogućuje fokus na suštinu izraženih osjećaja i misli. Stihovi su često praćeni njenim crtežima i ilustracijama koje dodatno produbljuju i nadopunjuju emotivnu priču. Ako još niste čitali njenu poeziju, mogli biste se iznenaditi jer rupi (zato stalno pišem njeno ime malim slovima) koristi stil pisanja malim slovima i bez tradicionalnih znakova interpunkcije kao stilistički izbor koji prati njen autentični glas i izražavanje. Kroz upotrebu malih slova i odsustvo interpunkcije, rupi stvara poseban ritam i fluidnost u svojoj poeziji. Osim toga, stil pisanja malim slovima može sugerirati intimnost i bliskost. Stil pisanja malim slovima i bez interpunkcije postao je prepoznatljiv dio njenog autorskog glasa i doprinosi prepoznatljivosti njenih djela. rupi također koristi stilske figure koje obogaćuju i oplemenjuju njene stihove. Koristi simbole koji predstavljaju apstraktne ideje, emocije ili koncepte – njena simbolika tijela kao doma ili pejzaža koji odražava unutarnje stanje uma i duše. Također, koristi ironiju kako bi izrazila suprotnost između očekivanog i stvarnosti te stvorila napetost u stihovima.

Njeno stvaralaštvo također se odlikuje vizualnom dimenzijom. Ilustracije i crteži koji prate njene stihove dodatno produbljuju i obogaćuju njihovo značenje. Vizualni elementi stvaraju snažnu emotivnu atmosferu i pomažu čitateljima da se još snažnije povežu s temama koje se obrađuju.


tijelo dom predstavlja važan doprinos suvremenoj poeziji, jer osnažuje glas žene i otvara dijalog o pitanjima identiteta, tijela i izlječenja. Njeni stihovi pružaju utjehu, nadu i ohrabrenje, osnažujući ljude da se suoče s vlastitim unutarnjim borbama i pronađu snagu za izlazak iz njih.


„gubiš sve
ako ne voliš sve
- i sve dobiješ ako se voliš“

Ovo je prvi put da smo imale raspravu poeziji općenito. Ukupna ocjena za tijelo dom iznosila je 3,85. Što se tiče ocjenjivanja samog imali smo jednu jedinicu zbog političke poruke koju pokušava poslati i jednu četvorku jer čitateljica smatra kako poeziji nije mjesto u book clubu. Kako ja volim našu različitost!


Što se tiče samog odabra, rupi je bila moj izbor jer mi se činilo kako ne moramo posebno razumjeti poeziju da bi ju mogli normalno čitati. Složile smo se kako nam je puno bolji bio prvi dio zbirke, dok nam je drugi dio bi pretjeran ili nam je išao na živce. Generalno smo zaključile kako je ona u zbirci dosta bijesna i kako pokušava nekoga okriviti. U momentima nam je bilo teško razlučiti nose li njezine pjesme isključivo njeno mišljenje i su joj pjesme odraz onoga što danas "prolazi". Tu prvenstveno mislimo na bijes prema bijelom muškarcu.


Međutim, ono što nam je bilo izvrsno je što je prikazala svoju bol na razumljiv način. Složile smo se da bi na taj način zaista mogla pomoći nekome tko prolazi nešto što je i ona prolazila. Jedna je čitateljica rekla kako se njoj svidjelo što je kroz zbirku zaista mogla vidjeti njezin život. Raspravljale smo i o zlostavljanju - načinu o kojem ona piše, kontradiktornosti u kojemu navodi godine zlostavljana i istovremeno divno djetinjstvo koje je naizgled bilo neoskvrnuto zlostavljanjem. Razgovarale smo o zlostavljanim ženama - kako se nose sa situacijom i (ne)svjesnim biranjem ostanka u toksičnom odnosu.


U cjelini, njena poezija je intimna, hrabra i nadahnjujuća, ističući važnost samoprihvaćanja, ljubavi prema sebi i procesa izlječenja. Ova zbirka je odraz univerzalnih iskustava i emocija s kojima se mnogi mogu povezati. Rupi Kaur je dokazala svoju snagu kao pjesnikinja i njena poezija će sigurno ostaviti dubok trag. tijelo dom je zbirka koja nas podsjeća da je poezija moćan alat za izražavanje i preoblikovanje naših unutarnjih svjetova.


„ipak dišem zar ne
to je sigurno znak
da je svemir na mojoj strani
ako sam dogurala dovde
mogu i do kraja“

Jeste li čitali rupi kaur?


Grickajmo knjige zajedno!


Recent Posts

See All
  • Facebook - Black Circle
  • goodreas
  • Instagram - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
bottom of page