top of page
  • Writer's pictureKnjigožder

Supruge


AUTOR: Lauren Weisberger

NAKLADNIK: Stilus Knjiga

„Osobina je dobra čovjeka da bude loš lažljivac.“

Prošlo je jako puno godina otkako smo dobili novu knjigu Lauren Weisberger. Možemo li reći kako su sve ostale knjige izašle zbog slave Vraga nosi Pradu? Diskutabilno.


Andy ovdje nije prisutna, ali je prisutna njezina prijateljica Emily Charlton, s kojom je radila u Pisti. Prošlo je toliko godina (možda čak i desetljeće), pa prvih tridesetak stranica uopće nisam shvatila da se ne radi o smotanoj Andy, kojoj je posao u modnom časopisu stajao ko` piletu sisa.


Ovaj put imamo oštroumnu, britku, bezobraznu, impulzivnu Emily, koja se nakon posla u Pisti, propalog časopisa sa Andy, okušala u konzultantskim vodama. Ona je konzultantica za imidž slavnim osobama. Ispunjava njihove želje, gasi vatru, izbjegava neugodne situacije. Svaka slavna osoba može ispraviti sve gafove zahvaljujući njoj. U zadnje vrijeme joj baš i ne ide. Olivia Belle je mlada i odlično vlada društvenim mrežama, te joj uspijeva preoteti sve važnije klijente. Emily će otkriti kako će u predgrađu naći svoj idući posao…


„Paul je tvrdio kako je u svim boljestojećim predgrađima jednako – da ljudi žive zaključani u svojim velikim kućama u kojima se sve što im treba nalazi na katu ispod ili iznad: njihove teretane, dvorane za kinoprojekcije vinski podrumi i kušaonice. S djecom se igraju dadilje, što izlišnom čini potrebu da se dogovaraju susreti s drugom djecom radi igre. U kupnju pak idu kućne pomoćnice. Osoblje, osoblje i još osoblja koje obavlja sve, od kosidbe travnjaka do kloriranja bazena i mijenjanja žarulja.“


Miriam je zamijenila odvjetnička odjela i centar grada mirnim predgrađem i tajicama Lululemons. Dala je otkaz i uživa u čarima majčinstva zajedno s mužem Paulom. Ipak, ona otkriva kako i malo predgrađe može biti itekako zanimljivo…


„…Lululemon tajice s kompliciranim križanim izrezima koji su izgledali jako cool, ali i kao da propuštaju previše hladnoće, pripijena pernata jakna koja je završavala kod njezinih nepostojećih bokova, crne najkice na nogama i šilterica s preslatkim coflekom na vrhu.“


Karolina je svoju karijeru uspješnog modela stavila na pauzu zbog muža, senatora Grahama. Ona je pomajka njegovom sinu Harryju, kojega voli kao rođeno dijete. Graham i ona su savršeni par, sve dok jednog dana se ne dogodi nesporazum i na naslovnici možemo vidjeti prilog: „MAJKA KOJA UŽIVA VOZITI U PIJANOM STANJU! ŽENA SENATORA UHIĆENA ZBOG PIJANSTVA…S DJECOM U AUTU!“ Karolina se odlučuje sakriti u predgrađe, nadajući se kako će to sve samo od sebe proći…


Kako su njih tri uopće povezane? Pa, predgrađem, naravno! Lauren Weisberger nam na ništa manje blještav način opisuje taj tajni svijet američkih predgrađa. Tamo vladaju opasna pravila. Sve žene su mahom savršene, čak i posebno dizajnirane na nekim mjestima. Svaka kuća izgleda savršeno, svaka okućnica može stajati u svjetski poznatim časopisima, a sve to zahvaljujući savršenim kućanicama. Za trčanje morate pažljivo odabrati svoju idealnu kombinaciju, a za večer s prijateljicama morate imati nekoliko stotina dolara u novčaniku. Jer, one se zabavljaju na drukčiji način.


S obzirom da Lauren u svojim knjigama često spominje najpoznatije brandove svijeta, tako je jedan brand uspjela ugurati u naslov knjige, koja se originalno zove When life gives you Lululemons. Lululemon je marka odjeće koju nose žene u predgrađima na vježbanje. Prosječna cijena jednih tajica je 100 dolara (uzela sam si slobodu provjeravanja), a nisu baš spektakularne za tih 100 dolara. Samo kažem. S obzirom da brand nije toliko poznat izvan Amerike, dobivena je nova inačica naslova, jednostavno Supruge.


Moram reći da sam knjigu pročitala u dahu. Nisam to očekivala, jer sam ostale knjige (da, sve sam njene pročitala) čitala dosta sporo i pomalo patnički. Da, volim Vrag nosi Pradu i ostale knjige, ali sam u vremenu čitanja bila rana srednjoškolka, pa mi je većina stvari i brandova o kojima je ona pričala bilo malo nepoznato. Ali, tada su ju svi čitali, pa sam tako i ja.


Iako se knjiga najavljivala kao treći nastavak Vraga nosi Pradu, rekla bih da to baš i nema veze s vezom. Da, imamo Emily, ali Emily debelo nakon Mirande i posla u Pisti. Imamo čak i Mirandu, ali u par scena iz koje bi se moglo zaključiti (ako niste čitali Vrag nosi Pradu), kako je Miranda samo malo zahtjevan lik. Malo. Zahtjevan. Lik. Ako želite doživjeti Mirandu u punom sjaju, Vrag nosi Pradu je knjiga za vas. Vaš šef ili šefica će biti mala beba, vjerujte mi. Knjigu bez problema možete čitati samostalno.


Kad sam nakon trideset stranica napokon shvatila da se ne radi o Andy, već o Emily, moj mozak je upregnuo sve svoje vijuge da dozove u sjećanje radnju prošla dva romana. Osim toga, Emily je u prvom dijelu bila totalna k***a, u drugom je dijelu totalno nasanjkala Andy i neslavno završila, pa se pitam kako je odjednom ona postala pozitivan lik. Mislim, imala je ona i svoje svijetle trenutke, ali nisu baš bili toliko prisutni.


Voljela bih reći kako vam je ovo knjiga za ljeto. Ja sam ju čitala u jesen i baš mi je savršeno legla. Naslovnica izgleda, po meni, više proljetno nego ljetno. Generalno gledajući, u ljeto si biram teže knjige, jer je sve sporije, usporenije, laganije, pa je moj mozak spreman i pripremljen za teže knjige. Kako je vrijeme hladnije, tako ću češće posegnuti za nekom „lakšom“ knjigom.


Koje vi knjige vežete u godišnja doba?


Grickajmo knjige zajedno!



44 views0 comments

Recent Posts

See All
  • Facebook - Black Circle
  • goodreas
  • Instagram - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
bottom of page