top of page
  • Writer's pictureKnjigožder

Noć kad je nestalo svjetla

„Znatiželja nije grijeh, a svijet je pun stvari koje treba istražiti.“

AUTOR: Karen White

NAKLADNIK: Mozaik


Koliko je teško početi ispočetka? Bez obzira na mentalitet, na državu u kojoj se nalazimo, svaki novi početak, svaki kraj nečega predstavlja svojevrsni udarac. Htjeli promjenu ili ne, novi korak ponekad je teško napraviti; jer ispred nas nalaze se samo nepoznanice. Kad u jednadžbu ubrojimo i djecu, tako se teško pokrenuti – svaki krivi korak ne odnosi se samo na nas, nego i na one za koje smo odluku donijeli.

           

„Ništa nikad ne ostaje isto, usprkos svim dokazima u suprotno.“

Nedavno razvedena, Merilee Talbot Dunlap seli se sa svoje dvoje djece u predgrađe Atlante, u maleno mjesto slatkog naziva Sweet Apple. Nije joj prvi put da započinje život ispočetka, no teško je jer ju je njezin muž prevario s učiteljicom njezine kćerke. Tek se doselila, a već ništa nije bajno – otkrila je postojanje anonimnog lokalnog bloga koji se orijentirao upravo na te skandalozne događaje zbog kojih je njezin brak propao.


Merilee pronalazi malo mira u kućici koju iznajmljuje od tradicionalne žene koja broji čak 93 godine, Sugar Prescott. Iako tvrdoglava i razdražljiva, Sugar vidi nešto od sebe u Merilee, nešto što joj omogućuje da se otvori i počne govoriti o vlastitoj živopisnoj prošlosti. „Iako se trudila držati svoju novu podstanarku na distanci, između njih se rodila svojevrsna povezanost, klimavo utemeljena na blizini i usamljenosti, i tvrdoglavosti da izdrže živote koje nisu same birale.“ Marilee u Sugar pronalazi pouzdanu prijateljicu, majčinsku figuru i nevjerojatnu srodnu dušu.

           

„Ne treba tražiti brige gdje ih nema.“

Ponekad još uvijek, čak i u odrasloj dobi, tražimo odobrenje, lijek za svoju usamljenost i način traženja iskupljenja za događaje koje želimo vratiti ili ponoviti, što je nešto kroz što Merilee prolazi u Noći kad je nestalo svjetla, dok Sugar promatra sa strane, spremna uskočiti ako i kad bude potrebno. Sugarine priče daju Merilee drugačiju perspektivu na grad i njegovu bogatu elitu; majke koje se sređuju kako bi djecu odvele u školu, sa njihovim savršeno bijelim tenisicama i sjajnim terencima. Naravno, Sugar ima mišljenje i o njezinom novom prijateljstvu s jednom od tih iznimno bogatih majki, Heather Blackford. Bez obzira na savjete, Merilee je očarana naizgled savršenim životom glamurozne mlade majke i nađe se uvučena u Heatherin svijet, čije je prijateljstvo neodoljivo.

           

„Loša vremena imaju nešto dobro: tad vidimo tko su dobri ljudi u našem životu.“

Iako je Karen White napisala dvadesetak romana, Noć kad je nestalo svjetla moj je prvijenac u kojem sam zaista uživala. Sugar i Merilee će dugo ostati sa mnom. Toliko su dobro razrađene, realistične i živopisne da bih se uhvatila kako razmišljam o sudjelovanju u razgovoru s njima. Radnja je nevjerojatno dobro osmišljena, otkačena, emotivna, duhovita, ali i izuzetno napeta.


„Kad samo promatraš, mnogo naučiš.“

Noć kad je nestalo svjetla mogla bi se činiti kao lagana poput perca, no ona sadrži nešto mračnije u samoj srži priče. Kako to biva u svakom romanu, na kraju se sve stvari otkrivaju, bilo da su zakopane u prošlosti ili se neočekivano pojavljuju u sadašnjosti. Karen White u Noći kad je nestalo svjetla dopire do dvije generacije žena pokazujući da nije uvijek bitna samo krvna veza, nego istinska briga o drugom ljudskom biću. Sugar je najbolji pokazatelj da svatko od nas može uistinu voljeti. Također, ona je pokazatelj unutarnje snage koja nas vodi kroz život, koje najčešće nismo ni svjesni. Ipak, iz njezinog primjera moramo naučiti biti oprezni, jer ono što se dogodi u prošlosti može živjeti svoj vlastiti život i preuzeti kontrolu ukoliko to ne zaustavite na vrijeme.

           

„Uvijek postoji prilika za novi početak, usprkos svim olujama i gubicima.“

Koliko se možemo osloniti na druge ljude?


Grickajmo knjige zajedno!



 

70 views0 comments

Recent Posts

See All
  • Facebook - Black Circle
  • goodreas
  • Instagram - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
bottom of page