top of page
  • Writer's pictureKnjigožder

Ahilejeva pjesma

 „Mi smo samo ljudi, kratki plamsaj baklje. Oni koji dolaze iza nas mogu nas uzvisiti ili uniziti kako im volja.“

AUTOR : Madeline Miller

NAKLADNIK : Profil


Danas razgovaramo o književnom dragulju koji je bio tema rasprave na čitateljskom klubu –Ahilejovoj pjesmi briljantne Madeline Miller. Spoiler: roman je više od pukog prepričavanja grčke mitologije; to je emocionalni vrtlog koji će vas ostaviti u lokvi suza.


„Nije li odlika velika uma uvijek zasjeći ravno u srž stvari?“

Prvo, najprije – ljubavna priča. Bježite, holivudske romanse, jer Ahilej i Patroklo su ovdje kako bi ponovno definirali epsku ljubav. Priča počinje s Patroklom kao mladim princem koji je prognan iz domovine nakon tragične nesreće. Pronalazi utočište na dvoru kralja Peleja, gdje stvara neočekivanu i duboku vezu s Pelejevim sinom, Ahilejem. Dvojica dječaka odrastaju zajedno, a njihova veza evoluira u duboku i transformativnu ljubav. Ahilej, predodređen da postane veliki ratnik, pozvan je da se pridruži grčkim snagama protiv Troje. Patroklo, duboko odan Ahileju, slijedi ga u rat. Ahilej, svojom nepobjedivom hrabrošću u borbi, postaje ključna figura u sukobu, a njegova se sudbina isprepliće sa sudbinom Troje. Miller ulijeva emocije u svaku stranicu, pretvarajući njihov odnos u simfoniju strasti, prijateljstva i žrtve.


„Nema časti u izdaji prijatelja.“

Razgovarajmo o likovima. Ahilej nije samo polubog; on je ratnik koji se nosi sa sudbinom, moralnim dilemama i mukama neshvaćenog heroja. „Ti si najveći ratnik svojeg naraštaja i svih naraštaja prije tebe.“ A Patroklo? Pa, on je neopjevani heroj koji je konačno dobio svoj trenutak u središtu pozornosti. Madeline Miller udahnjuje novi život klasičnim likovima, pretvarajući ih u živopisne, višestruke likove. Njezino portretiranje likova, posebice Ahileja i Patrokla, dokaz je njezine vještine u humaniziranju mitskih bića i ulijevanju u njih povezanih emocija i složenosti. Ahilej nije puki arhetip herojskog poluboga. Iako posjeduje neusporedivu snagu i vještinu u borbi, Miller se upušta u unutarnje borbe ove legendarne ličnosti. Roman istražuje Ahilejev složeni odnos sa sudbinom. Kao prorečeni heroj Trojanskog rata, on se bori s težinom očekivanja i izbora koje mora donijeti kako bi ispunio svoju sudbinu. Patroklo, često zasjenjen u tradicionalnim narativima, zauzima središnje mjesto u romanu. Njegov glas služi kao narativna leća, pružajući uvid u njegove misli, emocije i događaje u priči. Patroklova nepokolebljiva odanost i ljubav prema Ahileju postaju pokretačke snage u pripovijesti, oblikujući sudbine likova. „Dragi bogovi, ne dajte mu da me zamrzi. Trebao sam znati da ne smijem zazivati bogove.“ Ahilejeva majka, božica mora Tetida, zastrašujuća je prisutnost u priči. Miller je prikazuje kao složenu i daleku figuru, vođenu vlastitim motivima i brigom za sudbinu svog sina. Millerin razvoj karaktera je značajka koja se ističe jer ona zamršeno istražuje motivaciju, strahove i razvoj svakog lika. Udahnjujući ljudskost tim mitskim bićima, ona stvara vezu između antičkog svijeta i suvremenih čitatelja, čineći Ahilejevu pjesmu dirljivim istraživanjem ljubavi, rata i ljudskog iskustva.


Sada, na Trojanski rat. Rat je izbio zbog otmice Helene, kraljice Sparte, od strane Parisa, sina kralja Prijama iz Troje. „Prije nego što odabere, svaki muškarac ovdje mora se zavjetovati: da će prihvatiti Helenin izbor i da će braniti njezina muža od svih koji bi mu je htjeli oduzeti.“ Otmica je izazvala bijes Menelaja, Heleninog supruga, koji je okupio saveznike kako bi krenuli u rat protiv Troje. Pripremite se za književno bojno polje na kojem Miller ne bježi od krvavih detalja. Kao da se Igra prijestolja susreće s tragičnom romansom i nije ništa manje od epske bitke. Osjetit ćete pobjede, poraze i svaku emociju između.


„Nema zakona koji kaže da bogovi moraju biti pravedni.“

Millerin stil pisanja zaslužuje pljesak. Kao da je uzela kist umočen u emocije i njime prešla po stranicama. Ona posjeduje rijetku sposobnost spajanja poetske proze s istančanim smislom za pripovijedanje, stvarajući pripovijest koja je i emocionalno rezonantna i estetski zadivljujuća. Kroz priču, Miller dodaje slojeve likovima, humanizirajući te mitske figure i istražujući emocionalne nijanse njihovih života. Narativ je bogat mitologijom, ali također zadire u teme identiteta, morala i trajne snage ljubavi. Autoričino lirsko umijeće blista u njezinu istraživanju emocija. Ljubav između Ahileja i Patrokla nije samo opisana; osjeća se na dubokoj razini. Miller ulazi u zamršenost njihova odnosa s osjetljivošću koja likovima dodaje dubinu i čini njihovo putovanje još uvjerljivijim.


Tempo romana je dobro razrađen, balansirajući trenutke tihe introspekcije s intenzivnim akcijskim sekvencama. Miller zna kada se treba zadržati na dirljivoj sceni, dopuštajući emocijama da se postupno razvijaju, a kada treba ubrzati narativ kako bi pokazao hitnost rata ili ključne trenutke u životima likova.


Ahilejeva pjesma moderni je obrat drevne priče koja djeluje bezvremenski i nevjerojatno relevantno. Miller humanizira mitske figure, čineći ih približnim nama običnim smrtnicima. Miller je osmislila priču koja besprijekorno spaja mitologiju sa suvremenim dodirom, stvarajući priču koja će vam ostati u mislima dugo nakon što okrenete posljednju stranicu. Dakle, zgrabite primjerak, pripremite se za emocionalni rollercoaster i pripremite se ponovno se zaljubiti u grčku mitologiju!


Ahilejeva pjesma i Kirka književna su blaga koja pokazuju njezin izvanredan talent za ponovno osmišljavanje klasičnih mitova, a svaki nudi jedinstveno i lijepo osmišljeno istraživanje ljubavi, identiteta i ljudskog iskustva unutar tapiserije grčke mitologije.


„Istina je ono što ljudi vjeruju.“

Izgleda da nam se niz biranja knjiga popravio jer smo i ovaj put gotovo sve pročitale knjigu i dale joj prilično dobru ocjenu 4,22! Među nama je bilo puno skeptika koji nisu bili oduševljeni idejom ljubavnog para koji okupira cijelu knjigu dok se odvija najveća bitka svih vremena, no na kraju nam to nije smetalo, dapače! Super nam je bio moment bogova koji usmjeravaju strelice, koji se ponašaju kao razmažena djeca i koja se spuštaju među smrtnike i zahtijevaju žrtve i šta sve ne.


Volite li grčku mitologiju?


Grickajmo knjige zajedno!


Recent Posts

See All
  • Facebook - Black Circle
  • goodreas
  • Instagram - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
bottom of page