top of page
  • Writer's pictureKnjigožder

Čista divljina

„Ono najbolje u životu nikada nije lako. Ali uvijek je vrijedno truda.“

AUTOR: K.A.Tucker

NAKLADNIK: Fokus


Calla Fletcher ima 26 godina i još uvijek živi s majkom i očuhom u Torontu. Njezin se život sastoji od posla za koji nije previše zainteresirana, veze koja nije baš na stabilnim nogama, druženja s najboljom prijateljicom, pomnog promišljanja o odjeći i obući, te vođenja bloga s njom. Situacija se počinje mijenjati kada u istom danu dobije otkaz na poslu u banci, te primi telefonski poziv u kojem saznaje da njen otac (kojeg nije vidjela od svoje druge godine i s kojim nije razgovarala 12 godina) boluje od raka pluća i da mu ne ostaje još mnogo vremena na ovom svijetu. Nije sigurna kako bi se osjećala u vezi oca – gotovo ga i ne poznaje, a trebala bi otići na Aljasku kako bi ga pokušala upoznati. Zašto bi se ona potrudila kada on nikada nije otišao s Aljaske i pronašao vremena za nju? Zašto bi ona bila bolja osoba kada je on taj koji je pustio ženu i dijete da odu jer on ne želi napustiti svoje zrakoplove u toj divljini, Bogu iza nogu? „Zašto bi itko ušao u vezu s osobom ako je siguran da neće potrajati? Zašto se vjenčati i donijeti ljudsko biće na svijet u toj situaciji? I, ako već to učiniš, zašto se barem ne potrudiš da uspijete?“


S obzirom da Calla ne zna što bi mogla raditi nakon otkaza, ona donese odluku o odlasku na Aljasku na tjedan dana kako ipak upoznala čovjeka koji je odabrao Aljasku i posao s čarter zrakoplovima umjesto svoje kćeri. Njezin ponovni susret s Wrenom u najboljem je slučaju neugodan i čudan. Što drugo očekivati kada su dosada razgovarali isključivo preko telefona na svega nekoliko minuta? Osim toga, susret s tom divljom i hladom Aljaskom bilo je nešto na što se ona nije mogla pripremiti. Da, pripremila je dovoljno kovčega i modnih kombinacija, ali je sve to palo u vodu kada arogantan, nepristojan, pilot Jonah, koji pomaže njezinu ocu, odbija prevesti i nju i kovčege do kuće njena oca. Kovčezi su morali ostati. Nije došla na modnu pistu, a svo dragocjeno mjesto u avionu rezervirano je za namirnice koje se trebaju dostaviti diljem Aljaske. U toj divljini, Calla neće imati nekog prevelikog izbora, bit će osuđena na Jonaha i njegove usluge prijevoza.


Htjeli to ili ne, Jonah i Calla upoznat će se na načine na koje nijedan od njih nije očekivao, ali oboje su svjesni jednoga – nisu spremni na mijenjanje svakodnevice. Jonah ima svoje avione, a Calla život u Torontu. „Čime ih Aljaska drži? Zašto je ovo mjesto toliko vrijedno da se svega drugog odreknu?“


Calla ne predstavlja tipičnu junakinju. Egocentrična i cmizdrava, žena je kojoj glavni fokusu predstavlja skupocjena odjeća koja ne služi ničemu na Aljaski. Ipak, kako roman napreduje, tako se transformira i Calla, pa tako otkrivamo njezinu perspektivu, promjenu i ljubav prema Aljaski. Ista je situacija i sa Jonahom, gdje njegova grubost prikriva dobro srce i smisao za poeziju. Tu je i Wren, klasični stereotip očinske figure, koja ima toliko dimenzija. Složit ćemo se kako je K. A. Tucker stvorila zaista divne glavne likove, no posebnu je čar dala i svim sporednim likovima, što znači da ćete istinski voljeti svakoga tko se našao u romanu. Vjerujte mi, hoćete.


Čista divljina je prekrasno napisana slikovita priča o slomljenom srcu, obitelji i neočekivanoj ljubavi. Naravno, tu je i Aljaska, poseban glavni koja stoji snažno i nepokolebljivo, bez obzira na sve. K. A. Tucker je prikazala pravi i autentičan odnos između dvoje vrlo kompatibilnih ljudi koji su došli iz različitih sredina i željeli različite stvari u životu. Uspjeli su pronaći zajednički jezik i iskrenu naklonost jedno prema drugom unatoč svim preprekama na putu. Iako je stavljen naglasak na romantičan odnos, autorica se osvrnula i na uvijek kompleksan odnos oca i kćeri, odnos koji je gotovo bio presječen u korijenu, ali odnos za kojeg je postojala nada uz pomoć sunčeve svjetlosti, brige i pokoje zrnce ljubavi. Jer, što smo ako nemamo ljubav?


Biste li mogli živjeti na nekom pustom mjestu, miljama daleko od „prave“ civilizacije?


Grickajmo knjige zajedno!


Recent Posts

See All
  • Facebook - Black Circle
  • goodreas
  • Instagram - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
bottom of page