top of page
  • Writer's pictureKnjigožder

Vodič za Interliber 2023.


Interliber je najveći književni događaj u Hrvatskoj koji služi kao platforma za promociju knjiga, autora, čitanja, znanosti i znanja, okupljajući najvažnije nakladnike i knjižare. Ovaj tjedan dana dugački događaj održava se tijekom studenog na Zagrebačkom velesajmu.

U paviljonima velesajma sudjeluju kako hrvatske, tako i regionalne izdavačke kuće, te brojni antikvarijati. Na svojim štandovima izlažu najnovije knjige raznih žanrova prilagođene svim uzrastima.


Osim prodaje knjiga, često se održavaju različita događanja prilagođena različitim dobnim skupinama, što uključuje predstavljanje knjiga, susrete s autorima, čitaonice, radionice, okrugle stolove, dodjele književnih nagrada i još mnogo toga.


Također, Interliber je izvrstan izvor knjiga za obrazovanje i edukaciju, uključujući udžbenike za školu ili fakultet, knjige za poslovni svijet, učenje stranih jezika i mnogo drugih edukativnih materijala koji mogu biti korisni kako prema institucionalnim smjernicama, tako i prema vlastitim interesima.


Interliber je omiljeno odredište kako mladih, tako i starijih ljubitelja knjiga. Prije nego što se uputite na ovu manifestaciju, željela bih podijeliti s vama neke od najnovijih naslova gotovo svake izdavačke kuće koje možete pronaći na velesajmu. U nastavku slijede opisi naslova preuzeti sa stranica nakladničkih kuća. Krenimo!


24 sata knjige

  • Američki tabloid – James Ellroy : Prvi roman u Ellroyevoj veličanstvenoj trilogiji „Underworld USA“. Godina je 1958., Amerika ulazi u blistavo novo doba – koje će trajati samo tisuću dana, koliko i predsjednički mandat Johna F. Kennedyja. Pod glamuroznom površinom moći djeluju tri muškarca povezana s najutjecajnijim ljudima svoga vremena. Pete Bondurant je desna ruka Howarda Hugehsa i ubojica na raspolaganju Jimmyju Hoffi. Kemper Boyd se po nalogu J. Edgara Hoovera treba ubaciti u klan Kennedyjevih. Ward Littell je na putu iskupljenja koji ide ukorak s borbom Bobbyja Kennedyja protiv organiziranog kriminala. Sva prljavština tog vremena koja se gomila u srcima protagonista eksplodirat će poput supernove s propalom invazijom u Zaljevu svinja, odmazdom mafije i brutalnim krajem tih tisuću dana u studenome 1963.

Alegria

  • Moj tata kaže da sam ja princeza – Jelena Kastaneti : Ako ste ikada sanjali o tome da postanete princeza (ili princ), ali su vam rekli da za to postoje nepremostive zapreke – i stoga se vaš san možda ugasio i prije nego što se stigao razbuktati – odabrali ste pravu knjigu. Ova govori upravo o tome da se taj status ne stječe posjedovanjem veličanstvenoga dvorca, prekrasnoga konja ili raskošne haljine.

Alfa

  1. Umijeće nemogućega – Steven Kotler : Što je potrebno da se postigne nemoguće, da se uklone ograničenja, da se premaše vlastita očekivanja i da se snove pretvori u velika dostignuća? Mi smo sposobni za mnogo više nego što znamo – to je poruka u srži knjige Umijeće nemogućega. Na temelju najnovijih spoznaja neuroznanosti i više od dvadeset godina istraživanja Steven Kotler, izvršni direktor organizacije Flow Research Collective, iznosi plan za izrazito poboljšanje učinkovitosti. Ako želite postići vrhunske rezultate, ovaj će vam priručnik to omogućiti!

Begen

  • 20 veličanstvenih svjetskih čuda: Nevjerojatna putovanja, kako divno! Fantastično putovanje kroz koje otkrivamo i više od 20 veličanstvenih svjetskih čuda, o njihovoj neizmjernoj ljepoti govore nam oni koji su ta čuda stvarali, brinuli se o njima ili živjeli u blizini. Od Atenske akropole do impozantne Keopsove piramide koju opisuje nevjerojatna Agatha Christie; od Sagrade Familije Antonija Gaudija pa do Krista Iskupitelja u Riju de Janeiru, od Eiffelovog tornja do Kipa slobode.

Beletra

  • Ubojstva na Krvavom mostu– Anđelka Kliment : Beživotno tijelo mladog Domagoja Ivića pronađeno usred noći na Krvavom mostu pokreće istragu u koju se uključuju inspektor Borna Herman i forenzičarka Irma Steeg. Mlada i ambiciozna istražiteljica Neva Radić istodobno otkriva zaboravljeni slučaj smrti Agate Hosmine koja je pod nerazjašnjenim okolnostima preminula na Krvavom mostu prije pola stoljeća. Irma Steeg i Borna Herman provjeravaju tko se od rodbine i prijateljica Agate Hosmine sjeća vedre djevojke i njezine tajanstvene smrti koja nikada nije do kraja rasvijetljena. Istodobno, detektivski par ispituje djevojku, prijatelje i kolege ubijenog Domagoja Ivića koji je planirao kao konobar otići iz Zagreba raditi na Brač, ali istraga sporo napreduje…

Bodoni

  • Idiot – Fjodor Mihajlovič Dostojevski: Idiot Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, jednog od najpoznatijih ruskih ali i svjetskih pisaca, donosi priču o knezu Levu Nikolajeviču Miškinu koji se iz švicarskog sanatorija vraća u ondašnji Peterburg i upušta u bogat društveni život pun intriga i neočekivanih obrata. Roman donosi galeriju zanimljivih i pamtljivih likova, a radnja je sazdana od njihovih dijaloga koji kombiniraju visoko i nisko – razgovori o svakodnevnim temama prelijevaju se u ozbiljne rasprave i digresije o ljepoti, moralu, praktičnosti, smrtnoj kazni, ruskom narodu, vjeri u Boga, pravoslavlju i katoličanstvu…Pisac je ovdje želio prikazati apsolutno divna čovjeka koji u sebi nosi dobrotu Isusa Krista i idealizam Don Quijotea. I zaista, dobrota i naivnost kneza Miškina i njegova težnja da svakoga razumije i da svima oprosti suprotstavljena je drugim likovima u romanu koji su većinom neiskreni, cinični ili barem nezainteresirani za vječne vrijednosti kao što su ljepota, moral ili dobrota. Idiota treba čitati jer u njemu Fjodor Mihajlovič Dostojevski portretira jednog od najpamtljivijih likova u cjelokupnoj svjetskoj književnosti – naivnog, zanesenog i idealističnog kneza Miškina. Treba ga, dapače, opetovano iščitavati jer je pun malih filozofsko-esejističkih dragulja pogodnih za razmišljanje i propitivanje vlastitih stavova. Novi prijevod Ivane Peruško ovaj će vječno aktualni književni klasik približiti mlađim čitateljicama i čitateljima.

Buybook

  • Šuma u kući - Alena Mornštajnová : “Željela sam napisati roman o tome koliko je teško razlikovati istinu od laži i suprotstaviti se zlu. Željela sam pokazati kako određeni izbori, koji se posmatraču čine jednostavnim, mogu biti nejasni i nepremostivi. Na kraju, zbog same sebe željela sam objasniti zašto se takve stvari dešavaju i zašto se s njima teško suočiti.”

Despot Infinitus

  • I kao zauvijek – Anto Marinčić : Nova knjiga jednoga od najvažnijih suvremenih književnih stvaralaca u Bosni i Hercegovini, Ante Marinčića, ratnoga zapovjednika i političara, koji u burnom vremenu sumraka i raspada Jugoslavije, rata devedesetih i poslijeratne obnove države i života, pokazuje da je moguće živjeti u duhu visokih etičkih načela i djelovati po moralnom kodeksu, a biti junak, predstavlja snažnu umjetničku sliku i složen prikaz tradicionalno neuređene države i zaostaloga društva, u kojem se kroz politički, pravni i sustav društvenih odnosa, uočava sva dubina krize maloga kolonijalnoga privjeska – nefunkcionalne države Bosne i Hercegovine.

Disput

  • Čestiti ubojice : Ingo Schulze : Norbert Paulini ugledan je drezdenski antikvar knjiga u čijem su antikvarijatu pasionirani ljubitelji knjiga godinama pronalazili skriveno blago i susretali sebi slične ljude koji su svoje živote zavjetovali književnosti. Međutim, s političkim i društvenim promjenama antikvarijat, Paulinijevo životno djelo, financijski propada, a kupaca je sve manje. On prvo gubi posao, zatim obitelj, a na kraju i stan. Pritom se i sam mijenja: postaje ogorčen, naprasit i srdit. Nekoć pošten i ljubazan čovjek, bezrezervno, dušom i tijelom predan knjigama i čitanju, postaje reakcionaran, koketira s desničarskim pokretom, biva optužen za umiješanost u homofobne incidente. Sa slomom DDR-a mijenja se i sustav vrijednosti, dio po dio nestaje iluzije o svijetu pravde i sigurnosti, a grubu igru bez skrupula preuzima kapital ne štedeći ni čitatelja ni pisca. Roman započinje kao bajka, a pretvara se u pokušaj razjašnjenja uzroka polarizacije društva i njezinih posljedica. Odgovore sugerira već i sam oksimoron u naslovu; kraj mu se naslućuje, ali pitanja su i dalje otvorena…

Dominović

  • Znamen na koži : Vesna Haluga : Tetoviranje žena katolkinja vrlo je važno je u kulturno-povijesnom razumijevanju čitave Bosne i Hercegovine, a poglavito srednje Bosne, gdje je ono etnološki raritet jedinstven u cijelome svijetu. Najveći značaj tradicijsko tetoviranje žena imalo je za vrijeme Osmanlija, između 1463. i 1878. godine, kada je tetoviranje križa na rukama žena kao simbola kršćanstva, imalo prvenstveno zaštitnu funkciju (sprječavanja odvođenja i silovanja). Običaj tetoviranja žena najviše je bio raširen među Hrvatima u Bosni i Hercegovini, na području srednje Bosne i zapadne Hercegovine te manje u dalmatinskom zaleđu u Republici Hrvatskoj. Istraživači su zabilježili čak 317 različitih motiva tetovaža od kojih je osnova znak križa. Knjiga „Znamen na koži“ tematizira semiotičke aspekte tetovaža žena katolkinja u Bosni i Hercegovini, funkciju tradicijske tetovaže prvenstveno kao sredstvo vizualne komunikacije te rasvjetljava njeno suvremeno komunikacijsko značenje.

Durieux

  • Glatka mnogostrukost – Erim Eco Bešić : Profa navodi da motor novog modela ima brojne sličnosti s prijašnja dva, ali je smješten nešto niže, što uveliko doprinosi boljoj vožnji, kako na ravnim dijelovima, tako i u krivinama prometnica za koje je ovaj tip vozila namijenjen. Iako ovo zvuči nemoguće, Glatka mnogostrukost stvara 20% veću potisnu silu od svojih prethodnika. Novi model sadrži tempomat za vožnju van utabanih staza koja vozačima omogućuje odabir brzine kojom će putovati preko prljavštine ili blata automatskom kontrolom gasa i kočenja. Također, sistem automatskog kočenja u slučaju nužde, kao i sistem asistencije za održavanje vozila u prometnoj traci, koji se prethodno nisu nalazili u paketu opreme, sada dolaze u standardnim izdanjima ovog modela.

Edicije Božičević

  • Knjige koje su progutale mog oca – Afonso Cruz : Vivaldo Bonfim zapisničar je u poreznom uredu koji sve svoje radno vrijeme provodi čitajući romane. Jednoga dana, uronjen u knjigu umjesto da radi, izgubi se u tekstu i nestane s ovoga svijeta. Pripovjedač romana, njegov sin Elias, u pokušaju da pronađe svog oca upustit će se u najopasniju od svih avantura, u iščitavanje klasika svjetske književnosti, svijeta prepunog ubojica, nemani, razornih strasti i mnogih drugih opasnosti satkanih od slova.

Egmont

  • Utjecaj – Robert B. Cialdini: U ovom hvaljenom bestseleru Robert Cialdini — stručnjak iz područja utjecaja i uvjeravanja — pomoću svojih legendarnih sedam načela utjecaja (reciprocitet, sviđanje, društvena potvrda, autoritet, oskudica, obvezivanje i dosljednost te jedinstvo) objašnjava zašto ljudi pristaju na tuđe zahtjeve (čak i kada to ne bi trebali) i kako se ti uvidi mogu etički primijeniti u poslovnim i osobnim odnosima. Pritom čini ovu važnu temu iznenađujuće jednostavnom – ne moramo biti znanstvenici kako bismo naučili koristiti ovu znanost, bilo da se želimo obraniti od neetičkih pokušaja utjecaja, bilo da sami želimo postati utjecajnijima. Kombinirajući eksperimentalne dokaze sa strategijama koje je prikupio radeći različite poslove u kojima je mogao utjecati na razne ljude te koristeći se uvidima prikupljenima tijekom 35 godina znanstvenog istraživanja, ali i nezaboravnim pričama i zanimljivim primjerima, autor je napisao sveobuhvatan vodič za korištenje ovih načela kako bismo druge potaknuli da rade u našu korist.

Evenio

  • Mrljek i Prljek u sluzavom svemiru – Priča o kopanju nosa – Jelena Pervan i Jelena Brezovec : Zločkaste bakterije Mrljek i Prljek imaju jednu veliku životnu želju – otputovati u sluzavi svemir. Taj je svemir sasvim drugačiji od ovoga u kojem mi živimo. U njegovim se galaksijama stvaraju zvijezde od sasušenih šmrkalja, a umjesto sunca u njemu se presijava golemi mjehur sluzi. Dječak Juraj obožava kopati nos. Kopa ga uvijek i svugdje, i kad je sam, i kad je u društvu. Nos mu je draži od svake igračke i umjesto maramicom, Juraj sve iz svojega nosa vadi prstićem, a pritom svašta i stavlja u svoj nos. Mrljek i Prljek u tom su prstiću vidjeli svoju priliku. Uhvatili su se čvrsto za prstić raketu i lansirali se u sluzavi svemir. Poveli su u svemir i svoje bakterijske i virusne prijatelje i u Jurjevom nosiću napravili gnjusni kaos. Svemirski tulum oteo se kontroli i sve bi bilo baš kako to Mrljek i Prljek vole, da glasno vrištanje i nered nad neredima nisu probudili strašnog vladara sluzavog svemira – Balača Groznog.

Extrade

  • Vita ne govori ružne riječi – Sanja Polak

Figulus

  • Interpersonalna inteligencija – Dharius Daniels : Nitko od nas nije rođen kao dobar. Morali smo naučiti kako komunicirati, rješavati sukobe, pregovarati, opraštati, davati i primati te bezbroj drugih društvenih vještina. Drugim riječima, morali smo naučiti vještine ophođenja s ljudima. Dobra je vijest ta da su vještine ophođenja s ljudima upravo to – vještine. Pravi su odnosi jako važni. Ljudi nas sastavljaju ili rastavljaju. Podižu nas ili spuštaju. Jedna večer smijeha s pravim ljudima može nam osvježiti dušu i podići raspoloženje. Ako su odnosi toliko važni, onda je naša sposobnost identificiranja, formiranja, razvijanja i održavanja prijateljstva ključna. To je premisa knjige koju ćete upravo čitati. Moj dobar prijatelj Dharius Daniels naziva to interpersonalnom inteligencijom, a riječ je o tome da postanete bolji u ophođenju s ljudima.

Fokus na hit

  • Četvrto krilo – Rebecca Yarros : Dvadesetogodišnja Violet Sorrengail trebala je pohađati Kvadrant pisara i živjeti mirnim životom okružena knjigama. Međutim, njezina majka, ujedno nemilosrdna generalica zbora, naredila je Violet da se pridruži stotinama kandidata koji teže završiti po život opasnu obuku i postati elita kraljevstva: jahači zmajeva. A kad si sitna, niska i krhka, smrt vreba iza svakog ugla… jer zmajevi se ne združuju s nejakim ljudskim bićima. Spale ih. Kao da joj sve to nije dosta, Violet je trn u oku i prilično poželjna meta svima onima koji zamjeraju njezinoj majci krvavo gušenje pobune protiv kraljevstva. Violet će se morati osloniti na svoju domišljatost da preživi. Hoće li joj Xaden Riorson, prokleto privlačan momak, a ujedno i potomak obitelji koja prezire njezinu majku, u tome pomoći ili odmoći? Može li mu uopće vjerovati? Prijatelji, neprijatelji, ljubavnici. Svi u Vojnom učilištu Basgiath imaju vlastiti cilj. Jer jednom kad si unutra, postoje samo dva izlaza: diploma ili smrt.

Fraktura

  • Pita moja mama imate li jedno jaje – Tisja Kljaković Braić : U nezaboravnoj hit-slikovnici Tisje Kljaković Braić splitsko susjedstvo oživljava na najzabavniji mogući način! Mala Nastja, znatiželjna poput svih djevojčica, neprestano upada u razne avanture! S Nastjom upoznajemo najboljeg solinskog policajca Milu Gnua, pjevača Jolu Čaglja, koji se upravo doselio u zgradu, koku Anđelu, koju je tako stislo da više nije mogla nesti jaja, ljenivca Božidara Božu Linčinu i mnoge druge osebujne životinjske likove. Smijeh je zaista najbolji lijek, a Pita moja mama imate li jedno jaje urnebesna je slikovnica koja će nasmijati do suza cijelu obitelj!

Hangar 7

  • Samostan narančina stabla – Samantha Shannon : Kuća Berethnet vlada Inysom tisuću godina. Još uvijek neudana, kraljica Sabran Deveta mora začeti kćer kako bi zaštitila svoje kraljičinstvo od uništenja, ali ubojice su joj sve bliže pragu. Ead Duryan je uljez na dvoru. Iako se popela do položaja dvorske dame, odana je skrivenom društvu magičarki. Ead budno pazi na Sabran, potajno je štiteći zabranjenom magijom. Preko mračnog mora, Tané je cijeli život trenirala da bude jahačica zmaja, ali je prisiljena donijeti odluku koja bi joj mogla izjaloviti život. U međuvremenu, podijeljeni Istok i Zapad odbijaju pregovarati, a sile kaosa dižu se iz sna…

Harfa

  • Na meni je – Sara Kuburić : Zaronite u ovaj revolucionarni vodič iz pera egzistencijalne psihoterapeutkinje Sare Kuburić, na Instagramu poznate i popularne kao „millennial.therapist”, kako biste otkrili tajne gubitka sebe i nepovezanosti sa svojim pravim Ja. Svladajte izazove samospoznaje i odgovornosti. U svijetu u kojemu mnogi lutaju, osjećaju se izgubljeno ili uhvaćeno u zamku loših odluka i beskorisnih obrazaca, Sara Kuburić nudi rješenje koje je zapravo vrlo jedno-stavno. To je suočavanje sa samim sobom, preuzimanje kontrole nad vlastitim životom i prihvaćanje odgovornosti za oblikovanje stvarnosti.

Harša

  • Proces ostvarenja – Ivan Antić : Dobro poznat Zakon privlačenja iznet je u ovoj knjizi na sasvim nov način, kroz objašnjenje odnosa viših dimenzija, koje se u ezoteričnoj nauci označavaju elementima (zemlja, voda, vatra, vazduh i etar). Te više dimenzije sačinjavaju ne samo kosmos, već istovremeno i čoveka, pa otuda čovek ima fizičko telo (zemlja), emocionalno (voda), energetsko (vatra) i mentalno telo (vazduh). Posebno se obrađuje priroda etra (akaša) kao univerzalnog kvantnog polja u kome su sadržani svi potencijali celokupnog postojanja, kao i veza uma, snage misli, sa kvantnim poljem.

Hena com

  • Živjeti brzo – Brigitte Giraud : Gubitak voljene osobe jedan je od najpotresnijih događaja u životu svakog pojedinca. Brigitte Giraud u lipnju 1999. izgubila je supruga u motociklističkoj nesreći. Dvadesetak godina poslije njezine rane još krvare, ona se baca u srce tame tražeći odgovore na zastrašujuća pitanja vezana uz tu tragediju. A mnogo ih je, i sva počinju sa „što bi bilo“. Boreći se sa snažnim osjećajem krivnje, Giraud kopa po činjenicama, istražuje cijeli niz slučajnosti ne bi li pronašla zrnce nade da se najgore moglo izbjeći.

Hoću knjigu

  • Book box : Otvoreni Book Box sadrži najbolju knjigu tekućeg ili prethodnog mjeseca po izboru naših knjižara, uz dodatak četiri ili više (ne)knjiških sitnica koje život znače. Otvoreni Book Box dostupan je svakog drugog parnog mjeseca (veljača, travanj, lipanj, kolovoz, listopad i prosinac). Što se u njemu krije možete vidjeti na licu mjesta, što ovaj paket čini idealnim za one koji ne vole iznenađenja.

Ibis grafika

  • Srpanjski machor – Krešimir Krnic : Ova provokativna slikovnica s oznakom 18+ donosi tek jednu pjesmu od sedam katrena. Rekli biste malo! No ono što nam tekst poručuje ionako se čita između redaka. A redci su postavljeni široko… Ne sumnjamo da će se mnogi čitatelj i čitateljica prepoznati u atmosferi lijenog popodneva i omare. Ili pak neutažene žudnje, tko zna? Možda će čitatelj čak poželjeti i dodati poneku strofu ili stih. U svakom slučaju, ova će vas slikovnica potaknuti na razmišljanje, a možda postati i prikladan poklon sa (ne baš previše) skrivenom porukom. Dodajmo na sve to i promišljene ilustracije Vande Čižmek koje će kod svakog mačkoljupca polučiti “aha” efekt i dobili ste mali umjetnički švicarski nožić. Možete njime otvoriti, pritegnuti, zarezati. Ili jednostavno uživati u knjizi s kišobrančićem u koktelu i misliti: život je lijep!

IEP

  • bLIStanje – Iz ove kože se ne može, da vidimo što se u njoj može! – Draško Regul: Od početka 2000. godine Draško leži nepomično u krevetu. Pardon, nije skroz nepomičan; može okrenuti glavu, otvoriti usta i zatreptati očnim kapcima. Da, i disati može. Govoriti ne može. Ne može se počešati tamo gdje ga svrbi. Mozak mu radi 200 na sat! I jedna je od najnormalnijih osoba koje znam. Uređuje svoje web stranice (ma pravi je IT-mačak, aktivan je na društvenim mrežama, dobio je nagradu za fotografiju, plete fraktale (eno mi jednih na zidu), piše haiku, konačno, i ovu je knjigu napisao (nećete ju moći ispustiti iz ruku). Čista fantastika? Ne. Draško je fantastiku učinio mogućom!

Iris Illyrica

  • Vukotrk – Kerstin Ekman : Roman Vukotrk istaknute švedske spisateljice Kerstin Ekman intiman je i zadivljujući portret prirode i ljudske psihe. Prati Ulfa Norrstiga, promišljenog i povučenog čovjeka u svojim sedamdesetima koji se miri sa starenjem i načinom na koji je živio svoj život. Roman odjekuje mudrošću i osjetljivošću duboko ukorijenjenima u prirodi, prizvanima na površinu reminiscencijama jednog čovjeka i razmišljanjima o šteti koju je čovječanstvo nanijelo Zemlji, ali i o šteti koju je on sam izazvao. Vukotrk je misteriozna i mitološka priča o maloj zajednici u gradiću Loåsenu i jednome vuku te o tome kako neočekivan susret između čovjeka i vuka ima moć promijeniti tijek života svih mještana. Ova je dirljiva priča ujedno i portret dugoga braka, nježnosti, nesuglasica i spore, svakodnevne običnosti.


Jesenski i Turk

  • Neponovljiva – Marina Šur Puhlovski : Zbirka Neponovljiva je pravi bazen proživljenih trenutaka koji spoznaju ozbiljnost postojanja. Jezik je pročišćen, esencijalan i doveden u stanje funkcionalne prisutnosti misli koje čitatelju otvaraju um i sva ostala osjetila. Marinina poezija budi čitatelja. Nudi mu mogućnost preispitivanja životnih vrijednosti koje naslućuju neobuzdanost želje da ljudsko biće ne potone u vlastitu nepromišljenost. Svaka pjesma ima utisnut osobni pečat koji fiksira jasnu temu oko koje kruže stihovi koji potvrđuju odraz besprijekorne pedantnosti opažanja koje će nas zasigurno ostaviti bez daha.

Katarina Zrinski

  • Nadmudrivanje vraga – Napoelon Hill : Knjiga Nadmudrivanje vraga još jednom dokazuje da su poruke i filozofija Napoleona Hilla bezvremene. Ova knjiga sadrži uvide u to kako se osloboditi navika i stavova koji sprječavaju uspjeh i koji će u konačnici dovesti do sreće i blagostanja. Ako želite svladati prepreke na svojemu putu, pročitajte ovu knjigu!

Koncept izdavaštvo

  • Vođa bez titule – Robin Sharma : Bez obzira na svoje mjesto unutar organizacije i trenutačne okolnosti života, neosporno je da u svakom trenutku da imate moć pokazati snagu pravog vodstva. Gdje god se nalazili u karijeri ili životu, uvijek biste trebali težiti postizanju maksimumu vlastitih sposobnosti. Ova knjiga pokazuje vam kako u ruke uzeti tu nevjerojatnu moć te tako transformirati svoj život kao i svijet oko sebe.

Lađa od vode

  • Tko se boji lika još – Julijana Matanović : Uvodne priča o studentici književnosti koja ne može položiti ispit iz novije hrvatske proze samo zbog toga što voli književnost i u svoje interpretacije upisuje emociju, „drži pod kontrolom“ sedamdesetak priča izgovorenih gledištem, ponajviše lektirnih, junaka hrvatske književnosti (Filip Latinovitz, Ivica Kičmanović, Tena, fra Petar, Mihovil, Matija Ivandić…). Oni napuštaju svoje prebivalište, izlaze iz teksta i nastanjuju novi prostor. Prvim licem jednine komentiraju suvremene događaje, polemiziraju s povjesničarima književnosti, interpretiraju sami sebe.

Leykam International

  • Sunovrat – Lola Lafon : Cléo, trinaestogodišnja djevojčica koja živi u skromnim prilikama sa svojim roditeljima u pariškom predgrađu, jednoga dana od neke neobične Fondacije dobiva stipendiju koja će joj omogućiti da ostvari svoj najveći san: postati plesačicom modern jazza. Međutim, zapravo se radi o namještenoj klopki seksualnih predatora u koju Cléo uvlači i neke svoje školske prijateljice. Godine 2019. policija na Internetu pronalazi seriju kompromitirajućih fotografija i poziva sve žrtve Fondacije da se jave i daju iskaz. Cléo, koja je u međuvremenu postala slavnom plesačicom, shvaća da se prošlost koja nije prošla ponovno vraća i da je vrijeme da se suoči sa svojim dvostrukim teretom žrtve i krivca. Roman Chavirer/Sunovrat prati različite etape njezine sudbine iz očišta onih koji su je poznavali dok se njezina osobnost prelama i ponovno po volji sastavlja u sliku naših mutantskih identiteta i misterija koji njima vladaju. Uz bespoštedno razotkrivanje sustava predatorstva uvjetovana društveno-rasnim podjelama, Lola Lafon u svojemu romanu govori o nemogućnosti oprosta, ali odaje i hommage svijetu varijetea u kojem su obvezni zgrčen smiješak i lažne trepavice, između erotizirana i ispaćena tijela, čari pozornice i kulisa patnji i bola.

Libricon

  • Ne postoji sutra u Atru – Martina Divić : Radi se o zbirki kratkih priča geografski smještenih u Senegal, Mauritaniju i Maroko koje, iako kronološki poredane, mogu stajati i čitati se zasebno, kao niz impresija koje nenametljivo, vješto i na momente duhovito uranjaju čitatelje u atmosferu „crnog kontinenta“ i, kako kaže Nebojša Lujanović „putem niza freski hvataju detalje čiji je estetski i simbolički potencijal sigurno nešto što bi promaklo običnom turistu”.

Lumen

  • Muzej čuda gospođice Peregrine – Ransom Riggs: Sve što trebate znati o svijetu čudnovatih napisala je gospođica Peregrine. Muzej čuda gospođice Peregrine nezaobilazan je vodič kroz opasnosti i divote svijeta čudnovatih s uputama za nove članove. Idealan je priručnik za sve koje zanima svijet gospođice Peregrine i čudna povijest čudnovatih te njihove neobične navade. I najveći obožavatelji djela o čudnovatima otkrit će neke nove tajne o kojima nisu sanjali ni u najluđim snovima, upoznati nebrojene nove čudnovate, njihove nove neprijatelje i vremenske petlje popraćene stotinama dosad neviđenih starih fotografija i izabranih ilustracija.

Lux Noctis

  • Zvijezde nad kampericom – Matea Čvagić Prašnjak : Šest neobičnih pripovjedača oglasi se na nebu i svaki od njih pripovijeda po jednu priču, a na raspolaganju im je – jedna minuta. Za njih, svaki čovjek jedna je priča, a Priča može sve. Šestorka ne naslućuje da još dvojica pripovjedača, negdje na Nebu i negdje na Zemlji, također pripovijedaju. Hoće li osam Priča postati jedna? Kako će se, tih sto godina ljudskih života, smjestiti u skučenu minutu koja je na raspolaganju osmorici pripovjedača? Što će se to, na noć suza svetog Lovre u mjestašcu na obali Hrvatske zvanom Oko, dogoditi samo minutu kasnije? Otkrit će osam pripovjedača i njihove Priče.

Marilena Dužman

  • Nina – Marilena Dužman : Ako je Olgu život ičemu naučio, onda je to lekcija da novac ne može kupiti sreću. Poznanici je smatraju razmaženom bogatašicom, a cijeli njezin život velikim uspjehom…

Mate

  • Psihologija novca – Morgan Housel : U knjizi Psihologija novca na jednostavan i izvrstan način Morgan Housel predočio je bezvremenske priče o novcu kojih bi svatko trebao biti svjestan. Čitajući knjigu danas, sutra ili za 10 godina dojam je isti jer priče koje je Morgan ispričao temelje se na ljudskoj psihologiji, odnosno našim slabostima prilikom upravljanja novcem.

Meandar Media

  • Oda mladosti : Tanja Radović : Prvo, riječ je o zanimljivoj temi, dakle mješovitom zboru mladih ljudi koji odlazi na višetjednu turneju u Francusku i to baš u vremenu kada u njihovoj domovini potrošačko kapitalističko društvo sve snažnije kuca na vrata. Drugo, tekst je napisan doista suvereno, informirano, britko i vrlo, vrlo uvjerljivo. Rečenice su moćne i protočne, pravi užitak za čitanje. Treće, potencijal ovog teksta je izniman jer radnja romana može ići u doista raznim smjerovima, bili oni striktno povijesni i nostalgičarski (…) ili suvremeni, pa će proza dotaknuti i današnju zbilju i današnju situaciju u Europi koja je prije tridesetak godina doista sjala nekim jačim sjajem.


Mitopeja

  • Grad od mjedi : S.A. Chakraborty : Mlada Nahri spokojno magarči lakovjerne u Kairu pod vlašću Napoleonovih snaga, jer otkako zna za sebe umije opaziti svačiju zdravstvenu tegobu i razumjeti svaki jezik. Samo, kad se usudi izigravati kodiju – istjerivačicu zlih duhova – život će joj poći vrlo neočekivanim putom. Jer džini su stvarni, kako Kuran kazuje, ma koliko ljudskom oku bili nevidljivi. A put kojim Nahri polazi vodi do Devabada, grada od mjedi, prijestolnice džina sa svih strana svijeta, podijeljenih u šest plemena. Drevnim Devabadom sad vlada kralj Gasan al Kahtani, promućurno nastojeći održavati mir između džina različitih religija i šafita, življa miješanog ljudsko-džinskog podrijetla. Kraljev mlađi sin Alizajd, iskreno pravovjeran, ne slaže se s kraljevom politikom i kralju iza leđa nastoji mijenjati ono što u gradu ne valja.

Mozaik

  • Pravila uljudnosti – Amor Towles : Posljednje noći 1937. godine dvadesetpetogodišnja Katey Kontent nalazi se u drugorazrednom džez baru u Greenwich Villageu kada za susjedni stol sjeda Tinker Grey, markantan mladi bankar. Ovaj slučajni susret i njegove spektakularne posljedice Katey lansiraju na jednogodišnje putovanje kroz najviši sloj njujorškog društva, gdje je izdati ne može jedino njezin jedinstven karakter i oštroumnost.

Naklada Calliope

  • Sibilski vrtovi – Biljana Gabrić : Poezija je često skrivena u kutku u kojem čuči podižući prstiće kako bi barem jednom dovoljno glasno prošaputala i pokazala svoju snagu, a vjerujemo da ste barem jednom imali priliku čitati i osjetiti koliko riječi mogu biti jake i moćne. Želimo da uživaš uz Sibilske vrtove. I želimo da baš ti, ti koji ih sada držiš u rukama, uploviš u novi svijet i da te stihovi protresu. Želimo ti da uz stihove probudiš uspavana sjećanja i da se nasmiješ u trenucima kada se prisjetiš svega što si možda zaboravila.

Naklada Fibra

  • Grupna terapija – Manu Larcenet : Grupna terapija raskošan je prikaz strip-autora koji traži inspiraciju. U svojoj neumornoj potrazi on proživljava sve etape stvaralačkog procesa. Putuje u povijest, zove u pomoć najveće slikare, proziva Boileaua, Nietzschea i samog Boga! Nije svim pjesnicima dano da opjevaju humor i očajanje. Međutim, ovim duhovitim i dirljivim, kultiviranim i reskim albumom Manu Larcenet je upravo u tome uspio.

Naklada Fragment

  • Strah od kupine – Danijela Crljen : Štivo koje obuhvaća više od stotinu godina povijesti splitske obitelji, posebice njezinih ženskih članova, možda se, u vremenima dominacije bliskih tema, i ne mora, na prvi pogled, činiti previše inovativnim. No, Strah od kupine drukčiji je i daleko slojevitiji od brojnih drugih. To je i obiteljski roman koji secira najrazličitije odnose i veze, i roman o povijesti čije kulise ne opterećuju nego se samo blago naziru, i ljubavni roman koji svjedoči o razlikama u shvaćanjima ljubavi kroz različite generacije, i roman o Splitu i njegovoj arhitekturi, novinarstvu, školstvu, njegovim starosjediocima i došljacima.

Naklada Ljevak

  • Staza soli – Raynor Winn : Samo nekoliko dana nakon što Raynor sazna da je Moth, njezin suprug s kojim je provela 32 godine, neizlječivo bolestan, par gubi svoj dom i sav izvor prihoda. Ostavši bez ičega i s vrlo malo vremena koje im je preostalo, donose neočekivanu i vrlo hrabru odluku da propješače 1014 kilometara dugu Stazu duž jugozapadne obale Engleske, od Somerseta do Dorseta preko Devona i Cornwalla. Gotovo potpuno bez novca za hranu i sklonište, prisiljeni su na svojim leđima nositi samo najnužnije za preživljavanje u drevnome, surovu krajoliku litica, mora i neba. Ipak, svakim korakom, svakim susretom i svakim izazovom na putu, njihovo hodanje postaje izvanredno putovanje. Staza soli priča je o domu i što znači izgubiti ga, ponovno izgraditi i otkriti na najneočekivanije načine. Raynor Winn debitirala je Stazom soli na šestome mjestu najprodavanijih knjiga Sunday Timesa i odmah postala bestselerom. Staza soli prodana je u više od milijun primjeraka i bila nevjerojatnih 80 tjedana na popisu bestselera Sunday Timesa!

Naklada Neptun

  • Djevojka na lošem glasu – Elle Kennedy : Nakon godinu dana izbivanja, Genevieve West vraća se u rodni grad na majčin sprovod. Čvrsto je odlučila riješiti se loše reputacije i ne približavati se svojem bivšem dečku Evanu Hartleyju. Njihova prošlost vrvi turbulencijama. I strašću. Vraški snažnom strašću… koju Gen očajnički želi zaboraviti. Međutim, nemoguće je ne naletjeti na Evana u priobalnom gradiću u kojem su nekoć ludovali. A čim opet sretne svog predivnog bivšeg dečka, Gen je odmah jasno da je Evan i dalje buntovan, seksi i neodoljiv. No odlučila se na promjenu. Nema više tulumarenja. Nema više nepromišljenih pogrešaka. Planira privremeno ostati u gradu kako bi pomogla ocu u obiteljskom poslu, ali čim on pronađe zamjenu, ona odlazi. Evan ima drukčije zamisli. Zna da njihova veza može uspjeti, samo još mora uvjeriti Gen u to, čak i ako to znači da i on mora okrenuti novi list u životu. Ali, je li se moguće otarasiti lošeg ugleda? Je li moguće uspješno iskoristiti drugu priliku? Genevieve i Evan uskoro će to saznati.

Naklada Oceanmore

  • Slučaj vlastite pogibelji – Kristian Novak :Mladi prometni policajac nađen je mrtav na stražnjem sjedištu svojeg automobila. Slučaj je klasificiran kao samoubojstvo u što, s obzirom na niz neobičnih okolnosti i činjenicu da nije obavljena obdukcija, sumnja njegova obitelj i dobar dio javnosti. Obitelj od njegova starijeg brata, također policajca, zahtjeva da sazna istinu, kazni odgovorne. Istodobno, ambiciozna profesorica priprema dramsku grupu srednjoškolaca za uprizorenje Antigone, pri čemu s njima evocira upravo tragičan događaj kojemu svjedoče u svojoj suvremenosti. I oko kojeg im se mišljenja potpuno razilaze. Dok pokušava dokazati istinu i tako obraniti svoje dostojanstvo i radno mjesto od uvrijeđenih roditelja srednjoškolaca, pripadnika lokalne elite, gubi stup po stup svojeg dotad sretnog građanskog života, ali pronalazi odvažnost koje nije bila svjesna. Smrt mladog policajca, kao jeka fatalnog pucnja, stubokom mijenja živote onih koji su ostali.

Naklada Slap

  • Svemoć i nemoć komunikacijskog procesa – Lidija Arambašić : Knjiga je odličan prikaz primjene jasne komunikacije u praksi. Svaki djelić teksta ovdje je s razlogom – ništa nije suvišno ili uvršteno da bi se popunile stranice. Autorica svakom pojmu pristupa problemski, razrađuje ga s različitih strana i čitatelja neprekidno poziva da iznesene sadržaje poveže s vlastitim iskustvom ili razmotri svoj stav i mišljenje o njima. Knjiga nije dosadan metodički priručnik koji uzimamo u ruke radi podsjećanja na način izvedbe neke tehnike, uz preskakanje teorijskih dijelova jer su oni i tako uvijek isti. Ona je odraz autorice – živopisna je, šarena, nepredvidljiva, šokantna, zabavna i ozbiljna, analitična i "posložena". Čita se u dahu, iščekujući što će se otkriti ili prepoznati na sljedećoj stranici. Najvrjednija kvaliteta ovog udžbenika povezanost je sa stvarnim životom i iskustvom sviju nas, mogućnost prepoznavanja i preispitivanja vlastita ponašanja, te pomoć u unaprjeđivanju vlastita rada i kvalitete privatnog života.

Naklada Veble

  • Sram – Joseph Burgo : Ova knjiga upoznat će vas s cijelom obitelji emocija vezanih uza sram (uključujući osjećaj neugode, krivnju i nesigurnost zbog pretjerane svjesnosti o sebi) koje su neizbježni aspekti svakodnevnog života i nisu uvijek toksični. Naučit ćete prepoznati načine na koje obično govorimo o sramu, a da samu tu riječ nismo ni upotrijebili. Kako god na sram reagirali, svatko se od nas svakodnevno suočava s cijelom obitelji emocija srama. I ako ne znamo uvijek za to, u svojim interakcijama s drugim ljudima često naslućujemo da nam prijeti mogućnost srama pa to nastojimo izbjeći kad god je moguće.

Opus Gradna

  • Igra vremena – Jeffrey Archer : Igra vremena obuhvaća razdoblje od dvadesetak godina, od kraja Velikog rata do uspona Hitlera u Njemačkoj i početka Drugog svjetskog rata; i prati sudbinu Harryja Cliftona od njegovih dječačkih dana do upisa na Oxford. Čitatelji će uživati u majstorskom pripovijedanju Jeffreyja Archera koji je svojim umješnim stilom oživio dokove engleske radničke klase, skorojeviće i bogataške vile, kavane, hotele, koledže i završio priču na užurbanim njujorškim avenijama 1940. godine.

Petrine knjige

  • Doživotne kazne – Brigitte Giraud : Sa samo šesnaest godina, Nancy odlazi s malog otoka Cape Clear na kopno, kao jedina iz svoje obitelji koja je preživjela posljedice Velike gladi. Našavši posao u velikaškoj kući na rubu Cork Cityja, ne može odoljeti karizmatičnom vrtlaru Michaelu Eganu, što rezultira ljubavnom vezom i razornim lancem događaja koji se odvijaju kroz tri naraštaja.

Planetopija

  • 8 pravila ljubavi – Jay Shetty : Većinu nas nitko ne uči kako voljeti pa vještine i znanja potrebne za dobru vezu crpimo tek iz romantičnih filmova i popularne kulture. Umjesto da o ljubavi govori kao o eteričnom konceptu ili zbirci klišeja, Jay Shetty nudi konkretne korake koji će nam pomoći da razvijemo potrebne vještine kako bismo prakticirali i njegovali ljubav bolje nego ikad dosad. On s nama dijeli uvide o tome kako pobijediti ili izgubiti zajedno, kako definirati ljubav i zašto se prekid ne događa odjednom. Nadahnut vedskom mudrošću i suvremenom znanošću, objašnjava cijeli proces veze; od prvih spojeva preko zajedničkog suživota pa sve do prekida i novog početka te nam pokazuje kako izbjeći lažna obećanja i neispunjavajuće partnere. Uz pomoć Shettyjevih osam pravila, možemo voljeti sebe, svog partnera i svijet bolje nego što smo ikada mogli zamisliti.

Plava Krava

  • Alkemičar – Michael Scott : On čuva tajnu koja može značiti kraj svijeta. Istina: Nicholas Flamel rođen je 28. rujna 1330. godine u Parizu. Gotovo sedamsto godina kasnije još ga uvijek prati glas najvećega alkemičara njegova doba. Priča se da je spoznao tajnu vječnoga života. Svi spisi navode da je umro 1418. godine. Njegova je grobnica, međutim, prazna. Legenda: Nicholas Flamel je živ. No samo zahvaljujući eliksiru života što ga proizvodi već stoljećima. Tajna besmrtnosti skrivena je u Knjizi Abrahama Židova. Upadne li ta knjiga u krive ruke, svijet će biti uništen. Upravo je to ono čemu se doktor John Dee nada i što planira učiniti čim se knjige dokopa. Ljudski rod pojma neće imati što se događa sve dok ne bude prekasno. A ako je vjerovati proročanstvu, jedini u čijoj je moći da svijet spase od potpuna uništenja su blizanci Sophie i Josh Newman. Ponekad se legende obistine. A Sophie i Josh Newman naći će se usred jedne od najvećih legendi svih vremena.

Poetika

  • Iznova ispiši stranice svog života – Ana Maria Sepe i Anna de Simone: Ova knjiga – prvi zajednički uradak dviju osnivačica Psicoadvisora, najčitanijega talijanskog mrežnog časopisa na temu psihologije i osobnog rasta – nudi introspektivan put utemeljen na psihologijskim teorijama, put na kojem će vas autorice voditi u istraživanju onih dijelova vaše osobnosti koje ste zanemarivali.

Prof & Graf

  • Hollywood Inn – Nina Savić : Suvremeni roman s elementima mistike o putovanju jednog naizgled običnog mladog čovjeka u Šarenvaroš, malo i zabačeno mjesto u Bosni i Hercegovini, gdje će u neobičnom retro hotelu pronaći svoju prošlost ali i svoju budućnost.

Profil

  • Kreativci – Adam Grant : U Kreativcima Adam Grant, sveučilišni profesor psihologije, vodeći američki autor bestselera razbija sve te pretpostavke. Pokazuje da svatko može unaprijediti svoju kreativnost. Otkriva kako možemo prepoznati ideje koje su doista originalne i predvidjeti koje će se od njih ostvariti. Govori nam kada da vjerujemo vlastitom osjećaju, a kad se valja osloniti na druge. Pokazuje nam kako možemo postati bolji roditelji njegujući originalnost kod svoje djece i bolji menadžeri potičući različitost mišljenja umjesto konformizma.

Rockmark

  • Terca na tišinu – Sanin Karamehmedović : Sve su moje pjesme iste. Sve nastaju u želji da budu otpjevane. Ako moram imenovati rekao bih da je ovo zbirka rock poezije koju sam pisao cijeli svoj dosadašnji život i barem nekoliko prošlih. Ne znam što reći o tim pjesmama, a da već nisam pokušao reći kroz njih. Svaku lijepu sliku ili misao već sam dao pretočiti u pjesme tako da mi za ove prozne dijelove ostaju samo one suhe, dosadne kao istina.

Salesiana

  • Što je žena – Matt Walsh : Američki politički komentator Matt Walsh proveo je nekoliko mjeseci u potrazi za odgovorom na pitanje za koje je mislio da ga nikad ne će morati postaviti. No čini se da odjednom previše ljudi na njega ne zna odgovoriti. Je li žena to što jest zato što se osjeća ili ponaša kao što se ponašaju žene? Nisu li rodne uloge samo „društveni konstrukt“? Može li žena biti „zarobljena u tijelu muškarca“? Što uopće znači biti ženom? Znači li išta?

Sandorf

  • Absolvo te – George Bardarov : Ovaj roman inspiriran je dvjema istinitim pričama koje su vremenski udaljene, ali povezane su zajedničkim ljudskim vrijednostima i potrebom da oprostiš drugom čovjeku ono što sebi ne bi oprostio. Kao što u starogrčkoj mitologiji rijeka Stiks razdvaja zemlju od podzemnoga carstva, tako i ovaj roman razdvaja dobro i loše koje postoje zajedno u svakom čovjeku. Roman pokušava stići do najmračnijih podzemlja ljudske duše – tamo gdje se rađaju dobro i zlo. Tri glavna lika istovremeno su vrlo različiti jedan od drugog po porijeklu, vjeri i sudbini, ali istodobno su povezana međusobno nevidljivim čeličnim nitima. Svaki od njih po definiciji je dobar čovjek, ali pritisnut okolnostima, počini neoprostivi grijeh.

Sonatina

  • Zlokobna – Beatrice Salvioni : Svaki dan Francesca s mosta promatra djevojčicu koja se zadignute suknje i bosonoga igra uz rijeku s dvojicom dječaka. To je Maddalena, dijete iz skromne radničke obitelji, koju sumještani zovu Zlokobna govoreći da je ukleta i da donosi nesreću. No nešto prkosno i buntovno u toj djevojčici te duh nesputane slobode Francesci su, koja potječe iz buržoaske obitelji i odrasta okružena društvenim konvencijama, silno privlačni. Jedan spontani nestašluk bit će dovoljan da se između njih dvije rodi neočekivano prijateljstvo. Dok u konzervativnoj provinciji prolaze osjetljivo mladenačko doba, Francesca uči koliko je važno glasno izražavati svoje misli i osjećaje. Ipak, u društvu u kojem vlada zakon jačega, a licemjerje izbija iz svih pora društvenih struktura, hrabrost dviju djevojčica često je na kušnji. Hoće li njihovo prijateljstvo preživjeti čak i kada je potrebno ustati protiv moćnika i zloporabe moći unatoč neodobravanju cijele zajednice?

Srednja Europa

  • Tristo zečeva – Anja Štefan : Knjiga Tristo zečeva donosi 44 ilustrirane pripovijetke iz ostavštine akademika Milka Matičetova. U povodu stote obljetnice njegova rođenja u život ih je vratila Anja Štefan. Poznatim i popularnim bajkama pridodala je i nove, koje je izabrala iz nepregledne bogate građe slovenskog etnologa. Dala im je svježinu i suvremen oblik koji s poštovanjem čuva i tragove staroga pripovijedanja.

Stanek

  • Vikinške narodne pripovijetke i bajke : Od prvih pripovijedanja uz logorske vatre, mnoge su lebdjele na povjetarcu vremena dok nisu došle do nas i obavile nas, odnoseći nas u dane daleke prošlosti. Zahvaljujući svojim čarobnim, neobičnim likovima, zaprepašćujućim okruženjima i maštovitim zbivanjima i zaključcima, te nas priče još uvijek mogu obuzeti i povući u sebe.

Stilus

  • Mačak koji je poučavao zen – James Norbury: Ovo je priča o iskusnom zen-mačku koji sazna za usamljeni drevni bor duboko u javorovoj šumi, pod kojim se otkriva sva mudrost svijeta. Stoga se odluči otisnuti na put spoznaje. Na svojemu putovanju susreće živopisne likove: tjeskobnog Majmuna i Kornjaču umornu od života, bijesnog Tigra, zbunjenog Vučića i gramzivu Vranu. Svatko od njih ima svoju priču i lekciju koju želi podijeliti. Ali nakon neočekivanog susreta sa zaigranim Mačićem, Mačak iz temelja počinje sve preispitivati…

Šareni Dućan

  • Victoria – Knut Hamsun : Ima pisaca kojima se čitatelji stalno vraćaju, čije su knjige mnogima oblikovale ne samo književni ukus nego i cjelokupni pogled na svijet i život. Jedan od takvih zasigurno je i Knut Hamsun, norveški nobelovac iza kojeg je ostalo impozantno književno djelo, koje se odavno svrstava među najznačajnije što je stvoreno u europskoj i svjetskoj književnosti. Roman Victoria objelodanjen je 1898. i pripada ranoj fazi Hamsunova stvaralaštva, kad je stvaranjem novog stila i jezika nastojao »obnoviti književnost«. U tom razdoblju Hamsun je objavio desetak knjiga, među njima i romane Glad, Misteriji i Pan, koji čine neformalnu trilogiju, i idu u red njegovih najboljih i najpoznatijih djela. Nakon tih su knjiga, kako reče jedan književni znalac, »svi počeli pisati drugačije«.

Školska knjiga

  • Antička mitologija od A do Ž – Annette Giesecke : Antička mitologija A – Ž nezaobilazan je izvor znanja za sve koje zanimaju mitovi te za čitatelje koji žele shvatiti mitološke aluzije u našem suvremenom svijetu. Ujedno je i koristan priručnik uz jubilarno izdanje knjige Mitologija – Bezvremene priče o bogovima i junacima Edith Hamilton. Antička mitologija A – Ž najobuhvatnija je enciklopedija grčke i rimske mitologije. Annette Giesecke stvorila je briljantnu enciklopediju antičkih mitova u kojoj pregledno, podrobno i pronicljivo opisuje stotine glavnih i sporednih likova te desetke mjesta, poprišta zbivanja tih priča neprolazne ljepote. Antička mitologija A – Ž djelo je neprocjenjive vrijednosti. Pitkim i živahnim stilom autorica opisuje više od sedam stotina likova i mjesta – od bogova i božica s Olimpa i junaka Trojanskog rata do drevnih zvijeri i hibridnih bića poput satira i sirena te ključnih mjesta kao što su Delfi, Itaka i Had. Poredane abecednim redom, natuknice su podijeljene u tematske cjeline, a svaka se dovodi u vezu sa srodnim likovima, mjestima i drugim mitovima.

Teledisk

  • Vaše tijelo vapi za vodom : Fereydoon Batmanghelidj

TIMpress

  • Kukac - Ivan Klarić : Nakon što u avionskoj nesreći pogine veći dio njegove obitelji, Zvonimir Žagar, potomak ustaške obitelji koja je nakon Drugoga svjetskog rata emigrirala u Argentinu, počinje se prisjećati sumornog djetinjstva i mladosti u iseljeništvu, a potom i života u Žabljem Dolu, selu u koje su se Žagari vratili. Odrastajući među njima, glavni lik shvaća da je mržnja između njega i njegove obitelji neminovna. Što god napravio, što god rekao, oni će biti protiv njega, nastojat će ga izrugati i prikazati kao nepotrebno biće. Nakon povratka u Hrvatsku, Žagari su razočarani Hrvatima, jer ne odgovaraju njihovim projekcijama i njihovoj emigrantskoj optici. U tom rascjepu počinje konačna katarza glavnog lika u kojoj on spoznaje svu nakaznost svojih političkih stavova. Gade mu se politička i društvena situacija te više nema snage lagati samome sebi. Njegova katarza hoda po rubu ludila, ali se glavni lik svemu tome na koncu uspijeva nasmijati, vinuvši se iznad događaja u makabričnom dimu.

VBZ

  • Smrt djevojčice sa žigicama – Zoran Ferić: Smrt djevojčice sa žigicama, prvi roman Zorana Ferića, urnebesan je crnohumorni roman u kojem je priča o ubojstvu lokalne prostitutke i pokušaju da se otkrije ubojica samo okvir unutar kojeg defiliraju brojni redikuli, a i oni koji su na prvi pogled “sasvim normalni” upleteni su u gomilu bizarnih i neočekivanih događaja. No, koliko god roman bio “pomaknut”, njegov mali otočki svijet prilično je vjerna preslika groteskne hrvatske stvarnosti, a humor kojim se s njom suočava ljekovit je i spasonosan.

Verbum

  • Moć želje – Luke Burgis : Želje su posvuda, njihova je moć snažna i zarazna. Ono što želimo oblikuje naša ostvarenja, oblikuje naš život. No u struji svakodnevnoga života želje nas vuku u milijun različitih smjerova. Zato nije dovoljno prepustiti im se, posebice stoga što pri oblikovanju svojih želja i nesvjesno oponašamo ono što drugi ljudi žele. To utječe na način na koji biramo partnere, prijatelje, karijeru, odjeću i destinacije za putovanja, pa i vlastiti identitet. Ako ne zastanemo i ne nađemo vremena da razmotrimo na koji način želje u nama djeluju, lako se može dogoditi da nas jurnjava za njihovim ispunjenjem dovede do okolnosti u kojima nismo željeli biti i do života kakav nismo željeli živjeti. Ključno je stoga upravljati vlastitim željama, a Luke Burgis stručnjak je na ovome području. U međunarodnome bestseleru Moć želje koristi se svojim velikim znanjem i iskustvom kako bi pružio uvid u fascinantan svijet ljudskih želja. Otkriva zašto želimo ono što želimo i uči nas kako ćemo postati neovisniji o trendovima, tuđemu utjecaju i vlastitim lošim prosudbama te tumači kako preobrazbom želja možemo stići do osobnoga ispunjenja i boljih odnosa s ljudima.

Vorto Palabra

  • Psiho – Robert Bloch: Roman prati priču Normana Batesa, voditelja motela na osami koji živi s tiranijom vlastite majke i upliće se u niz krvavih događaja. Kad Mary Crane, mlada žena koju okolnosti natjeraju na impulzivan zločin, stigne u Batesov motel, ni ne sluti kakva je sudbina čeka. Norman, koji nikad nije iskusio ni približno normalan odnos s bilo kojom ženom, sramežljivo je poziva na večeru u svoju kuću. No njegova majka to dočeka s ljubomornim bijesom, jer zna da si Norman ne može pomoći. Ali zato je majka ondje. Ona će, kao uvijek, zaštititi Normana od svega, i od nepoznatih žena, kao i od njegovih vlastitih prljavih misli. No, što to znači za Mary Crane?

Vuković & Runjić

  • Čovjek koji je pao na zemlju – Walter Tevis : T. J. Newton je izvanzemaljac koji stiže na Zemlju s očajničkim poslanjem spasenja. Ali umjesto pomoći Newton pronalazi samoću i očaj koji neumitno vode tragičnome kraju.

Zagrebačka naklada

  • Radovi na putu – Stephen King : George Barton Dawes je postao broj onog trenutka kada je velika korporacija kupila tvrtku za koju je radio. Zatim mu je vlada rekla da mora napustitit dom koji je gradio cijeli život kako bi se sagradila obilaznica… No George ima neke druge ideje, koje stvaraju jaz u njegovom braku, mijenjaju njegove odnose sa prijateljima… Jedan vrlo uporan glas u Georgeovoj glavi mu ponavlja da će, prije ili kasnije, nezaustavljivi napredak naići na zid – Odlučnost Georgea Bartona Dawesa. A taj bi sudar mogao biti vrlo eksplozivan…

Znaci vremena

  • Naučite živjeti sretnije – Siegfried Wettwer : Unatoč želji za srećom, mnogi ljudi muče se cijelog svog životnog vijeka. Više vremena utroše na uzrujanost zbog trivijalnosti nego na radovanje cijelim svojim srcem. Brige, strahovi i bolesti postaju kapi gorčine čak i u najsjajnijim životnim trenutcima. Iz tog razloga mnoge osobe počinju odustajati. Pomire se s činjenicom da su nesretne kao da je to nešto neugodno, ali normalno te nešto što se jednostavno ne može promijeniti. Smatrajući sreću samo iluzijom, takvi ljudi već su odavno odustali od nje kao svoga cilja. No to ne treba biti tako!

Znanje

  • Budi koristan: sedam alata za život – Arnold Schwarzenegger: Najuspješniji svjetski bodybuilder. Najplaćenija filmska zvijezda na svijetu. Vođa šestog najvećeg svjetskog gospodarstva. Činjenica da se radi o istoj osobi zvuči kao početak vica. No, to nije šala. To je Arnold Schwarzenegger. I to se nije dogodilo slučajno. Arnoldov zvjezdani uspjeh dogodio se kao dio procesa. Bio je to rezultat jasne vizije, razmišljanja na veliko, napornog rada, izravne komunikacije, otpornosti u rješavanju problema, znatiželje otvorenog uma i predanosti davanju zajednici. Sve je to vođeno jednom lekcijom koju je otac utjerao Arnoldu u glavu: budi koristan. Dok je osvajao svako područje u koje je ušao, očevu je izreku nosio u srcu. Napisana njegovim jedinstvenim, iskrenim, izravnim i moćnim glasom, knjiga Budi koristan vodi čitatelje na inspirativni obilazak Arnoldovih alata za smisleni život. Arnold nam pokazuje kako da ih upotrijebimo s ciljem ostvarivanja smislene budućnosti koju možemo osmisliti sami za sebe. Svoje uvide živopisno dočarava upečatljivim osobnim pričama, uspjesima koji su mu promijenili život, kao i neuspjesima koji su ga gotovo koštali života – neki su od njih poznati, a neke prepričava prvi put.

Kako izgleda Vaš popis za Interliber?


Grickajmo knjige zajedno!



Recent Posts

See All
  • Facebook - Black Circle
  • goodreas
  • Instagram - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
bottom of page