top of page
  • Writer's pictureKnjigožder

Vodič za Interliber 2022.


Interliber je najveća književna manifestacija u Hrvatskoj i platforma za promociju knjiga, pisaca, čitanja, znanosti i znanja koja okuplja najznačajnije nakladnike i knjižare. Interliber se odvija tijekom studenoga, na Zagrebačkom velesajmu i traje tjedan dana.

U paviljone velesajma dolaze sve hrvatske, ali i regionalne izdavačke kuće, kao i brojni antikvarijati. Na svojim „štandovima“ donose svježe tiskane knjige. Knjige za apsolutno sve uzraste i knjige svih žanrova koji vam padnu na pamet.

Osim čiste prodaje knjige, koje možete naći na popustima, na Interliberu možete pronaći i različita događanja za sve uzraste. Radi se o predstavljanju knjiga, upoznavanju s samim autorima, čitaonicama, radionicama, okruglim stolovima, dodjelama književnih nagradna i slično.

Također, tamo možete pronaći i knjige za školu ili fakultet, knjige za posao, učenje stranog jezika, sve što vam treba za edukaciju i školovanje, bilo ono koje propisuje institucija ili koje sami odaberete za vlastiti gušt.

Interliber je omiljeno mjesto i mladih i starih, omiljeno mjesto svih zaljubljenika u knjige. A prije nego što se uopće uputim na Interliber, htjela bih vam pokazati novitete koje ćete moći naći ako posjetite velesajam. Napisat ću vam po jedan novitet velike većine nakladničkih kuća za koje smatram da će vam biti zanimljivi (opisi nakon naslova preuzeti su sa stranica nakladničkih kuća).

Bacimo se na posao!


24 sata knjige

  • Na Kamalin način - Dan Morain : Biografja prve žene crnkinje izabrane na potpredsjednički položaj, s obiljem novih informacija koje nam otkrivaju kako je kći dvoje imigranata u segregiranoj Kaliforniji postala jedan od najuspješnijih američkih političara. Malo što je u vezi s Kamalom Harris uobičajeno i obično, ali njezina osobna priča istodobno utjelovljuje ono najbolje od Amerike. Odrasla je kao najstarija kći samohrane majke, znanstvenice koja je istraživala rak, i koja je u želji za boljim obrazovanjem s devetnaest godina emigrirala iz Indije. Kamalina se majka sa suprugom, uspješnim ekonomistom s Jamajke, razišla kad je kćeri bilo samo pet godina.

Alegria

  • Moj tata kaže da ne postoje preveliki snovi – Jelena Kastaneti : Snovi su neobična stvar. U njima širimo svoja krila i postajemo sve ono što se možda uopće ne usudimo izgovoriti. Plutamo svemirom, plovimo kroz oblake, odlazimo u dubine i uranjamo u nove čarobne svjetove. Ali što se dogodi kada se probudimo? Kamo pobjegnu snovi i zar oni zaista mogu biti preveliki?

Alfa

  • Lijepa – Katie Piper : Lijepa je potresna autobiografija fotomodela Katie Piper, koja je usprkos ožiljcima dobivenim nakon napada kiselinom uspjela zadržati svoj pozitivni duh, a ostvarila je i karijeru spisateljice i motivacijske govornice. Također se danas izvrsno snalazi u ulozi majke i supruge. Kad je Katie Piper imala 24 godine, život joj je bio gotovo savršen. Mlada i lijepa, bila je na putu ispunjenja svog sna da postane model. Zatim je upoznala Daniela Lyncha na Facebooku i njezin se svijet ubrzo pretvorio u noćnu moru. Nakon što ju je novi dečko držao u zatočeništvu i nemilosrdno silovao, Katie je bila izložena strašnom napadu kiselinom. Za nekoliko sekundi ova oštroumna i živahna djevojka mogla je osjetiti kako se njezin izgled i život koji je voljela doslovno tope. Ovo je dirljiva i istinita priča o tome kako su jednoj mladoj ženi okrutno oduzeti um, tijelo i duh te kako je svojom borbom da vrati izgubljeno nadahnula milijune ljudi.

Bodoni

  • Čovjek bez sudbine - Imre Kertész : Sliku čovjeka u europskoj kulturi nije moguće naslikati bez Auschwitza. (...) Višetisućljetna samoljubiva i samosažaljiva slika Boga nepovratno se rasplinula u stvarnosti gorućih jama Majdaneka i Sobibora, krematorija Auschwitza i Ravensbrücka. Jer kršćanstvo nema neku svoju drugu, idealniju realnost, nema od Auschwitza odvojivu tradiciju. Bez Auschwitza više neće biti ni kršćanske teologije.

Book&zvook


  • Zemlja bez sutona – Marija Andrijašević : Zemlja bez sutona roman je o ocu i kćeri, bijegu i povratcima u kojem snažno pulsira ideja preobrazbe i novog početka. Moćnim poetskim jezikom i stilskom dotjeranošću Marija Andrijašević pripovijeda o Gloriji Suton, biologinji specijaliziranoj za sakupljanje sjemenki, koja se nakon godina provedenih na studiju i 'po terenima', vraća u rodni Split, u posjet bolesnom ocu. Unutarnju radnju romana i monoloških meandara pokrenut će ponovni susreti sa poznatim licima iz 'prošlog' života – posebice Jadranom, prijateljem iz djetinjstva i njegovom kćeri Altom. Boravak u Splitu ispresijecan je posjetama očevom rodnom selu Vrj u Dalmatinskoj zagori u kojoj je otac Gloriji usadio ljubav prema zemlji i biljkama. Sve je to vraća u djetinjstvo i brojna sjećanja o odrastanju u radničkom kvartu sa ocem i djedom, bez majke, čije okolnosti odlaska cijelog Glorijinog djetinjstva obavija šutnja. Mlada botaničarka reflektira svoje intimne odnose, no prije svega pokušava raščvoriti obiteljske neuralgije - majčin odlazak i kompliciran odnos s ocem, kojeg su sudbina, vlastita obitelj, nepravda i prilike podneblja još više otvrdnule.

Begen

  • 101 priča iz cijeloga svijeta – Chiara Cioni : Prekrasna zbirka svevremenskih priča za djecu: klasičnih bajki, tradicionalnih narodnih priča, legendi i mitova iz cijelog svijeta.

Buybook

  • Polje kruški – Nana Ekvitmishvili : Lela zna dvije stvari – da njen profesor mora umrijeti i da ona mora započeti novi život, daleko od polja kruški. Na periferiji Tbilisija nalazi se Internat za djecu s intelektualnim poteškoćama ili, kako ga lokalno stanovništvo naziva, Škola za idiote. Štićenici internata su napušteni od roditelja, zanemareni i nerijetko sa sobom nose nezamislive traume. Glavna protagonistica romana je osamnaestogodišnja Lela, dovoljno stara da slobodno ode i započne novi život. Dok planira budućnost, Irakli, dječak za kojeg se posebno vezala, dobiva šansu za odlazak i odrastanje u dobrostojećoj porodici, daleko od depresivnog Tbilisija. Hrabra Lela odlučna je da po svaku cijenu pomogne Irakliju da iskoristi ovu šansu, no da li će u tome uspjeti?

Despot Infinitus

  • Samuraji katoličke crkve – Filip Grgić : Katolička je crkva, nošena krilima protureformacije i velikih geografskih otkrića, dolazila u kontakt s nizom poganih naroda i nije čekala dugo da ih pokuša pokrstiti. Iako su sve crkvene snage sudjelovale u širenju kršćanstva, misionarski su žalac činili isusovci, koji su imali vojnički mentalitet i vrlo veliku mobilnost te su se bili spremni do krajnosti prilagoditi društvu koje ih okružuje. Jedan od ranih isusovačkih misijskih prvaka bio je sv. Franjo Ksaverski koji je djelovao na Dalekom istoku, gdje su Portugalci proširili svoju trgovačku i kolonijalnu mrežu. Ubrzo je dočuo za državu Japan, u koju dolazi uspostavljajući u njoj prvu kršćansku zajednicu. Njegovi su nasljednici nastavili njegovim koracima i uspjeli pokrstiti vrlo mnogo Japanaca svih društvenih slojeva, toliko da su u jednom trenutku gotovo uspjeli pokrstiti cijelo Carstvo. No, misionari su nakraju ipak doživjeli neuspjeh.

Disput

  • Za vukovima – Antonin Bajaja : Mora da je Stvoritelj razvio veliku ljubav prema vukovima kad ih nije opteretio razmišljanjem o sudbini. Dao im je samo sugestivno lice. Dao im je glavu s nježnom njuškom u kojoj se razabiru očnjaci i kutnjaci, kose oči boje baltičkog jantara, naćuljene uši što i tišinu čuju i njuh kojem ravna nema. Dao im je zavijanje iz duboka grla, duge noge koje završavaju snažnim šapama, kuštrav rep, finu dlaku, pohotnost, nepokolebljivost, borbenost, bojažljivost, stidljivost i znatiželjnost. To im je podario kako bi bili u vječitom dodiru s Njim. Dao im je i dušu. Katkad je vidljiva, kad obod oblaka na tren zakrije sunce. Ili kad pisne zviždak, odlomi se s ariša odumrla grana, pod potočnim kamenom pomakne se pastrvina ikra, košuta prohuji, rastući mjesec neprimjetno se zaobli, naleti vjetra poglade bridove snježnih nanosa.

Dječja knjiga

  • Djevojka s Marsa – Tamara Bach : Moram izaći. Moram nešto učiniti, sada, odmah. Soba je premalena, opet je poslijepodne i uvijek je isto: preisto, premaleno. Ne samo moja soba, ma što, cijela kuća, ovaj grad. Moram izaći, ovdje ne mogu disati.

Durieux

  • Don Juan u ratu – Ante Armanini : Armaninijev samosvojno koncipiran roman vratolomni je križanac fikcije i »fakcije«, novelistike i dokumentaristike. Armaninijevo pismo je uznemirujuće poput »polifonije glasova« kakvu iz autentičnih iskaza obezimenjenih svjedoka, nobelovka Svetlana Aleksijevič nastoji ugraditi u svoju prozu. Ipak, postoji jedna krucijalna razlika između ta dva naizgled srodna pristupa stvarnosnoj građi. Armaninijev Don Juan u ratu, dok propituje donhuanske (ali i donkihotovske) teme ukorijenjene u književnoj pod(svijesti) zapada, zapravo progovara o novovjekom padu u svijet čistoga nasilja u kojem, riječima autora, a na tragu donkihovštine »sama povijest događanja svjedoči o padu u ludilo, o zaboravu svake prave viteške geste, najprije prema protivnicima, ženama, djeci, starcima ili politički obespravljenima«. Armanini se već bavio temom holokausta upuštajući se u analizu čovječanstva kao »kolektivnog tijela bez pamćenja«. Sada pak, u novome romanu, otvara se tema nasilja kroz dominantne narative poput onoga medijskog. Nasilju se pristupa kao ratnoj, ali i kao medijskoj manipulaciji narativima.

Edicije Božičević

  • Sive pčele – Andrej Kurkov : Pčelar Sergej i njegov susjed Paška 2014. godine jedini su preostali stanovnici Male Starogradovke, malenog sela u Donjecku smještena u sivu zonu, između ukrajinske i separatističke vojske. Dvojica prijatelja-neprijatelja pokušavaju održavati život u selu bez struje, pošte i vijesti, s ograničenim zalihama hrane, uz neprestane zvukove granatiranja nadajući se da će rat jednog dana završiti te da će se ostali stanovnici vratiti. Jedini užitak i bliskost Sergeju pružaju pčele. Pokušavajući im osigurati idealne uvjete za rad napustit će Pašku i potražiti mirnije predjele. Njegova naivnost i dobroćudnost dovest će ga u brojne komplicirane situacije s vojnicima, novinarima i civilima, a završit će i na okupiranom Krimu u društvu Tatara.

Egmont

  • Kako postići da ti se događaju dobre stvari – Marian Rojan Estape : Jeste li znali da vaše emocije i misli imaju izravan utjecaj na vaš organizam, na vašu percepciju stvarnosti, pa čak i da se odražavaju na vaše gene? Jeste li svjesni da vaš način upravljanja sukobima može uzrokovati anksioznost ili depresiju, najčešće bolesti 21. stoljeća? Knjiga “Kako postići da ti se događaju dobre stvari”, iz pera jedne od vodećih svjetskih stručnjakinja za mentalno zdravlje, nezaboravno je putovanje kroz načine funkcioniranja uma u svrhu boljeg I kvalitetnijeg življenja. Psihijatrica Marian Rojas Estapé napisala je esencijalan vodič za osviješteni pristup životu temeljen na neuroznanosti. Opisujući provjerene tehnike potkrijepljene dugogodišnjim istraživanjima iz područja psihijatrije, Estapé će nam pokazati kako iz svog života izvući najbolje te objasniti načine na koje naš um reagira na stres i opasnosti digitalnog doba.

Evenio

  • Jupiter koji je tražio riječ – Lucija Šprem Veljavečki : „Jupiter koji je tražio riječ“ je priča o odnosima u kojima ponekad dođe do povreda, neugodnih osjećaja i zbrke u kojoj nam je teško pronaći ispravna rješenja. Vera i Jupiter nježno nas vode na putovanje u naš unutarnji svemir, u naše vlastite dubine i širine kako bismo otkrili što je u redu, a što nije u našem ponašanju prema drugima, ali i prema nama samima. Pokazuju nam da je jednako važno znati postaviti granice, ali i moći prihvatiti ispriku i oprostiti.

Fokus na hit

  • U snovima držim nož – Ashley Winstead : Tijekom studija bili su nerazdvojni. A onda se neposredno prije njihove diplome dogodilo ubojstvo, brutalno i nikad razjašnjeno. Čvrsta veza kojom je dotad bila povezana grupica mladih ljudi te je noći naprasno prekinuta. Prerezana, kao škarama. Deset godina kasnije Jessica Miller planira trijumfalni povratak na elitno sveučilište Duquette. Napokon će je svi vidjeti onakvu kakvom i želi da je vide: kao samouvjerenu, sposobnu, megauspješnu, potpuno drugačiju od djevojke kakva je bila dok su dijelili studentske dane. Ali očito nisu svi bili spremni krenuti dalje. Na desetu godišnjicu diplome šestero prijatelja bit će prisiljeno, jedini pred drugima, na stol staviti sve karte, suočeni s vlastitim tajnama za koje su bili uvjereni da ih nikada neće morati izgovoriti naglas. Jer netko je od njih ubojica. Mora biti. Ma koliko god mislio da je dobro sakrio tragove.

Fraktura

  • Vrijeme između krojenja – María Dueñas : U osvit Španjolskoga građanskog rata mlada krojačica Sira Quiroga zbog ljubavi prema muškarcu kojega gotovo da i ne poznaje napustit će sve: Madrid, majku, zaručnika i sudbinu koja ju je čekala. Nedugo zatim ista ta ljubav ostavit će je slomljenu i samu, bez novca i poznanstava, s pregršt dugova i samo dvije vještine: umijećem šivanja i neuništivom željom da preživi. S ta će dva talenta Sira Quiroga promijeniti svijet i vrijeme u kojima je živjela. Ljubavnica i bjegunica, kći i prijateljica, krojačica i špijunka, junakinja romana Vrijeme između krojenja ponajprije je hrabra žena koja je svojom stazom koračala ne bježeći od izazovâ i puna srca.

Hangar 7

  • Zrcalo noći - Ørjan N. Karlsson : Mathias boluje od raka i strah ga je da se neće izvući. A onda se jedne noći u njegovoj sobi u bolnici ukaže neobična bosonoga djevojka, odjevena u staru crnu majicu te pohabane traperice. “Ime mi je Tara”, predstavi se tihim, promuklim glasom, “i trebam tvoju pomoć.” Potom, iznenada, zgrabi Mathiasa za ruku i povuče ga iz kreveta. Prestrašen, Mathias je odgurne – i djevojka nestane… Međutim, za sobom ostavi komadić papira: čudan recept za takozvanu “mjesečevu vodu”. Zrcalo noći priča je o tami i nadi, prijateljstvu, hrabrosti i pustolovini u čudnome, magičnom svijetu Bifrostu. Na kraju knjige nalazi se i igra Misterij u Olujnoj šumi, u kojoj je glavni junak upravo čitatelj, što će reći – ti! Što je potrebno? Samo olovka, papir i kockica – a onda slijedi avantura kroz zastrašujuću tamu gdje je likovima iz romana nužno potrebna baš tvoja pomoć…

Harfa

  • SUPERMOĆNI Transformirajte anksioznost u hrabrost, samopouzdanje i otpornost – Renee Jain i Shefali Tsabary : Autorice, dvije stručnjakinje za područje psihologije, poučavaju djecu vještinama koje će im pomoći da transformiraju svoj stres, zabrinutost i tjeskobu. Danas više nego ikada ranije djeci treba podrška da se osjećaju osnaženo dok se suočavaju s tjeskobom te dok ih preplavljuju emocije i nesigurnost koju ima nameće njihova okolina. Ovim korisnim i jednostavnim prijedlozima i savjetima djeca će zadobiti SUPERMOĆI za suprotstavljanje mislima koje im stvaraju nesigurnost, zabrinutost i tjeskobu.

Hena com

  • Oporuka – Nina Wähä : Annie Toimi, najstarija sestra u četrnaesteročlanoj obitelji, u predbožićno se vrijeme vraća u rodni kraj u dolinu rijeke Tornio, na samoj granici Švedske i Finske. Kod kuće zatječe poznatu napetost među brojnim ukućanima, ali na to je navikla – otrovan odnos brižne majke Siri i gruba oca Penttija, s tolikim potomcima, nikad i nije mogao donijeti blagostanja ni iskrenih razgovora. Ipak, nešto je drukčije. Zidovi farme, bremeniti traumama roditelja i svakog pojedinog djeteta, na rubu su pucanja, a naoko uobičajen kaos odjednom postaje uvertira u eksplozivni rasap obiteljskog sustava – koji završava ubojstvom. No u koga uperiti prstom? Tko je kriv?

Hoću knjigu

  • Book box : S Otvorenim Book Boxom samo otvoreno! Pa ćemo vam odmah otvoreno reći da naš Otvoreni Book Box sadrži najbolju knjigu tekućeg ili prethodnog mjeseca po izboru naših knjižara, uz dodatak četiri ili više (ne)knjiških sitnica koje život znače. Otvoreni Book Box dostupan je svakog drugog parnog mjeseca (veljača, travanj, lipanj, kolovoz, listopad i prosinac), a kupiti ga možete tijekom cijelog mjeseca u kojem je ovaj BB aktualan ili do isteka zaliha jer – količine su ograničene. Što se u njemu krije možete vidjeti na licu mjesta, što ovaj paket čini idealnim za one koji ne vole iznenađenja.

Ibis grafika

  • Šumor divljine. Zeleno dno našeg kozmosa – Zmago Šmitek : Polazeći od postavke, nepobitne u svojoj jednostavnosti, da čovjek, unatoč velikom i stalnom napretku znanosti, oduvijek ima potrebu komunicirati s prirodom i na intuitivan, često mističan, način, Šmitek nam u Šumoru divljine oslikava rubno područje ljudskog znanja, pleše po hrptu planine s kojeg se na jednu stranu pruža pogled na padinu onog znanog, istraženog, provjerljivog, ali s druge i na ono manje jasno, maglovito, intuitivno, ali prema mnogim tradicijama svejedno funkcionalno i jednako spoznajno relevantno. Povezujući ta dva elementa “finim vezom” Šmitek je satkao tekst koji čitatelja uvlači u sebe ne dajući mu gotova, neupitna znanja poput nekog orijentalnog gurua, već takav koji čitateljevu svijest otvara za potpunije razumijevanje svijeta koji nas okružuje, koji ga uči da je moguće nešto ne razumjeti, a ipak to znati. Prateći pojavne oblike odnosa čovjeka i prirode (ili okoliša općenito) kroz povijest i u različitim geografskim područjima, Šmitek, naizgled bez velikog truda, uspijeva postaviti teoretski okvir kroz koji u posljednjem poglavlju knjige promatra i suvremenost, impresivno primjenjujući svoje spoznaje i na određene političke procese i aktere iz naše bliže povijesti, pokazujući nam koliko je ono iskonsko u odnosu čovjeka i prirode prisutno u nama još i danas.

Iris Illyrica

  • Srest ćemo se opet, sestro moja – Susa Abulhawa : Palestinka Nahr već se dugo, ni sama ne pamti koliko točno, nalazi u Kuvajtu u moderno, ali oskudno opremljenoj zatvorskoj samici u kojoj pojam vremena ne postoji. Ne sjeća se kada je posljednji put vidjela poznato lice, no povremeno dobiva posjetitelje – znatiželjne novinare koji pišu za zapadnjačke medije i pokušavaju od nje izvući dovoljno informacija za kakav sočni članak o palestinskoj izbjeglici koja je uhićena zbog sumnje na upletenost u zločin protiv države. Nahr odluči početi pisati svoju priču u nadi da će joj tekst pomoći da spoji niti vlastitog života u smislenu cjelinu s pomoću koje će si moći objasniti kako je dospjela u samicu zvanu Kocka.

Izvori

  • Nikome ni riječi – Sandra Holetić : Barbi je zaposlena na sigurnom i finom radnom mjestu, koje je samo nastavak pripadajućeg joj identiteta pripadnice dobrostojeće srednje klase. Ona je obično neobična, njezini dijalozi su samo produžetak činjenja, a stvarnu Barbi upoznajemo tek na kraju romana kad gubi moć govora. Iako kao samohrana majka ulazi u skupinu onih likova za koje bismo mogli očekivati da će ih definirati patnja, dramatičnost, isključenost, glavni ženski lik ovdje djeluje disocijativno, paralelno, podvojeno. Svaka nevolja dobiva neki svoj mirni tijek i teče suprotno očekivanome. I kad bismo očekivali da običan i možda i pomalo dosadan glavni lik mirno odrađuje zadanu sudbinu, autorica upliće kontraste pa zločesti postaju dobri, mladi postaju starmali, vjerni nevjerni. No, ono što ipak dominantno označava glavni lik, neprekidna je borba da se dokaže sama sebi, a ne drugima. Svojevrsna predodređenost i predvidljivost njezinog života ukotvljuje ju u sadašnjosti, gotovo bez pravih korijena i podrijetla. U trenutku kad se izvlači iz moždanog udara na kraju romana, kad odbija progovoriti dok ne bude u potpunosti funkcionalna, ona po prvi put doživljava da je sama sebi dovoljna.

Jesenski i Turk

  • Zemlja prvo pojede oči – Ramiz Huremagić : Kada se zbirka poezije zove „Zemlja prvo pojede oči“, pa još kada je autor Ramiz Huremagić iz Bosne i Hercegovine, dosta je jasno da ta poezija nije napisana kako bi zabavila i relaksirala, nego suočila, upozorila, komentirala, tragala. Da će taknuti sfere neugodnog, na žalost i iskustvenog i zavičajnog, i da joj je iznad svega stalo do pogleda, do uvida, pa ako je moguće i do mudrosti. Ramiz Huremagić kroz zbirku postavlja i pitanje koje se javlja nakon svakog velikog razočarenja u ljudski rod, od Auschwitza, Srebrenice do Ukrajine: čemu poezija i pjesnik, kada čovjeka ne možemo naći. Pa o tome i pjeva, iz tjeskobe, ali još iz očaja, što je ipak raspoloženje nadmoćno rezignaciji i depresiji. Ovo nije poezija odustajanja, nego nepristajanja, poezija koja ipak računa s dugom rukom pravde i gotovo kriminalistički, a autor je kriminalist i kriminolog po struci, pokušava prošlost dovesti u red, ne bili doveo i sebe i sadašnjost.

Katarina Zrinski

  • Idemo dalje! – John C. Maxwell : Čini se da neki ljudi mogu ostvariti sve što žele. Neki će reći da im se sudbina smiješi, da su blagoslovljeni ili da posjeduju Midin dodir. No koji je stvaran razlog njihova uspjeha? Obitelj, bogatstvo, bolje prilike, visoka moralna načela ili sretno djetinjstvo? John C. Maxwell ima odgovor: „Razlika između prosječnih i uspješnih ljudi nalazi se u njihovu poimanju neuspjeha i odgovoru na njega.“ Maxwell tvrdi da nas nitko ne priprema kako se nositi s neuspjesima. I on se nakon završetka školovanja bojao neuspjeha, pogrešno ih shvaćao i bježao od njih. No putem je naučio pretvarati ih u prijatelje, čemu može poučiti i vas. Knjiga Idemo dalje! govori o prevladavanju neuspjeha i uči vas nečemu o čemu vam nisu govorili u školi. U njoj Maxwell nudi petnaest jednostavnih koraka koji će vam pomoći postati pobjednik kakav ste uvijek željeli biti.

Koncept izdavaštvo

  • Prepreka je put – Ryan Holiday : Zaglavili smo, zapeli, osujećeni smo i frustrirani preprekama na svakom koraku. No ne mora biti tako. Postoji formula za uspjeh koje su se pridržavale povijesne ikone – od Johna D. Rockefellera preko Amelije Earhart do Ulyssesa S. Granta i Stevea Jobsa – formula koja im je omogućila da prepreke pretvore u prilike Suočeni s, naizgled, nemogućim situacijama izvojevali su pobjede za kojima svi tragamo. Kako? Ti muškarci i žene nisu bili iznimno inteligentni, sretni ili nadareni. Njihov uspjeh proizlazi iz bezvremenih filozofskih principa koje je izložio rimski car trudeći se osmisliti metodu za izvrsnost u svim situacijama.

Lađa od vode

  • Djeca na daljinu – Julijana Matanović : Djeca na daljinu nova je zbirka priča Julijane Matanović u kojoj autorica, iako piše o doslovnim i metaforičkim daljinama, uspostavlja i te kako blizak odnos sa životom, ali i čitateljskom publikom. Jer, glavna je tema ono što svi dobro razumijemo: obiteljski odnosi. Govori se tu o labirintima ljubavi i ljubomore, o složenosti i tegobama braka, o rasutim obiteljima i o inventurama u starosti. Ipak, najviše je riječ o djeci: o odnosima između braće i sestara, o izgubljenoj i ponovno nađenoj djeci, a osobito o onoj zanemarenoj, bilo doslovno, bilo metaforički. Zato se ni naslov zbirke ne odnosi samo na pravu djecu, nego podrazumijeva da su i odrasli zapravo djeca, a da i jedni i drugi stalno moraju savladavati daljine što ih život nameće i svakome pojedinačno, i jednim u odnosu na druge.

Lektira

  • Obrana šutnjom – Nataša Merle Tomljanović : Po povratku u svoj svijet tri najbolje prijateljice i njihov prijatelj Elvis nailaze na velike probleme. Jana, četvrta prijateljica, ostala je u Kratiji, predivnom svijetu dobra. Majka i policija je traže, ali njene prijateljice ne smiju nikome odati veliku tajnu Crkve. Pod velikom su policijskom istragom. Uskoro, jedna po jedna bivaju otete i odvučene u svijet Darte. Dartanci, vjerujući u svoje stare spise, žele ponovno otvoriti prostorni rascjep koji spaja Dartu s Kratijom…

Leykam International

  • Dunkelblum – Eva Menasse : Na prvi pogled je Dunkelblum gradić poput svakog drugog. No iza pročelja austrijskoga mjestašca skriva se povijest grozna zločina. Svijest o tome događaju već desetljećima povezuje starije stanovnike Dunkelbluma - jednako kao i šutnja o tome činu i njegovim počiniteljima. Kasnih ljetnih dana godina 1989., dok iza obližnje mađarske granice već čekaju stotine izbjeglica iz DR Njemačke, u grad dolazi zagonetni posjetitelj. Tu se stvari iznenada uzburkaju: na livadi na rubu grada iskopan je kostur, a mlada žena nestaje. Kao u nekoj strašnoj priči pojavljuju se tragovi staroga zločina - i suočavaju stanovnike Dunkelbluma s prošlošću koju su odavno smatrali prevladanom. U novome romanu Eva Menasse ocrtava veliku povijesnu panoramu na primjeru gradića koji opetovano postaje pozornicom svjetske politike i pripovijeda o odnosu stanovnika prema povijesnoj krivnji. Dunkelblum je jezivo-komični ep o ranama u krajoliku i ljudskim dušama koje za razliku od sjećanja ne nestaju.

Libricon

  • Ne postoji sutra u Atru – Martina Divić : Radi se o zbirki kratkih priča geografski smještenih u Senegal, Mauritaniju i Maroko koje, iako kronološki poredane, mogu stajati i čitati se zasebno, kao niz impresija koje nenametljivo, vješto i na momente duhovito uranjaju čitatelje u atmosferu „crnog kontinenta“ i, kako kaže Nebojša Lujanović „putem niza freski hvataju detalje čiji je estetski i simbolički potencijal sigurno nešto što bi promaklo običnom turistu”.

Lumen izdavaštvo

  • Penelopeja – Margaret Atwood : Penelopa Ovjekovječena u legendi i mitu kao vjerna supruga slavnoga Odiseja koja šutke tka, razdrješuje i opet tka dok iščekuje mužev povratak. U kratkom romanu Margaret Atwood Penelopa luta podzemnim svijetom i prede drukčiju pređu: svoju stranu priče – pripovijest o požudi, pohlepi i umorstvu. Riječ je o izvrsnoj priči o Penelopinih dvadeset godina čekanja, dva desetljeća odbijanja prosaca, vladanja zemljom, vođenja kućanstva i odgoja sina.

Mate

  • Psihologija novca – Morgan Housel : Često oko sebe srećemo ljude koji rade dječje pogreške s novcem. U jednom trenutku imaju sve i čine se zadovoljnima, dok u drugom trenutku ostanu bez svega i tek onda postanu istinski sretni. Jedna kontradiktorna situacija, ali usvojoj srži ispravna i točna. Upravljanje novcem je vještina koju nije lako naučiti. Često možemo čuti da se za nekoga kaže da ne zna upravljati novcem. No, kako onda ispravno doživljavati smisao novca i upravljanje istim? Je li moguće racionalno donositi odluke prilikom ulaganja? Zašto su neki ljudi vještiji s novcem u odnosu na druge? Ova i mnoga druga pitanja predmet su brojnih istraživanja koja imaju zaključke da upravljanje novcem ovisi o ljudskoj psihologiji. Za razliku od nekih drugih vještina koje su egzaktne, upravljanje novcem nosi u sebi posebnu emociju i jednu dozu iracionalnosti.

Matica hrvatska

  • Izabrana djela – Ivo Brešan : U treći svezak Izabranih djela Ive Brešana uvrštene su autorove kratke proze skupljene u dvjema knjigama: Pukotine (2000) i Mrtvima ništa ne treba (2014). Obje su nastajale paralelno s romanima, objavljenim u prethodnom svesku, a prema mišljenju priređivača Vinka Brešića, „u neku ruku i kao skice za moguće romane“, ali su iz raznih razloga ostale na razini opsežnijih pripovijedaka.

MB Books

  • Industrija sreće – Velimir Grgić : Čovjekova potraga za smislenim, sretnim životom stara je koliko i on sam, no u 21. stoljeću kao da je sve eksplodiralo. U zapadnom svijetu, ubrzanome i stresnome do krajnjih granica, neprekidno se povećava (a i potiče) potreba običnih ljudi da „poprave” i „unaprijede” sami sebe (nota bene, u velikom je porastu i broj psihičkih poremećaja; stres je očito prevelik); radi toga postoji golem broj life coacheva, savjetnika raznih vrsta, motivatora, self-help gurua, psihoterapeuta, „pozitivnih” mislilaca koji nude odgovore, rješenja, recepte, tj. provjerenu, uspješnu životnu praksu.

Meandar

  • Priručnik za dobrog fašista – Rui Zink : Rui Zink analizira aktualnu situaciju u svijetu, proučava sve što se zbiva i zaključuje da nakon stotinjak godina ideologija koja je zasjenila svijet i bila odgovorna za neke od najmračnijih epizoda svjetske povijesti ponovno zadobiva sljedbenike. Suočen s nemogućnošću da sam utječe na tok čovječanstva, autor poziva čitatelje na zajedničko promišljanje i izaziva ih da ovu knjigu čitaju na jedan od dva načina, kao upozorenje o porastu fašizma i o tome kako svi mi pridonosimo njegovoj propagandi ili kao jednostavan priručnik koji će čitateljima pomoći otkriti dobrog fašista koji se nalazi u svakome od nas – računajući na pomoć fašistometra sastavljenog od 14 pitanja. Koliko je fašista u vama? Je li fašizam među nama ili u nama?

Mozaik knjiga

  • Harry Potter i kamen mudraca – J.K.Rowling : „Okrenuvši omotnicu drhtavim prstima, Harry je ugledao tamnoljubičasti voštani pečat s utisnutim grbom: oko velikog slova ‘H’ bili su raspoređeni lav, orao, jazavac i zmija.“ Harry Potter ništa nije znao o Hogwartsu kad su počela pristizati pisma na Kalinin prilaz broj 4. Omotnica je bila debela i teška, od žućkastog pergamenta, a adresa je bila ispisana tintom smaragdnozelene boje. Nije bilo poštanske marke. Istog trena zaplijenili su ih Harryjevi bešćutni tetak i nemarna tetka. Ali na njegov jedanaesti rođendan u život mu naprasno uđe divovski stranac i prenese nevjerojatnu vijest: Harry je čarobnjak i čeka ga mjesto u Školi vještičarenja i čarobnjaštva u Hogwartsu.

Naklada Fibra

  • Zagrljaj – Jim & Laurent Bonneau - Romy je učiteljica. Benjamin je mladi kipar koji priprema svoju prvu izložbu. Tijekom vikenda u Cadaquésu dogodit će se nezamislivo. Zagrljaj je priča o nepoznatoj ženi fotografiranoj na jednoj plaži. To je priča o rastancima. Priča o ljudima koji se okrznu. I o nekim osjećajima. Lijepim osjećajima. I o onima o kojima radije ne razgovaramo.

Naklada Ljevak

  • Nakon sunca – Jonas Eika : "Hodamo uz more, preko kamenja i pijeska, pored ostataka nekadašnjeg ribarstva, propalih hotela, pristaništa i velikih satelitskih antena koje je more nagrizlo. Tako sve izgleda pod blagim svjetlom. Zora sada sviće u tlu, narančastom i prašnjavom. Sipi van, neka su mjesta gušća od drugih, puzi preko kamenja i pijeska i pronalazi sebe. Nije bolna za gledanje, jer možeš gledati samo u nju, a gledanje u tu svjetlost nalik je na jedenje. Na njoj stvari ne nestaju. Ostaju u svojim konturama kao obećanje sebe i nečega što slijedi. Usne su mi hladne i ispucane, mišići bolni. No duboko u meni, u dubini utrobe, pored kralješnice, nešto me boli na neki drukčiji način. Taj osjećaj nataložio se u meni u klubu na plaži, tijekom onih snimanja, pod suncem. Svanulo je. Slabašno narančasto svjetlo u mom šupku sviće i u drugim dječacima i svemu što nas veže još prigušenom mrežom. Jednog će dana to dovesti do nečega."

Naklada Neptun

  • Kompleks dobre djevojke – Elle Kennedy : Ona se uvijek ponaša kako se od nje očekuje. Što onda može poći po zlu? Mackenzie Cabot, zvana Mac, stalno ugađa drugima. Svojim zahtjevnim roditeljima. Svojim srednjoškolskim prijateljima. Svojem dugogodišnjem dečku. Stvarno je iscrpljujuće neprestano se pridržavati pravila. Za razliku od većine dvadesetogodišnjaka, Mac se samo želi posvetiti razvijanju svojih komercijalnih internetskih stranica, ali zbog pritiska roditelja prvo mora diplomirati. To znači da se mora doseliti u Avalon Bay, priobalno mjesto čiju zajednicu uz mještane čine i bogati studenti sveučilišta Garnet. Mac ima puno iskustva u potiskivanju svojih primitivnih nagona, ali kad upozna opasnog dečka Coopera Hartleya, rođenog i odraslog u Avalon Bayu, ta se sposobnost iznenada nađe na kušnji. Cooper je neotesan. Sirov. Izravan. Nimalo se ne uklapa u njezine životne planove. No njihovo prijateljstvo ubrzo postane nešto najstvarnije u njezinom životu. Unatoč preziru prema razmaženim klincima iz imućnih obitelji koji redovito pohode njegov gradić, Cooper vrlo brzo shvati da Mac nije samo još jedna od tih bogatih klonova te prema njoj razvije osjećaje. Snažne osjećaje. Mac uzvraća te osjećaje no shvaća kako joj neće biti lako pridobiti Cooperove prijatelje. No kad Mac napokon pomisli da su je Cooper i njegovi prijatelji prihvatili, tajna koju je od nje skrivao dovede u opasnost jedino mjesto gdje se osjećala kao doma.

Naklada Oceanmore

  • Djeca su kraljevi – Delphine de Vigan : Kao djevojka, Mélanie je sanjala o tome da sudjeluje u nekoj od emisija reality showa. Svoju će mladenačku ambiciju ostvariti kao mlada majka, pretvorivši kćer i sina u zvijezde YouTube kanala i Instagrama. Šestogodišnju Kimmy i njezina brata Sammyja na društvenim mrežama fanovi prate u njihovim dnevnim aktivnostima, robne marke šalju im proizvode, lajkovi pljušte i njihov uspjeh ne poznaje granice, no Kimmy sve teže podnosi izrežiran život pred kamerom. Kad curica jednoga dana nestane, pokreće se istraga koja će dovesti do zapanjujućih istina. Autorica poznata po iznimnu daru psihološke karakterizacije likova i osjećaju za detalje, u novom romanu hvata se ukoštac s problematikom društvenih mreža i fenomenom influensera te podastire zastrašujuću sliku našega digitalnog svijeta u kojemu živimo samo da bismo bili viđeni, svijetu u kojem je sve izloženo i na prodaju, pa i djeca i vlastita intima.

Naklada Pavičić

  • Posljednji stvaratelji sjećanja – Marko Kutleša : Posljednji stvaratelji sjećanja, počiva na razmišljanjima, raspravama i snovima zagrebačke ‘ekipe’ koju povezuje djetinjstvo, mladost, škola, prijateljstvo, ljubav i, najviše, sjećanje na doživljeno i nedoživljeno, a kako ih povezuje svjedoče i njihovi nadimci: Kruno je Platon, Jura Kralj (Edip), Branko Faust… kao i njihovi sugovornici iz daleka, među inima Dante Alighieri i Isus Krist, koji se i osobno pojavljuju u suvremenom Zagrebu.

Naklada Slap

  • Svemoć i nemoć komunikacijskog procesa – Lidija Arambašić : Knjiga je namijenjena sadašnjim i budućim stručnjacima-pomagačima čiji se svakodnevni posao temelji na komunikacijskom procesu: psiholozima, socijalnim radnicima, logopedima, liječnicima i drugim zdravstvenim djelatnicima, (socijalnim) pedagozima, učiteljima, psihoterapeutima, rehabilitatorima. Primjerena je i laicima koji žele naučiti o komunikacijskom procesu i unaprijediti vještine komuniciranja, a korisna je rukovoditeljima, novinarima, komunikolozima i sl. Knjiga izvrsno spaja suvremene znanstvene spoznaje te praktične i primjenjive savjete. Zanimljiva je i dinamična, a napisala ju je vrsna i iskusna nastavnica koja zna kako potaći interes svojih čitatelja, čime im ne dopušta da ju ispuste iz ruku. Sveobuhvatna je i ne postoji ista ili slična knjiga na hrvatskom jeziku pa će zasigurno imati udžbeničku vrijednost. U knjizi možete otkriti pregršt vrlo korisnih savjeta i preporuka koje pogađaju točno ono što je potrebno za poticanje plodonosne komunikacije.

Naklada Uliks

  • Knjiga odgovora – Miro Božić : Knjiga odgovora temelji se na jednoj od najstarijih knjiga ikada napisanih, kineskom priručniku za JI ĐING napisanom prije tri tisuće godina. Uči nas kako donijeti pravu odluku u pravom trenutku, kako izvući ono najbolje iz date situacije i pronaći ispravna rješenja u situacijama koje nisu pod našom kontrolom. Ova knjiga nije namijenjena čitanju od početka do kraja već se koristi tako da sami sebi postavite pitanje na koje tražite odgovor. Knjiga odgovora pomaže vam da pomoću savjeta iz knjige pronađete u sebi odgovor i najbolje rješenje za situaciju koja vas muči. Stalnim propitivanjem izvući ćete ono najispravnije i najmudrije od sebe u raznim situacijama.

Naklada Val

  • Mi, djevojčice iz Auschwitza – Andra i Tatiana Bucci : Dramatična, potresna pripovijest o sestrama Bucci koje su 1944. iz Rijeke odvedene sa svojom obitelji u konc-logor Auschwitz II-Birkenau. Priča o prekinutom djetinjstvu i patnjama u logoru smrti koje su obje, među rijetkima, preživjele.

Naklada Veble

  • Sram – Joseph Burgo : Mnoge istaknute knjige iz područja popularne psihologije, od kojih ste neke možda pročitali, usredotočuju se na SRAM kao na uglavnom destruktivnu silu. Ova knjiga upoznat će vas s cijelom obitelji emocija vezanih uza sram (uključujući osjećaj neugode, krivnju i nesigurnost zbog pretjerane svjesnosti o sebi) koje su neizbježni aspekti svakodnevnog života i nisu uvijek toksični. Naučit ćete prepoznati načine na koje obično govorimo o sramu, a da samu tu riječ nismo ni upotrijebili.

Ognjište

  • Naja Tripudians – Annie Vivanti : U ovome romanu, svojim ironičnim, bezbrižnim stilom Annie Vivanti prokazuje pokvarenost društva nakon I. svjetskog rata koje u svoje perverzne mreže uvlači najbezazlenije i najranjivije osobe. Kao i u njenim drugim romanima, i tema ovoga kratkog romana vječno je aktualna.

Petrine knjige

  • Mesarova kći – Yanic Iczkovits : Fanny Keisman u gradu nazivaju vilde chaya, divlja životinja. Grad je to u kojem se ne događa ništa, pa je žena koja je vješta s nožem zacijelo svima zanimljiva. Njezin je otac mesar, može se reći i koljač, jer se specijalizirao za ritualno klanje životinja kako to nalaže vjera. Fanny se ne bavi tim poslom, udala se za mljekara, ali nož i dalje drži uz desnu nogu. No on će joj jako dobro doći kad počne tražiti svog šogora, čovjeka koji je ostavio u neimaštini njezinu sestru i djecu i nestao. Krenut će u potragu s nijemim čamdžijom Žižekom, ne sluteći da će ta potraga uzdrmati temelje i samoga Ruskog Carstva.

Planetopija

  • Kao čovjek – Stuart Russell : Stvaranje nadljudski inteligentnih strojeva mogla bi biti dosad najveća prekretnica u ljudskoj povijesti, no prema jednom od vodećih stručnjaka na tom području, mogla bi istodobno biti i posljednja. Zato je pitanje kako ćemo pristupiti razvoju opće umjetne inteligencije potrebno ispravno postaviti sada, jer bi poslije moglo biti prekasno.

Poetika

  • Kako se izliječiti od svoje obitelji – Juliette Allais : Nedostatak samopouzdanja, poteškoće s vezivanjem i ljubavnim životom, nemogućnost samoostvarenja… Mnogi problemi s kojima se susrećemo i koje ne znamo riješiti vezani su za naše pretke. Kakvo su nam to naslijeđe ostavili i kako ga se osloboditi? Naše je mjesto na rodoslovnom stablu jedinstveno, a nalazi se između prošlosti i budućnosti, na raskrižju dviju linija. Ako ne znamo odakle potječemo, ne možemo znati ni tko smo. Svi mi, često na nesvjesnoj razini, nosimo u sebi jedan dio nezavršene ili bolne prošlosti. U ovoj knjizi istražujemo rodoslovno stablo kako bismo se povezali s obiteljskom prošlošću te bolje razumjeli živote svojih predaka i dali smisao svojem naslijeđu. U njoj ćemo pronaći smjernice kako se otisnuti na putovanje koje je započelo davno prije nas. Tako ćemo se izdignuti iznad predodređenosti kojom nas ograničava naše naslijeđe i odabrati put na kojem nam prošlost pomaže izgraditi bolju budućnost.

Profil

  • O, Williame! – Elizabeth Strout : Lucy Burton je spisateljica, no bivšeg supruga, Williama, teško joj je pročitati. "William mi je", priznat će, "uvijek bio zagonetan". Zagonetno je i zašto su njih dvoje ostali povezani nakon mnogo godina. Kada je William zamoli da mu se pridruži na putovanju kako bi proniknuo u nedavno otkrivenu obiteljsku tajnu – jednu od onih tajni koje mijenjaju sve što znamo o svojim najbližima – Lucy i jest i nije iznenađena. Ono što slijedi prekrasna je priča o strahovima i nesigurnostima, malim radostima i nježnostima, o preljubu i drugim partnerima, roditeljima i djeci. Sa svakom stranicom saznajemo više o tihim silama koje nas drže zajedno – čak i kad se jedni od drugih udaljimo.

Prosvjeta

  • Kirkin sindrom – Fran Nischt : Igrom slučaja, on susretne tu mladu ženu okruženu skupinom udvarača. Pristaje na njezine "uvjete druženja" i ubrzo postaje zatočenikom svijeta u kojem ga dočekuju erotski izazovne žene, Gospodaričine "robinje", od kojih svaka igra s njim svoju zasebnu, intrigantnu, do krajnjih granica izdržljivosti uzbudljivu, često sado-mazohističku i orgijastičnu igru. Sve je to zapravo priprema za susret s Gospodaricom...

Rockmark

  • Doba Rolling Stonesa – Lesley – Ann Jones : Dotičući se svih ključnih događaja iz povijesti Rolling Stonesa (smrt Briana Jonesa, Altamont, racija u Redlandsu…), velikih ljubavi (Anita Pallenberg, Marianne Faithfull…) kroz tristotinjak stranica praćenih i nekim do sada rijetko viđenim fotografijama Jones slaže sliku o bendu otvarajući zanimljiva i ne baš uvijek ugodna pitanja: može li umjetnik doista biti odijeljen od svoje umjetnosti? Koliko su Keith Richards i Mick Jagger krivi za smrt Briana Jonesa? Zašto Bill Wyman nije bio optužen za pedofiliju? Jesu li Mick Taylor i Mick Jagger bili ljubavnici? Kako su Stonesi kao borci protiv establišmenta postali njegov dio i globalni brend?

Salesiana

  • Vaša djeca imaju samo vas – Bruno Ferrero : U društvu koje često kritizira i tvrdi da je obiteljsko ozračje loše, lakše je pridružiti se i upirati prstom u ono što nije dobro. Malo je onih koji predlažu bilo kakvo rješenje... I upravo je u tome snaga ove knjige. Ona suosjeća s roditeljima i pruža im podršku u svakodnevnim poteškoćama i nedoumicama. Pitka je i praktična, a autor se potrudio da savjeti dođu i do vaše duše, u ono mjesto gdje dolazite do dubljih spoznaja. I u tome vrlo dobro uspijeva. Zapravo, ovo je štivo koje roditelji uvijek iznova otvaraju kad im zatreba brza pomoć u odgojnom pristupu. Zato je vole imati pored sebe.

Sandorf

  • Žene čitaju Bibliju – Pierrette Daviaau, Elisabeth Parmentier, Lauriane Savoy : Godine 1895. Elizabeth Cady Stanton bila je prva koja je okupila dvadesetak obrazovanih žena kako bi iz Biblije izvukle dijelove [...] koji govore o ženama te ih komentirale iz ženske perspektive, svjesne da je odnos prema ženama u muškim (i bjelačkim) Crkvama paradigmatski primjer retoričke, psihološke i kulturološke manipulacije radi uspostave kontole, odnosno društvene ili osobne moći, što je crkvena hijerarhija branila svojim tumačenjem biblijskih tekstova kao da je u njima moguće naći preporuke za mizogino ponašanje. [...] U 21. stoljeću (2018.) ponovno se okupilo dvadesetak žena – teologinja i feminističkih kritičarki [...] različitih kršćanskih denominacija (katoličanstvo i protestantizam) – s nakanom da komentiraju biblijske tekstove iz ženske perspektive. U knjizi [...] Žene čitaju Bibliju [...] autorice analiziraju najvažnije biblijske perikope oko kojih je kršćanska tradicija splela svoja tendenciozna i parcijalna tumačenja utemeljena na patrijarhalnom viđenju društvenih odnosa muškaraca i žena te potiču drukčija viđenja. [...] Novìna u odnosu na druge teološke knjige feminističkog karaktera jest u tomu što se u ovoj knjizi, zahvaljujući novim otkrićima u biblijskoj znanosti, otkrivaju u Bibliji slojevi značenja koji nisu ženomrzački kako je tradicija stoljećima bila tumačila. Autorice redefiniraju položaj žena u Bibliji, tj. brane autentični biblijski pogled na ženu kao pozitivan i oslobađajući. Štoviše, uvjerene su da upravo Biblija može biti oruđe za promociju emancipacije žena.

Scriptura media

  • Svatko je normalan dok ga ne upoznaš – John Ortberg : U bestseleru Svatko je normalan dok ga ne upoznaš učitelj i autor John Ortberg se bavi stvarima koje daju otkucaje srcu svake zajednice. Bit ćeš izazvan da drugačije gledaš na Boga, na druge, i na sebe. Još bolje, dobiti ćeš mudrost i razne alate za istinsko približavanje drugima. Na duhovit i pronicljiv način, te uz dar za pripovijedanje, Ortberg pokazuje kako zajednica velikodušno vraća uloženo pružajući sreću, zdravlje, podršku i poticaj na razvoj. Ona je mjesto gdje se svi mi nezgrapni čudaci na opipljiv način susrećemo s Božjom ljubavlju, i gdje otkrivamo koliko se snažno možemo mijenjati kad smo voljeni, prihvaćeni, i cijenjeni točno takvi kakvi jesmo.

Sonatina

  • Ljubavna hipoteza – Ali Hazelwood : Studentica treće godine doktorskog studija biologije Olive vjeruje u znanost, a ne u nešto što se uopće ne može kontrolirati, primjerice ljubav. Zahvaljujući svojoj prijateljici Anh, iznenada mora odglumiti da je u vezi, a u toj nezgodnoj situaciji brže-bolje poljubi prvog muškarca koji joj se nađe na putu. No taj poljubac ne samo da pokreće lanac iracionalnih osjećaja, nego se pokaže da je tip kojega je poljubila glavom i bradom mlada profesorska zvijezda dr. Adam Carlsen – i totalni kreten. A onda još taj najveći tiranin na cijelome Stanfordu pristane glumiti njezina dečka! No uskoro ne samo da će Oliveina znanstvena karijera doći u opasnost, nego se i njezina veza s Carlsenom više doima kao oksidacijska reakcija nego redukcija romantičnog spoja, pa Olive dolazi do zaključka da je od hipoteza o ljubavi kompliciranija samo mikroskopska analiza vlastitog srca.

Stanek

  • Keltski mitovi i pripovijetke : Mitske invazije Irske, mistična kraljevstva, ratnici, divovi, stvorenja iz podzemlja i magije, fantastični su sastojci keltske legende. Budući da su pričali vlastite priče na drevni način, usmenom predajom, razumijemo tradiciju ovih ponosnih ljudi kroz zapise njihovih smrtnih neprijatelja, Rimljana, ali oni ipak napreduju, tako svijetli i jaki i danas. Na ovim stranicama pronaći ćete priče o divovima, drevnim čarolijama, duhovima i vilama, o narodu mora i drveća. Sve glavne legende o irskim invazijama, Ulsterskom ciklusu i Fenijskom ciklusu nalaze se uz priče o Mabinogionu i tajne priče škotskog naroda i bajki. Od tragedije djece Lira do dolaska Finna Maca Cumaila, Guslača Gorda do Lisice.

Stilus knjiga

  • Putovanje Velikog Pande i Sićušnog Zmaja – James Norbury : Sićušni Zmaj povjeri Velikom Pandi kako nije sretan, a on ga odvede na putovanje na kojem će se suočiti s mnogo čim, ali i naučiti kako su promjene i izazovi sastavni dio života, nužni za osobni rast. Nova pustolovina odvest će ih daleko od kuće, ali bliže jedno drugoga i samih sebe…

Šareni dućan

  • Svećenikova kći – George Orwell : Svećenikova kći, uz Nitko i ništa u Parizu i Londonu te Ne daj se, aspidistro, dio je svojevrsne Orwellove socijalne trilogije. Sve tri knjige (sve u izdanju Šarenog dućana) su »proživljene«; rezultat su različitih autorovih iskustava kao skitnice, potrebitog radnika, pokornog učitelja, siromašnoga knjižara... Tako, kad je živio u Parizu, više od kultne artističke boeme privlačili su ga ljudi s dna, radnici koji preživljavaju od danas do sutra, nosači, utovarivači, perači posuđa... Živio je s njima, radio najteže poslove, spavao u ubožnicama i zdvajao nad svakim novčićem... Slično, i sve troje glavnih junaka spomenute trilogije – bolje rečeno antijunaka – mali su, »nevidljivi« ljudi, koji se mire s postojećim nepravdama, prihvaćaju sve nedaće i ustrajno se drže vlastitog jada, pa socijalno osviješten i buntovan autor, koji se zarana zarazio sindikalizmom i socijalizmom, ukazuje na njihov težak položaj te potrebu za promjenom i izlazom iz bezizlaznosti.

Školska knjiga

  • Fosforescencija ili kako upaliti svoje unutarnje svjetlo kad život postane mračan – Julia Baird : Pronicljiva, čudesna, lako čitljiva i sjajna, ova knjiga bezgranično je zahvalna za čitanje. Izvanredan spoj izvrsnog istraživačkog novinarstva, psihologije i autobiografije donosi nov uvid u pravo značenje osjećaja zadivljenosti koje je mnogo šire i snažnije od pukog očuvanja mentalnog zdravlja. Zadivljenost inspirira pozornost, budnost i snagu. Ova knjiga jedna je od onih koje zrcale istinsku prirodu života - silovita je i puna malih blistavih dragocjenosti.

Teledisk

  • Zašto alternativa djeluje – David R. Hamilton : Iznenađujući znanstveni podaci u prilog meditaciji, reikiju, kristalima i drugim alternativnim praksama.

TIM Press

  • Putzi – Thomas Snegaroff : Bio je visok dva metra, no nadimak mu je bio Putzi, „čovječuljak“. Trgovac umjetninama u boemskom New Yorku početkom 20. stoljeća, glazbenik u slobodno vrijeme, Ernst Hanfstaengl postao je Hitlerov pouzdanik i pijanist. Ovaj ekscentrik, ljubomoran na naciste, bio je očaran njihovim vođom, kojemu je nudio novac, svoju obitelj i Wagnerove pjesme u svako doba dana i noći. Sanjao je o časti i savezu Njemačke i Sjedinjenih Država, svojih dviju domovina. Imenovan 1933. voditeljem stranog tiska Reicha, vjerovao je u svoju sudbinu. Dobio je samo prezir. Njegovo nevjerojatno progonstvo dovelo ga je do Roosevelta, koji ga je tijekom Drugoga svjetskog rata učinio svojim glavnim doušnikom o Führeru. Za neke je bio izdajica ili beznačajni lakrdijaš, za druge jedan od tvoraca zla. Njegova tragična, burleskna, misterijom obavijena životna priča, u kojoj susrećemo Goebbelsa, Göringa i sestre Mitford, ali i Thomasa Manna, Carla Junga i Romy Schneider, dostojna je priče junaka romana.

V.B.Z.

  • Heroj - Karl Rühmann : Godine 2005. u jednoj zemlji na području bivše Jugoslavije, u kojoj je između 1992. i 1995. bjesnio rat: dva visoka časnika, koji su nekoć služili u istoj vojsci, ali su se u ratu borili na različitim stranama, optuženi su za ratne zločine i izručeni Međunarodnom sudu pravde u Haagu. U „Hotelu Scheveningen“, kako nazivaju haaški pritvor, njih se dvojica sprijateljuju jer mnogo toga im je zajedničko – prošlost, jezik i dob, a ne samo kazna koja im prijeti. Modoran, general pobjedničke vojske, oslobođen je nakon pet godina uzništva, a pukovnik poraženih, Bartok, osuđen je na dugogodišnju zatvorsku kaznu. Muškarci se počinju dopisivati kako bi prošlost pospremili na njezino mjesto i razradili scenarije za budućnost. Raspravljaju o krivnji i nevinosti, pravdi i pravednosti, no njihova su pisma izraz prijateljstva dvojice ljudi koji su tek u zatvoru spoznali da ih više toga spaja nego razdvaja. Ana je ratna udovica u četrdesetima i živi s 12-godišnjim sinom. Njezin muž, istinski domoljub, služio je tijekom rata u jedinici generala Modorana i pod misterioznim okolnostima oduzeo si je život. Kad se general Modoran, kojeg Ana iznimno cijeni, doseli u njezino susjedstvo, ona se ponudi da će mu voditi kućanstvo. Potajno čitajući pisma dvojice prekaljenih vojnika, doznaje uznemirujuće detalje koji bi možda mogli rasvijetliti okolnosti samoubojstva njezina muža…

Verbum

  • Odlučno sretni – Joy Marie Clarkson : Svijet u kojem živimo i problemi s kojima se suočavamo znaju nas zamoriti i učiniti nas depresivnima i ciničnima. No ne mora biti tako. Umjesto toga, možete osloboditi potencijal za sretan život – što će vas učiniti otpornijim u trenucima previranja, boli i pomutnje. Njegovanje sreće zahtijeva hrabrost, odlučnost i dobar smisao za humor. Nije uvijek lako, ali itekako se isplati. Tim putom vodi nas omiljena autorica Joy Marie Clarkson u ovoj intimnoj, prisnoj knjizi prepunoj nepretenciozne mudrosti i nadahnutoj književnim djelima i Svetim pismom. Uz prepoznatljiv humor i lirsko pripovijedanje Joy nam pokazuje kako možemo biti sretni s kakvim god se problemima suočavali, nudeći pozivnicu kojoj je teško odoljeti: Prihvatimo li da će život biti pun teškoća i jada, imamo dvije mogućnosti: pomiriti se s tim da je život općenito grozan ili pak tragati za užitkom, zadovoljstvom i nadom usred životnih uspona i padova (i unatoč njima!).

Vorto Palabra

  • Knjiga žudnji – Sue Monk Kidd : “Ja sam Ana. Bila sam žena Isusa ben Josipa iz Nazareta. Zvala sam ga Ljubljenim, a on je mene, uz smijeh, zvao Malim Gromom. Govorio je da čuje tutnjavu u meni dok spavam, zvuk sličan grmljavini izdaleka… To što je tada čuo bio je moj život koji je preklinjao da se rodi.” Američka autorica Sue Monk Kidd vodi nas u Galileju i Egipat u Isusovo doba. Pripovijeda o životu mlade žene u kojoj žudnje od djetinjstva pjevaju i jauču. O okrutnosti života koja utišava glas žena i potlačenih. O vremenu kad je učenje bilo povlastica kojoj žene nisu imale pristupa. O drskosti životne snage koja odbija biti ušutkana. Pred čitateljicama i čitateljima raspreda se tkanje priče koja nas vodi u šetnju od Galileje do Egipta, od judejskih brežuljaka do aleksandrijskih hramova, od zapretanih čežnji do vrhunaca ljubavi i ponora tuge. Junakinja Knjige žudnji je neposlušna kći, brižna sestra, odana prijateljica, okaljana zaručnica, nesuđena priležnica, ljubljena supruga, neutješna majka, žena koja ostaje bez svoga ljubljenoga… ali prije svega, ona je djevojčica s očima boje kišnih oblaka koja u papirusu i mastilu nalazi utjehu. Ona je mlada žena koja naslućuje veličinu u sebi i tajanstvo ženskoga srca. Ona je zrela žena koja spoznaje tamne dubine i mukle tišine izgladnjivane duše. Ona je žena u kojoj dišu žudnje. Ana nam svojom pričom, svojim glasom, prenosi drevnu mudrost riječi "zagledaj se u sebe". I pronađi svoj glas. Budi glas.

Vuković & Runjić

  • Žestoki poljubac – Roberto Saviano : Oni pečate šutnje, sklapaju saveze, odrješuju krivnje i donose presude, žestoke poljupce. Poljupce koje utiskuju na usne povezujući duše, dijeleći sudbine, a za svakoga sudbina je zakon mora, gdje je lov samo trenutak koji prethodi onomu u kojem lovac postaje lovinom. Dječja paranca stekla je moć, nadzire tržišta za raspačavanje droge u Forcelli, ali sama ne može upravljati svime. Kako bi potkopala stare kamorističke obitelji i zadržala vlast nad povijesnim središtem, mora ući u konfederaciju s ’o Whiteom i parancom Capellona. Roberto Saviano vraća se priči o dječacima našega doba, punim žestine, rođenim u zemlji ubojica i ubijenim, razočaranim u obećanja svijeta koji ne pruža nikomu ništa, a ponajmanje njima. Ojačani su glađu. Ojačani su gnjevom. Spremni su davati i primati poljupce koji ostavljaju okus krvi.

Zagrebačka naklada

  • Astragal – Albertine Sarrazin : Za bijega iz zatvora Anne slomi gležanj – astragalus. Spašava ju Julien, i sam sitni kriminalac, koji ju skriva. Zaljubljuju se jedno u drugo i neko vrijeme ostaju u utočištu kod Julienovih prijatelja. Zbog loše izvedene operacije u bolnici u Parizu, Anne ostaje hroma. No vječni grad nudi optimizam čak i onima potonulim na dno. Iako žive u okruženju sitnih kriminalaca, lopova, prostitutki i sličnih marginalnih likova, sanjaju o boljem životu, poštenijem i sretnijem. Na površini ih drži jedino njihova ljubav kao zadnja iluzija nečega plemenitijeg i ljepšeg od stvarnosti u koju su usidreni. Poslije brojnih anegdota, od šivanja kravata u pokušaju ostvarenja poštenog života do ponovnog pada i prostitucije, ponovno završavaju u zatvoru: Julien zbog nje, a ona zbog svoje pogreške i bijega.

Znanje

  • Carica – Gigi Griffis : Baš kao i u Netflixovoj seriji, Carica je očaravajuća, slikovita i nevjerojatno suvremena priča o zaljubljivanju i pronalaženju vlastita unutarnjeg glasa. Godina je 1853. Princeza Elizabeta "Sisi" Bavarska ne da se pokolebati: čekat će onu pravu, veliku ljubav o kakvoj pišu pjesnici ili se uopće neće zaljubljivati. To što njezina starija sestra Helena revno sluša majčine savjete i priprema se za udaju za austrijskog cara Franju Josipa ne znači da se i Sisi mora podvrgnuti takvim životnim dužnostima. Ona nije nimalo impresionirana svečanim prijemima i stisnutim korzetima i, više od svega, žudi upoznati svoju srodnu dušu. Car se u Austriji oporavlja nakon pokušaja atentata. Kako bi održao krhki mir, posvećen je carskim dužnostima te obećava svojoj neumoljivoj majci da će se na skorašnjoj rođendanskoj proslavi zaručiti s Helenom Bavarskom. Ima li boljeg načina za ujedinjenje carstva od predstavljanja lijepe i prikladne buduće carice? No nakon neočekivana susreta Sisi i Franje u carskim vrtovima, daleko od znatiželjnih očiju, njih dvoje osjete neobičnu povezanost na prvi pogled. I kako njihovi zabranjeni razgovori prelaze u nešto više, morat će izabrati između očekivanja obitelji i zauzimanja za ono u što iskreno vjeruju...

Što ćete kupiti?


Grickajmo knjige zajedno!

Recent Posts

See All

Comments


  • Facebook - Black Circle
  • goodreas
  • Instagram - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
bottom of page