top of page
  • Writer's pictureKnjigožder

Ljekovita Noć knjige 2021.


Iako će se u velikoj mjeri održati na društvenim mrežama, nema razloga da na pravi ne način obilježimo Noć knjige! Ove je godine tema „Ljekovita moć knjige“. Koliko vam je puta samo trebao kauč i pokoja stranica dobre knjige kako biste se osjećali bolje? Koliko ste puta htjeli samo zagrliti knjigu jer vas je smirila, umirila, odagnala tugu, ljutnju ili bijes? Koliko ste puta naučili nešto o sebi čitajući o nekom fiktivnom junaku? Koliko ste puta nekom preporučili knjigu jer ste znali da će se ta osoba nakon čitanja osjećati dobro?


Ne mogu ni nabrojati koliko sam ja puta grlila knjigu, a koliko je puta ona grlila mene, upijajući sve moje emocije, sreću i tugu. Upravo vam zato donosim ovaj popis, kako bi na već podugačku listu knjiga za čitanja dodali i ove. Vjerujte mi, izliječit će vas!


Prorok : Halil Džubran - Sve ono što piše u Proroku se već zna. Jednostavne misli koje treba živjeti svaki dan. Misli koje tako često zaboravljamo. Ljubav koju tako lako odbacimo. Ljutnu koju tako lako živimo. Sve mi to znamo, ali treba nam podsjetnik. Vrijedna je ova knjižica. Vraćat ćete joj se u sretnim i teškim trenucima. Htjet ćete ju podijeliti sa najbližima. Bit će vaše blago.


Od Claya most : Markus Zusak - Ovo je roman o smrti. Smrti koja nas prati budnim okom, svaki dan svaki sat. Smrti koja čeka savršen trenutak kako bi prerezala tu čarobnu nit života. No, ovo je roman o životu. Preživljavanju i proživljavanju života s punim plućima. Iskrenoj ljubavi. Prijateljstvu. Obitelji. Životu.



Stoner : John Williams - Radnja je polagana, bez uzbudljivih zapleta i vrhunaca. U nekim je trenutcima monotona. Bez obzira, izuzetno je zanimljiva i čitka. Možda upravo zato što nije najbolji, najhrabriji, najpametniji, najvještiji. On je jednostavno čovjek koji radi greške, kao i svi mi. Slavi svoje uspjehe, sumnja u svoje postupke, traži svoje mjesto pod suncem. „Pronalazio je mračno, ironično zadovoljstvo u mogućnosti da ga je ono malo znanja što je uspio steći dovelo do spoznaje da je dugoročno gledano sve, čak i učenje koje mu je omogućilo tu spoznaju, bilo uzaludno i šuplje te da se na kraju rastvorilo u ništavilo koje nije uspjelo promijeniti.“



Tražeći svjetlost : Brankica Stanić - Tražeći svjetlost je snažna priča, puna uspona, padova, ljubavi, ljubomore, prijateljstva i sreće. Iako dosta jednostavna, priča donosi vrlo snažne poruke koje svi nosimo u sebi, ali nam treba netko da nas na to podsjeti. Zato je Brankica tu.



Gdje šuma susreće zvijezde : Glendy Vanderah - Knjiga je čarobna, prepuna ljubavne čarolije. Ne one isprazne ljubavi, previše slatke i previše naivne, nego prave iskrene ljubavi. Činjenica je da je ovaj svijet postao previše oprezan, možda čak i previše surov. Naučeni smo da sve gledamo s ogromnom dozom opreza i pažnje jer uvijek postoji netko tko nam želi nauditi. Svijet definitivno nije sigurno mjesto, a najmanje što mi možemo napraviti je zaključati vrata i ogrnuti se sigurnošću. Trebamo se zapitati što ćemo time izgubiti i koje prilike možemo propustiti. Zato ova knjiga. Pokazat će vam zašto je dobro pružiti ruku neznancu. Zašto je sasvim u redu pozvati nepoznatu djevojčicu u kuću. Zašto je u redu tražiti pomoć od nepoznatog susjeda. Zašto je u redu spustiti barikade.






Antologija očaravajućih životinja : Ben Hoare - Sam naziv knjige upućuje vas da ćete saznati brojne zanimljive činjenice o životinjama. Osim što mi je bila iznimno poučna, zauzela je posebno mjesto u mom srcu jer sam ju čitala naglas s mužem prije spavanja. Probajte, nećete se pokajati. Užitak je čitati u dvoje!













To mogu samo ja : Lea Brezar - Mislim da već i vrapci na grani znaju koliko volim Leinu poeziju, stoga se ne treba čuditi ovoj knjizi na popisu. Poezija promjene još je jednom opravdala svoj naziv, pozivajući me na prihvaćanje same sebe i na djelovanje. Već koji redak bilo koje pjesme uvest će vas u njen čaroban svijet!









Život koji želiš živjeti : Jan Bolić – Knjiga nakon koje ćete biti zahvalni za sve što imate i nemate u životu. Jan će vas pogoditi točno u srce sa svakim poglavljem! Iako zbog spinalne mišićne atrofije tipa 2 može pisati samo jednim prstom, to ga nije spriječilo da uživa u životu i postane pisac, bez obzira što su sve šanse bile protiv njega. On je živi dokaz kako bolest ne znači zatvaranje u čahuru i mirenje sa ograničenjima, nego svjesno proživljavanje života uz svakodnevno pomicanje granica.










Where the Sidewalk Ends : Shel Silverstein – Još jedan pravi dragulj koji je namijenjen za čitanje prije spavanja, u dvoje, naglas. Knjiga Shela Silversteina zbirka je dječje poezije koja će vas svaku večer uspavati i pomoći vam da u snove uđete mirne glave i pošteno se naspavate.









Knjiga životnih zakona : John Marks Templeton – Ukupno 200 životnih zakona bit će vam dostatno za 200 dana čitanja. Namijenjena sporom i kritičkom razmišljanju, Knjiga životnih zakona ponudit će vam djelotvorna, praktična i provediva načela koja će vas ponukati na pozitivnu promjenu. Za one organizirane, tekst je organiziran kao nastavni program. Zakoni su podijeljeni na 40 tjedana (ekvivalent jedne školske godine), a na kraju svakog tjedna se gradivo ponavlja. Nije li to sjajno?








Što vam prvo padne na pamet kad pomislite o ljekovitoj moći knjige?


Grickajmo knjige zajedno!

Recent Posts

See All

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
  • Facebook - Black Circle
  • goodreas
  • Instagram - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
bottom of page