top of page
  • Writer's pictureKnjigožder

Stranka


AUTOR: Bojan Žižović

NAKLADNIK: Sandorf


Hijerarhija ima mnogo oblika. Najčešće se vizualizira u obliku piramide. Ponekad je u obliku krošnje drveta, gdje se muškarci i žene u košuljama i suknjama, urednih frizura i našminkanih lica, sa aktovkama u rukama penju po sve krhkijim grančicama kako bi dosegnuli onaj najtanji vrh. Iako svjesni da će se grančica pod njihovim egom kad – tad slomiti, oni ne prežu ni pred čim. Moraju iskusiti vrh, pod svaku cijenu.


Upravo ćete to vidjeti ako pogledati naslovnicu knjige Stranka Bojana Žižovića. Pogledom na tu detaljnu naslovnicu naslutit ćete kako će vam Žižović dati ekskluzivan uvid u Stranku. Koju, nije ni bitno. „Kao da nikoga nije zanimalo jesam li liberal, socijaldemokrat, socijalist, demokršćanin, nacionalist, glavno da slijedim ono što Stranka trenutno zastupa, za što se bori, za koga navija, iako ni to nisam znao.“


U sustavu koji je sam sebi svrha, glavni junak romana odluči pristupiti Stranci. Vrzma se oko uredna Glavnog Tajnika kako bi dobio priliku zasjati u političkim vodama i uspeti se na sam vrh. Provodeći vrijeme ispred vrata uredna Glavnog Tajnika, promatra njegove Tajnice i pokušava dokučiti taj čaroban i primamljujući svijet Stranke.


Glavni Tajnik ga primjećuje i poziva u svoj ured, nastojeći iskoristiti sav mogući potencijal iz njega. Nije baš nešto, ali mu osigurava posao potpomoćnika Pročelnika za sport. Iako ga sport pretjerano ne zanima, zahvalan je na njemu i sretan što će moći pomoći Stranci. „Do svog sam stola morao doći preskačući tri stola za kojima su sjedile tajnice, dva podtajnička te sam puzao ispod nogu trojice Potpomoćnika.“


Dolazeći na posao, shvaća kako je Stranka zaista velika organizacija koja mora pomoći svojim članovima kako bi ju nastavili poticati, promovirati i raditi za nju. Naposljetku, izbori se moraju dobiti. A tko će bolje pokazati kako je Stranka divna, ako ne svi ljudi koji su zahvaljujući njoj dobili posao i sve beneficije koje idu uz posao preko veze? „Samo treba što manje raditi, da se ne bih zamjerio onim ambicioznim koji očekuju da će si svojim zalaganjem osigurati napredovanje.“


Izrazito pametnim ili izrazito naivnim, ovisno o kutu gledanja, potezima, naš se protagonist polako, ali sigurno penje po granama drveta, vješto izbjegavajući one trule i napukle. Stranka mu nudi sve što je htio, siguran posao, stan, djevojke, zabavu, trošenje novaca, namještanje natječaja, upravljanje novcem građana bez opravdanja….


Svoj vrhunac doživljava kada Stranci treba ključna osoba na idućim izborima. Samo, kakvu će ulogu trebati odigrati za dobrobit Stranke i zadovoljstvo naroda? „Narod razmišlja kolektivno, zapamtite to. Njemu treba mesija, netko tko će ga voditi. Ali potrebno je doći među taj narod, spustiti se u njegovo jezgru, pitati kako se živi, zaraziti tu srž iz koje će se dalje širiti glas o nama.“


Stranka na vrlo živopisan način donosi način funkcioniranja jedne političke stranke na vlasti u jednom gradu. Saznajemo što se događaja u cijeloj strukturi, od prvog potrčka do glavnog čelnika.


I možda nije sve tako kako se opisuje u knjizi, ali je bolna činjenica da možda ipak jest. Jer, koliko smo puta čuli da je netko dobio posao preko veze, jer poznaje nekoga na bitnoj funkciji? Koliko smo puta vidjeli nekoga kako trati cijeli svoj životni vijek na izmišljenom radnom mjestu?

Iako želimo skidanje plaće javnom sektoru, želeći da se ukinu izmišljena radna mjesta, nepotrebni administratori i činovnici, tajnici, glavni tajnici, pomoćnici pročelnika, načelnika, članovi upravnih i nadzornih odbora, kao i brojnih savjetnika (i savjetnika savjetnika), znamo da će sva ta mjesta ostati sačuvana, bez skinute kune na računu. Skidanje plaće i otkazi u javnom sektoru bit će rezervirani za policajce, vatrogasce, učitelje, liječnike, medicinske sestre, fizioterapeute.


Kao što i mi brinemo za svoje bližnje, tako i Stranka uzima pod okrilje sve one koji su bezrezervno spremi dati sve u korist nekog višeg cilja ili veće količine novaca. Jer Stranka svima daje, samo je pitanje koliko ste spremni dati joj nešto zauzvrat. Upamtiti, Stranka prima sve!


Budite na oprezu, jer Stranka vas prati!


Grickajmo knjige zajedno!


40 views0 comments

Recent Posts

See All
  • Facebook - Black Circle
  • goodreas
  • Instagram - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
bottom of page